ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Γιατί στη ΝΔ δεν φοβούνται το σενάριο για «κυβέρνηση των ηττημένων»

Τα στελέχη του Μαξίμου βλέπουν ότι η πρώτη κάλπη θα λειτουργήσει σαν μηχανισμό εκτόνωσης της δυσφορίας των ψηφοφόρων, ενώ στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα επιλέξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Την ώρα που επανέρχεται στην προεκλογική συζήτηση το ενδεχόμενο συγκρότησης μιας «κυβέρνησης ηττημένων», στο κυβερνητικό επιτελείο σπεύδουν να αποδομήσουν τη σχετική σεναριολογία, υπενθυμίζοντας τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος το 2019, όταν μέσα σε δύο μήνες κλήθηκε να ψηφίσει τους εκπροσώπους του στο Εθνικό Κοινοβούλιο και την Ευρωβουλή.

Πολλοί μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου, ανατρέχοντας τέσσερα χρόνια πίσω, βρίσκουν κοινά σημεία με το σήμερα, στον τρόπο που διαμορφώθηκε ο εκλογικός χάρτης, μετά την ψηφοφορία για την Ευρωβουλή.

Τον Μάιο του 2019, οι ψηφοφόροι τοποθέτησαν δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντάς του το 23,75% των προτιμήσεων και την πρωτιά στη ΝΔ με 33,12%, ωστόσο το κύριο κύμα αποδοκιμασίας εκφράστηκε με το κύμα των πολιτών – σε ποσοστό 21% - που επέλεξαν να ψηφίσουν κόμματα που πήραν κάτω από 3%!

Δύο μήνες μετά, στις εθνικές εκλογές τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, τα λοιπά κόμματα πήραν μόλις 8,07% και η ΝΔ αύξησε τα ποσοστά της στο 39,85% και σχημάτισε κυβέρνηση.

Κάτι αντίστοιχο εκτιμούν ότι θα συμβεί και στις επερχόμενες εκλογές, από τη στιγμή όπου οι ψηφοφόροι, γνωρίζοντας ότι θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να επιλέξουν ποια κυβέρνηση θέλουν, θα στείλουν τα μηνύματά τους στην κάλπη της απλής αναλογικής και στις αρχές Ιουλίου θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ.

Την ώρα πάντως που οι ηγεσίες των κομμάτων «ξορκίζουν» το σενάριο μιας «κυβέρνησης των ηττημένων», στελέχη των κομμάτων με δημόσιες τοποθετήσεις τους το συντηρούν, είτε στη λογική ενός εναλλακτικού «plan B», είτε για να συσπειρώσουν την κομματικής τους βάση, περιορίζοντας τυχόν διαρροές. 

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν σχεδόν βέβαιο, ότι παρά τις κατηγορηματικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα, που έχει απορρίψει μια «κυβέρνηση ηττημένων», στον ΣΥΡΙΖΑ την επομένη της πρώτης κάλπης - αν οι αριθμοί βγαίνουν - θα επιδιώξουν τη συγκρότησή της, βαφτίζοντάς την ως «προοδευτική διακυβέρνηση».

Δεν αποκλείουν μάλιστα, τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο σχήμα, ακόμα και του επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, τον οποίο στη ΝΔ βλέπουν ως τον Πάνο Καμμένο του 2023.

Ανεξαρτήτως πάντως των σεναρίων, η στάση των κομμάτων - και αυτών που δεν μπαίνουν καν επί του παρόντος στη σχετική συζήτηση - θα εξαρτηθεί την επομένη των εκλογών, από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν στις 21 Μαΐου και το κατά πόσο θα μπορούν να προσέλθουν στη σχετική διαπραγμάτευση από θέση ισχύος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα εκλογικά στοιχήματα στην Κεντροαριστερά και οι διεργασίες για σύγκλιση

Κρίσιμο για τους συσχετισμούς στην Κεντροαριστερά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μετά τις κάλπες η πιθανή αναζήτηση κοινού βηματισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, μεγάλο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον Μητσοτάκη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προεκλογική μάχη για τους αναποφάσιστους, η ακρίβεια και οι Πρέσπες

Διψήφιο το ποσοστό των αναποφασιστών, ενώ οι μισοί ψηφοφόροι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το ίδιο κόμμα με τις εκλογές του 2023. Η ακρίβεια και η συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες: Οι μετρήσεις και το ντιμπέιτ στη Βουλή

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για τους Σπαρτιάτες, η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στις 18 μονάδες, ο Μητσοτάκης κάνει καμπάνια για την επιστολική ψήφο και το ντιμπέιτ μεταφέρεται από την τηλεόραση στη Βουλή.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξαφνική καταιγίδα για το ντιμπέιτ, σκληρές δηλώσεις από τα κόμματα

Ανέβασε το θερμόμετρο η πρόταση Ανδρουλάκη για τηλεμαχία. «Ας αναμετρηθεί με τον Κασσελάκη», απαντά ο Π. Μαρινάκης. «Η ΝΔ δεν θέλει ντιμπέιτ για να μην ζητηθούν εξηγήσεις», ανταπαντά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.