Η ιστορία που ακολουθεί είναι πέρα για πέρα πραγματική. Συμπολίτης μας, που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή, για πάρα πολλά χρόνια βρισκόταν σε έντονη διένεξη με τη σύζυγό του για το θέμα του φυσικού αερίου. Εκείνη τον πίεζε να προχωρήσουν στην εγκατάσταση φυσικού αερίου στην οικία τους, που βρίσκεται στην Αθήνα, εκείνος αρνιόταν πεισματικά, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Πούτιν, προβλέποντας μάλιστα ότι μια μέρα η Ρωσία θα κόψει την παροχή αερίου! Τα χρόνια περνούσαν, ο συμπολίτης μας παρέμενε αμετάπειστος και η πίεση της γυναίκας του άρχισε να εξασθενεί, θεωρώντας ότι η προφητεία περί διακοπής του αερίου από τη Ρωσία αποτελούσε μια εμμονή, κάτι σαν γεροντική παραξενιά. Ώσπου στα τέλη του 2020 έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και ο συμπολίτης μας, που δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στον κύριο Πούτιν, πέθανε. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι μια από τις πρώτες κινήσεις της συζύγου του εκλιπόντος ήταν να ξεκινήσει τις διαδικασίες εγκατάστασης φυσικού αερίου, κάτι που επιθυμούσε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, εγκατάσταση που ολοκληρώθηκε κάποια στιγμή το 2021. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τη συνέχεια: το σπίτι απέκτησε την πολυπόθητη παροχή φυσικού αερίου αλλά η χήρα δεν πρόλαβε να το χαρεί, καθώς σχεδόν αμέσως η τιμή του πήρε την ανιούσα, μετά απογειώθηκε και πλέον βρίσκεται στη στρατόσφαιρα. Ακόμα χειρότερα, ορατός είναι ο κίνδυνος ο Β. Πούτιν να «κόψει» την παροχή αερίου στην Ευρώπη τον προσεχή χειμώνα!
-- Κάπως έτσι, ο μακαρίτης και η εκτίμησή του για την αναξιοπιστία Πούτιν, δικαιώθηκε πλήρως μετά θάνατον.
-- Θα ήμασταν, ως Ευρώπη, σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα, αν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είχαν ένα μικρό μέρος της διορατικότητας του μακαρίτη συμπολίτη μας. Ωστόσο, όχι μόνο δεν την είχαν, αλλά βρεθήκαμε στο άλλο άκρο. Και είναι απορίας άξιο, πραγματικά αδιανόητο, το πώς μια μεγάλη χώρα, όπως η Γερμανία, κατέστη με δικές της επιλογές εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία. Πώς γίνεται μια τόσο προηγμένη χώρα να κινηθεί τόσο επιπόλαια, τόσο μυωπικά, τόσο ανόητα; Πώς και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, οι Γερμανοί συνέχισαν με αμεριμνησία να προσδένονται ακόμα πιο σφιχτά στο ενεργειακό άρμα της Ρωσίας;
-- Πρόκειται για γεγονότα τόσο αδιανόητα, που ανοίγουν την πόρτα σε διάφορες εικασίες για το πως φτάσαμε εδώ, ακόμα και θεωρίες συνωμοσίας για τον ρόλο Γερμανών πολιτικών.
-- Δεν αποτελεί μυστικό ότι τον Κυριάκο Μητσοτάκη ποτέ δεν τον είδε με καλό μάτι ένα μεγάλο μέρος του κόμματος, «καραμανλικοί», παραδοσιακοί δεξιοί κ.α., που ένιωσαν ότι τον Ιανουάριο του 2016 ο ΚΜ τους «έκλεψε» το κόμμα, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών με ποσοστό 52,43% έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Πολλοί μάλιστα ένιωθαν και νιώθουν εχθρότητα: άλλος γιατί αυτοπροσδιορίζεται ως καραμανλικός και δεν μπορεί να χωνέψει ότι πρόεδρος του κόμματος είναι ένας Μητσοτάκης, άλλος γιατί είναι κατά του νεοφιλελευθερισμού, άλλος γιατί συντάσσεται με το πατριωτικό τόξο, άλλος γιατί συμπαθεί τους Ρώσους, άλλος γιατί προτιμά κρατισμό, άλλος γιατί ζηλεύει και πάει λέγοντας. Η ψυχολογία μπορεί να δώσει πολλές απαντήσεις για τα κίνητρα και τους λόγους αυτής της εχθρότητας.
-- Όλοι αυτοί, νυν και πρώην νεοδημοκράτες, καταπιέζονταν χρόνια τώρα, ενώ η εχθρότητα φούντωνε στη σκιά της κυριαρχίας και της μεγάλης επιρροής του ΚΜ. Έτσι, η υπόθεση των παρακολουθήσεων που τραυμάτισε βαριά την κυβέρνηση και την εικόνα του πρωθυπουργού δημιούργησε μια χρυσή ευκαιρία, ώστε όλοι αυτοί οι καταπιεσμένοι να βγάλουν τα απωθημένα τους. Ανθρώπινο. Και μπορεί όλα αυτά να δημιουργούν θόρυβο (και σε κάποιους προσδοκίες), ωστόσο στην πραγματικότητα πρόκειται για πολύ κακό για το τίποτα, καθώς η επιρροή και η επίδραση όλων αυτών στην κοινωνία είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένη.
-- Στην αρένα της πολιτικής βέβαια έχει σημασία και πώς κατευθύνει ο Κ. Καραμανλής τους βουλευτές της επιρροής του, που δεν είναι λίγοι. Προς το παρόν, παρά τις ρητορικές κλιμακώσεις κατά της κυβέρνησης, ο πρώην πρωθυπουργός δεν δείχνει ότι έχει την πρόθεση να προκαλέσει κοινοβουλευτικά προβλήματα στην κυβέρνηση, πολύ περισσότερο να την ρίξει. Και αυτό έχει τη δική του πρακτική και πολιτική σημασία.
-- Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, καθώς η επικείμενη «τζάμπο» αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, κατά 0,75%, έχει θέσει υπό πίεση ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ξέφυγε χθες πάνω και από το 4,2%, ανεβαίνοντας σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τα τέλη 2018, αρχές 2019. Αυτά τα επίπεδα επιτοκίων είναι ουσιαστικά απαγορευτικά για νέες, μεγάλες εξόδους στην αγορά, αλλά το ευτύχημα για τον ΟΔΔΗΧ είναι ότι έχει την πολυτέλεια να παίξει… κατενάτσιο. Ουσιαστικά το φετινό πρόγραμμα δανεισμού έχει ολοκληρωθεί, ενώ ο ΟΔΔΗΧ φρόντισε πριν από λίγο καιρό να «μαζέψει» επιπλέον 1 δισ. ευρώ με μια ειδική έκδοση ομολόγων που διατέθηκαν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Έτσι, υπάρχει το περιθώριο αναμονής, με την προσδοκία ότι οι συνθήκες στην αγορά θα μπορούσαν να βελτιωθούν, ίσως και με πιο έντονες παρεμβάσεις από την ΕΚΤ.
-- Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του χρέους προετοιμάζονται για ένα πολύ δύσκολο 2023, καθώς ο συνδυασμός επιθετικής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και αναμενόμενης επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας -και της ελληνικής- σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την άντληση κεφαλαίων από την αγορά ομολόγων, ιδιαίτερα από μια οικονομία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής. Το κλειδί για μια ασφαλή πορεία μέσα στην επερχόμενη καταιγίδα, όπως λένε στελέχη της αγοράς, είναι ένα: να συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση, πριν και μετά τις εκλογές του 2023, να ακολουθεί μια οικονομική πολιτική που θα έχει την έγκριση των Βρυξελλών. Γιατί, σε κάθε κίνηση μακριά από το μαντρί, θα έχουμε πάντα τον κίνδυνο επίθεσης από… λύκους της αγοράς ομολόγων.
-- Μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταβίβαση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas έναντι 733 εκατ. ευρώ, ανοίγει ο δρόμος και για τη διανομή έκτακτου μερίσματος από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τα Ελληνικά Πετρέλαια κατείχαν το 35% της ΔΕΠΑ Υποδομών (το υπόλοιπο 65% είχε το ΤΑΙΠΕΔ) και θα εισπράξουν περί τα 256 εκατ. ευρώ. Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση των ΕΛΠΕ, το 50% του τιμήματος –περίπου 128 εκατ ευρώ –θα μοιραστεί ως μπόνους στους μετόχους και το υπόλοιπο 50% θα αξιοποιηθεί για την επιτάχυνση των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια.
-- Ουσιαστικά, η εταιρεία θα μοιράσει 0,41 ευρώ ανά μετοχή ως έκτακτο μέρισμα, ενώ οι μέτοχοι έχουν λάβει και μέρισμα 0,10 ευρώ (μικτό) ανά μετοχή για τη χρήση του 2021 τον περασμένο Ιούλιο. Αθροιστικά οι διανομές εντός του 2022 αντιστοιχούν σε μια μερισματική απόδοση της τάξης του 7,4%, ποσοστό εντυπωσιακό. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα πιο δυσερμήνευτη και προβληματική είναι η πορεία της μετοχής των ΕΛΠΕ, η οποία παραμένει σε μια πορεία «χαμηλής» πτήσης, μια σύγκριση με τη Motor Oil, παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα και μερίσματα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.