Μια από αυτές τις μικρές ιστορίες καθαρής ελληνικής τρέλας που αντιμετωπίζουν όσοι συνδιαλέγονται με την δημόσια διοίκηση κρύβεται πίσω από τον χθεσινό αποκλεισμό των γραφείων του ΣΕΒ από μια μικρή ομάδα λιμενεργατών με αίτημα την ένταξη όλων των εργατών (περίπου 400) στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ (την διαχείριση των οποίων έχουν COSCO – DPORT) στο λιμάνι του Πειραιά στα βαρέα ανθυγιεινά. Αυτή τη στιγμή 2.000 εργαζόμενοι είναι ήδη στα Βαρέα ένσημα όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
-- Η μικρή, πλην μακρά, ιστορία μας ξεκινά το 2018 όταν ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής ζήτησε, αντίθετα με ότι ορίζει ο Νόμος, μέσω ΕΦΚΑ και Υπουργείου Εργασίας, να προχωρήσει στην ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα κάποιων εργαζομένων του λιμανιού που μέχρι τότε δεν θεωρούνταν ότι εμπίπτουν στα βαρέα. Αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες ένταξης με τις εταιρίες να ζητούν οδηγίες από τους αρμοδίους για το Νόμο βάσει του οποίου μπορούν να προχωρήσουν στην ένταξη στα βαρέα καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται με μια εγκύκλιο αντίθετη με το Νόμο ένταξης στα Βαρέα ένσημα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία των Βαρέων του 2012 για να μπει ένα επάγγελμα στα βαρέα πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία με την σύγκλιση ειδική επιτροπής προκειμένου να αξιολογήσει το επάγγελμα για να κρίνει αν πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα και εν συνεχεία το υπουργείο Εργασίας να επικυρώσει το πόρισμα με Υπουργική απόφαση. Με λίγα λόγια αν κανείς βασιζόταν σε μια εγκύκλιο που εκδόθηκε χωρίς να ακολουθεί τα βήματα του Νόμου στην ουσία θα ήταν στον αέρα αφενός καθώς οι εργαζόμενοι θα πλήρωναν βαρέα χωρις πραγματικό αντίκρυσμα (όφελος 5 χρόνια νωρίτερη συνταξιοδότηση) και αφετέρου γιατί θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να προσβάλει την Εγκύκλιο ως μη νόμιμη.
-- Λίγο μετά την έκδοση της εγκυκλίου Κουρουμπλή για τους εργαζομένους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, ο ΣΕΒ προχώρησε το 2018 σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας όχι κατά των βαρέων αλλά κατά της εγκυκλίου και του κινδύνου κάποια επαγγέλματα να εντάσσονται στα βαρέα από το παράθυρο. Μετά από πολλές αναβολές η προσφυγή του ΣΕΒ εκδικάστηκε στο ΣτΕ περίπου πριν δύο χρόνια πλην όμως ακόμα δεν έχει εκδοθεί απόφαση! Για να μπει τέλος στην ατελείωτη αυτή ιστορία, η πολιτεία μπορεί να τη λύσε και να επιτευχθεί η ένταξη στα Βαρέα των συγκεκριμένων εργαζομένων σαν νέα ειδικότητα από τη στιγμή που θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση.
-- Όμως η λύση δεν έρχεται καθώς οι γραφειοκράτες του Υπουργείου Εργασίας αρνούνται να προχωρήσουν πριν βγει η απόφαση του ΣτΕ! Η οποία αναμένεται εδώ και δύο χρόνια. Κάπως έτσι η υπόθεση έχει οδηγηθεί σε γνήσιο νεοελληνικό αδιέξοδο. Το δε σωματείο (πρόκειται για ένα από τα 3 σωματεία εργαζομένων που υπάρχουν στο λιμάνι) που έκανε χθες τον αποκλεισμό των γραφείων του ΣΕΒ επιμένει ότι η ένταξη στα βαρέα πρέπει να γίνει με την εγκύκλιο Κουρουμπλή αδιαφορώντας για τις σοβαρές νομικές εκκρεμότητες και παρανομίες τις οποίες είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι θα βρουν μπροστά τους.
-- Δεν ξέρω αν σας έπεσε κάπως βαριά αυτή η ιστορία για τα βαρέα αυτό όμως που πρέπει να επισημάνουμε ότι όλη αυτή η χαμένη ενέργεια όλος αυτός ο χαμένος χρόνος για ένα θέμα όπου δεν υπάρχουν στην ουσία διαφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομενων, δεν είναι μια μεμονωμένη ανωμαλία, ένα περιστατικό από αυτό που δεν συμβαίνουν, αλλά είναι μια από τις ατελείωτες μικρές καθημερινές ιστορίες που συνθέτουν το ψηφιδωτό της σύγχρονης Ελλάδας.
-- Μπορεί να μην έχουν έρθει ακόμα οι επίσημες ανακοινώσεις για την έξοδο της Εllington Solutions από την Attica Bank και την έλευση της Thrivest των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου όμως η αλλαγή σκυτάλης είναι θέμα χρόνου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και την αποχώρηση από το ΔΣ της τράπεζας της Ειρήνης Μαραγκουδάκη της Ellington Solutions. Η διευθύνουσα σύμβουλος, όμως, της Attica Bank, η Ελένη Βρεττού δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια και προχώρησε στην απόλυση ορισμένων συνεργατών της Ειρήνης Μαραγκουδάκη που είχαν προσληφθεί στην τράπεζα.
-- Σε ότι αφορά τώρα τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας είναι γνωστό ότι θα δρομολογηθεί αύξηση κεφαλαίου 490 εκατ. ευρώ. Το ΤΧΣ έχει δεσμευμένα 330 εκατ. ευρώ για να καλύψει τη συμμετοχή του, η Thrinvest έχει επίσης δεσμευτεί ότι θα βάλει έως 100 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 60 εκατ ευρώ θα τα βάλουν το ΤΜΕΔΕ και ο ΕΦΚΑ.
-- Αναμφίβολα επιτυχημένη ήταν η χθεσινή έξοδος της Alpha Bank στην αγορά. Σχεδίαζε να αντλήσει 300 εκατ., αλλά ανέβασε το ποσό στα 400 εκατ., λόγω του έντονου ενδιαφέροντος από επενδυτές σταθερού εισοδήματος, περισσότεροι από 190, που πρόσφεραν περισσότερα από 1,75 δισ. Το επιτόκιο 11,75% για τα δεδομένα της αγοράς αποτελεί επιτυχία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο συνεχούς αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και αυτό μεταφέρεται, αναπόφευκτα, στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών (το 2021, με μηδενικά επιτόκια τότε, η Πειραιώς είχε εκδώσει αντίστοιχο προϊόν AT1 με 8,75%). Επιπλέον, η τιμολόγηση των τίτλων AT1 (Additional Tier 1) είναι εξ ορισμού «τσουχτερή», αφού πρόκειται για υβριδικούς τίτλους (μετατρέψιμα ομόλογα – CoCos) και ο επενδυτής δυνητικά μπορεί να χάσει μέρος ή το σύνολο του κεφαλαίου του, αν μειωθεί ο δείκτης CET1 μιας τράπεζας κάτω από το ελάχιστο εποπτικό όριο.
-- Καθόλου τυχαία, η μετοχή της τράπεζας χθες έκλεισε με άνοδο +2,94%. Από τις αρχές του έτους τα κέρδη της μετοχής διαμορφώνονται στο +28%.
-- Από τη χθεσινή έκδοση βγαίνει, όμως, ένα σημαντικό μάθημα για όλους όσοι λένε με πολλή ευκολία ότι κακώς οι ελληνικές τράπεζες δανείζουν με υψηλά επιτόκια και συγκρίνουν με τα επιτόκια των ευρωπαϊκών. Όταν μια ελληνική τράπεζα εκδίδει τίτλους με 11,75%, ενώ πρόσφατα μια ισπανική, η Banco Sabadell, εξέδωσε αντίστοιχους τίτλους AT1 με 7,375%, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν αρκετά ακριβότερα το χρήμα από την ευρωπαϊκή αγορά και εύλογα θα πρέπει να δανείζουν ακριβότερα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ίδιες οι τράπεζες δεν βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση σήμερα, για παράδειγμα, από τις ισπανικές. Αντίθετα, τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι έχουν λίγο υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Η κύρια διαφορά βρίσκεται στο ελληνικό ρίσκο: ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα και ότι, ακόμη και σήμερα, η οικονομία και οι τράπεζες κουβαλούν αρκετά βάρη που κληρονόμησαν από τη μεγάλη κρίση. Για να μην πούμε για τα θεσμικά προβλήματα, όπως η μόνιμα δυσλειτουργική Δικαιοσύνη, που κάνει πολύ δύσκολη την ανάκτηση «κόκκινων» δανείων.
-- Μπροστά στις εκλογές, ακόμη και οι ψυχροί τεχνοκράτες στο υπ. Οικονομικών εξαντλούν την επιείκειά τους απέναντι στους φορολογούμενους. Ως γνωστόν, είναι χιλιάδες οι επιχειρήσεις που πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά αργότερα διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν τηρήσει τη μοναδική, ουσιαστικά, προϋπόθεση για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης: να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Νεοελληνική πονηριά; Αμέλεια; Ό,τι και αν φταίει, αυτές οι επιχειρήσεις βρίσκονταν μπροστά στον κίνδυνο να κληθούν να επιστρέψουν ολόκληρη την ενίσχυση και μάλιστα με τόκο. Καθώς ο κόμπος έφθανε στο χτένι και η ώρα της... λυπητερής πλησίαζε, με κίνδυνο να δυσαρεστηθούν χιλιάδες ψηφοφόροι, το υπουργείο Οικονομικών εξάντλησε την επιείκειά του και πέταξε την μπάλα μακριά από τις εκλογές: έδωσε νέα παράταση για να υποβάλουν αυτές οι επιχειρήσεις δικαιολογητικά ως το τέλος Μαΐου. Πιθανότατα και τότε οι περισσότεροι δεν θα έχουν καταφέρει να προσκομίσουν δικαιολογητικά που θα δείχνουν ότι τήρησαν το κριτήριο της απασχόλησης και θα κληθούν τελικά να γυρίσουν πίσω τις... γλυκιές κρατικές ενισχύσεις. Τουλάχιστον, όμως, η κυβέρνηση θα έχει αποφύγει να μπλέξει προεκλογικά με την επιβολή ενός τόσο δυσάρεστου μέτρου σε τόσους πολλούς ψηφοφόρους.
-- Ο άνθρωπος που αποκάλυψε τον πλαστό ισολογισμό της Folli Follie, ο Γκάμπριελ Γκρέγκο, έχει επανέλθει τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο με ένα νέο «χτύπημα». Με μια αναλυτική έκθεση από το hedge fund που διευθύνει, το Quintessential Capital Management, στράφηκε εναντίον μίας από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στη Μ. Βρετανία. Κατηγορεί την εταιρεία κυβερνοασφάλειας, Darktrace για περίεργες λογιστικές καταχωρήσεις που αφορούν συμβόλαια με προμηθευτές και πελάτες, την περίοδο πριν το 2021, δηλαδή πριν η εταιρεία εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η διοίκηση της Darktrace έσπευσε να δηλώσει ότι τηρεί ευλαβικά τους κανόνες που επιβάλλουν τα λογιστικά πρότυπα. Όμως, οι επενδυτές δεν πείστηκαν και η μετοχή έχασε σχεδόν 20% μετά την παρουσίαση της έκθεσης από την QCM. Την Τρίτη βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο αυτής της πτωτικής κίνησης, ενώ χθες κατάφερε να κερδίσει έδαφος, αφού η διοίκηση υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ένα μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Φυσικά το σίριαλ αυτό δεν τελείωσε χθες, αλλά μόλις άρχισε. Ο Γκρέγκο είναι ένας επιδέξιος και επίμονος short και δεν θα σταματήσει εύκολα την επίθεσή του.
-- Το 5,48% της MIG απέκτησε η Ratio Holdings που ελέγχεται από τη Δέσποινα Ηλιοπούλου, κόρη του Μάριου Ηλιόπουλου της ακτοπλοϊκής εταιρείας Seajets. Η κίνηση αυτή επιδέχεται πολλές ερμηνείες: Από το να θεωρεί η οικογένεια επενδυτική ευκαιρία τη MIG, έως να θέλει να έχει λόγο στις εξελίξεις με την Attica Συμμετοχών. Κάποιες προθέσεις ενδεχομένως να φανούν στη συνέλευση της MIG την ερχόμενη Δευτέρα.
-- Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Intrakat που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου. Πολλοί είναι στημένοι για αγορά σήμερα, μετά την ΑΜΚ η Intrakat είναι ίσως η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη κατασκευαστική εταιρία, ελπίζοντας ότι οι νέες μετοχές θα δημιουργήσουν ευκαιρίες.
-- Πέμπτη συνεδρίαση διαδοχικής ανόδου για την μετοχή της Eurobank με το χθεσινό +3,65% να αποτελεί, παρακαλώ, υψηλό 7ετίας. Από τις αρχές του έτους τα κέρδη της μετοχής φτάνουν το +21,85% έναντι +10,85% του Γενικού Δείκτη.
Η πορεία της μετοχής της Eurobank 2016 - 2023
-- Χαρακτηριστικά χαλαρή η άνοδος της μετοχής της ΔΕΗ. Οι αναλυτές παρατηρούν στοιχεία, όπως η πτώση στις τιμής των καυσίμων και πρώτων υλών, η οποία την ευνοεί. Και φυσικά είναι και το στόρι της εξαγοράς.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.