- Πάντα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, η Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς πέρα από το στίγμα και τις εκτιμήσεις της ΤτΕ για αυτά που έρχονται, περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά σημεία και αναλύσεις για το που είμαστε και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, η Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που θα καταθέσει σήμερα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και ο λόγος είναι το κεφάλαιο με τίτλο: «Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους».
- Εκεί θα αναλύεται η δυναμική και η βιωσιμότητα του χρέους, μετά τις εξελίξεις στα επιτόκια τους τελευταίους μήνες και την θεαματική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Ε, δεν θέλει και πολύ φαντασία για να υποθέσουμε ότι η ανάλυση της ΤτΕ θα ενισχύσει με ισχυρότατα επιχειρήματα την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, στόχοι που είχαν τεθεί σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον και με πολύ διαφορετικές οικονομικές συνθήκες.
- Δεν λέω, οι συνδικαλιστές πρέπει να εργάζονται και να μάχονται για το καλό των συναδέλφων τους, ωστόσο καλό είναι να υπάρχει μια επαφή με την πραγματικότητα και την κοινωία. Διότι, όταν καλείς σε επανάσταση γιατί μια εταιρεία (ο ΟΤΕ στην περίπτωσή μας) που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με 74 εργαζομένους, προσφέροντας χωρίς να έχει υποχρέωση ως πρόσθετο κίνητρο καθαρούς μισθούς 4 έως 8 ετών (ποσό έως 270.000 ευρώ μικτά), ε, κάπου έχει χαθεί το μέτρο. Για την ιστορία από τους 74 εργαζόμενους οι 66 δέχθηκαν την πρόταση του ΟΤΕ, η συζήτηση γίνεται για τους 8!
- Ακόμα χειρότερη, για τους συνδικαλιστές, είναι η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς. Μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων, και ενώ έχουν διασφαλιστεί όλα τα δικαιώματα των υπαλλήλων, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, τους έχουν προσφερθεί νέες εργασίες, τους έχουν προσφερθεί και πρόσθετα κίνητρα (χρηματικό μπόνους), η ΟΤΟΕ προσπαθεί να ξεσηκώσει επίσης σε επανάσταση, διότι κάποιοι εργαζόμενοι της Πειραιώς λένε σε όλα «όχι».
- Η επαφή με την κοινωνία έχει χαθεί προ πολλού και ίσως δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής.
- Σαν τους εργαζόμενους στο Μετρό που ταλαιπώρησαν χιλιάδες πολίτες, διότι 20 άτομα δεν ήθελαν να μετακινηθούν από τα γραφεία στα εκδοτήρια εισιτηρίων! Απύθμενο θράσος, κακομαθημένων ανθρώπων που δεν έχουν την παραμικρή ενσυναίσθηση.
- Μέθυσαν, μάλλον, από τη χαρά τους κάποια στελέχη της ΔΕΗ, για τις θετικές επισημάνσεις σε σημείωμα του οίκου S&P. Και, κάπως έτσι, ξέφυγαν εντελώς άστοχες διατυπώσεις στη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ. Αντιγράφουμε: «Το πράσινο φως από την Standard & Poor’s έλαβε το σχέδιο για τις μεσοπρόθεσμες στρατηγικές προτεραιότητες της ΔΕΗ». Στην ελληνική γλώσσα, η έκφραση «πράσινο φως» έχει την έννοια της έγκρισης μιας ενέργειας από κάποια ανώτερη και αρμόδια αρχή. Τελευταία φορά που κοιτάξαμε, ένας οίκος αξιολόγησης δεν είχε αρμοδιότητα έγκρισης του επιχειρησιακού σχεδίου μιας επιχείρησης. Μπορεί να κρίνει πιστωτικά θετικό, ή πιστωτικά αρνητικό το σχέδιο, μπορεί και να αναβαθμίσει ή να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση. Αλλά να ανάψει «πράσινο φως», δεν μπορεί.
- Ας δούμε, όμως, και την ουσία του θέματος: Η S&P είχε αναβαθμίσει την ΔΕΗ σε B- από CCC+, στις 7 Νοεμβρίου. Είχε σημειώσει ότι εκείνη η αναβάθμιση ήταν αποτέλεσμα της αναβάθμισης του Ελληνικού Δημοσίου, της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ και των εξαγγελιών της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση ως το 2028. Και είχε αναφέρει ότι «οποιαδήποτε πρόοδος στη διαδικασία μετασχηματισμού της ΔΕΗ θα αποτελέσει κριτήριο για περαιτέρω αναβάθμιση στο μέλλον». Παρότι το σχέδιο για τη μεταμόρφωση της ΔΕΗ έχει παρουσιαστεί πλέον επίσημα, η S&P λέει μεν καλά λόγια, αλλά δεν προχωρά και σε αναβάθμιση, προφανώς επειδή δεν θεωρεί ότι συνιστούν «οποιαδήποτε πρόοδο» οι απλές ανακοινώσεις. Αυτό είναι και το πραγματικό μήνυμα του οίκου προς τη διοίκηση της ΔΕΗ: «Καλά τα λέτε, αλλά πρέπει να δούμε και πώς εφαρμόζετε τα σχέδιά σας, για να πάρετε καλύτερο βαθμό». Αντί να χαίρονται υπερβολικά λοιπόν, εκεί στην όμορφη Χαλκοκονδύλη, για τους επαίνους της S&P ας κοιτάξουν πώς θα μετατρέψουν τα ωραία σχέδια σε πράξεις με απτά αποτελέσματα.
Το «δώρο» του Γ. Στουρνάρα στην κυβέρνηση, οι κακομαθημένοι συνδικαλιστές και οι πανηγυρισμοί της ΔΕΗ
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.