- Γιατί μετά από τόσα χρόνια ακινησίας υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο κρίσιμο μέτωπο της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων; Διότι, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασ. Ψάλτης, στη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής: «πλέον πληρούνται τρεις κρίσιμες προϋποθέσεις: οι εποπτικές αρχές ωθούν προς την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών, καταγράφεται μία εντυπωσιακή βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, που φέρνει τη χώρα μας στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, και, τρίτον, ενεργοποιείται ο Ηρακλής, το ελληνικό Asset Protection Scheme».
- Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο στη συνέντευξη του κ. Ψάλτη ήταν η έμφαση που έδωσε στην έλλειψη αξιοκρατίας στη χώρα, την οποία περιέγραψε ως έναν από τους βασικούς λόγους του brain drain. «Βασική μου επιδίωξη είναι η Alpha Bank να αποτελέσει πόλο έλξης των καλύτερων στην Ελλάδα και δίοδο επιστροφής στην χώρα των νέων και ικανών επαγγελματιών που η κρίση έσπρωξε στο εξωτερικό», τόνισε. Φιλόδοξος στόχος που ξεπερνά της δυνατότητες ενός οργανισμού, ακόμα και ενός μεγάλου οργανισμού, όπως είναι μια συστημική τράπεζα.
- Στην Φρανκφούρτη θα βρεθούν αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Θα παρευρεθούν σε ειδική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον αποχαιρετισμό του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Ο Γάλλος τραπεζίτης, χαρακτηρίζεται από ανθρώπους που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του ως ορθολογικός, εξαιρετικά ικανός, ευαίσθητος, και σεμνός άνθρωπος. Οφείλουμε πολλά στον κ. Κερέ, καθώς ήταν από αυτούς που στάθηκαν δίπλα στη χώρα μας όσο λίγοι στις μεγάλες φουρτούνες και δυσκολίες της κρίσης.
- Έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τη νέα πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η πρώτη μεταξύ των δυο. Η οποία, θυμίζουμε, έστειλε τα μηνύματά της στην Αθήνα από την πρώτη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ως πρόεδρος της ΕΚΤ, που μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: «Συγχαρητήρια για τη μεγάλη πρόοδο, αλλά μην περιμένετε ειδική μεταχείριση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όλα θα γίνουν αυτόματα μόλις πιάσετε τα προβλεπόμενα κριτήρια». Καλή ώρα, δηλαδή, όταν επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης.
- Δύσκολη εβδομάδα για την Praxiabank, καθώς μέχρι την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 150 εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά. Είναι λίγο ειρωνικό ότι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση, εκτός των συστημικών, στον τραπεζικό τομέα μετά την κρίση έμεινε από καύσιμα ακριβώς τη στιγμή που η Ελλάδα αλλάζει σελίδα έχοντας εισέλθει σε φάση ανάκαμψης.
- Έτσι δικαιώθηκαν όσοι αμφέβαλλαν για την δυνατότητα επιτυχίας μιας αποκλειστικά ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα και για την κριτική τους στο business plan το οποίο, ανεξάρτητα από τα λάθη και τις αστοχίες του μετόχου, δεν προσέλκυσε νέους επενδυτές. Σε ότι αφορά τις αιτιάσεις για το λειτουργικό κόστος φαίνεται ότι στις ημέρες της ευφορίας, και στην προσπάθεια προσέλκυσης στελεχών, δόθηκαν αμοιβές και μισθοί πολύ υψηλότεροι από τα ισχύοντα στην τραπεζική αγορά.
- Το άδοξο τέλος της Praxiabank περιορίζει τα νέα τραπεζικά εγχειρήματα στην μετά κρίση εποχή στο εξής ένα: Optima Bank. Η οποία χωρίς τυμπανοκρουσίες προχωρά στην υλοποίηση του σχεδιασμού της και επεκτείνεται. Η τράπεζα θα δώσει μεγάλο βάρος στο ψηφιακό σκέλος, όπως όλες οι τράπεζες άλλωστε, ωστόσο θα δημιουργήσει και ένα κορμό τραπεζικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα. Ήδη λειτουργούν τέσσερα καταστήματα, δυο στην Αθήνα, ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα στο Ηράκλειο Κρήτης.
- «Και τι έγινε που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία δηλώνουν ότι είναι παράνομη η συμφωνία με την Λιβύη», ρωτούν πολλοί. Όσοι ξέρουν τα θέματα της ενέργειας σε βάθος, λένε ότι οι δηλώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της αμερικανικής διπλωματίας, μέσω του πρεσβευτή Πάιατ, έχουν ένα σημαντικό πρακτικό αντίκρισμα: κανένας πετρελαϊκός κολοσσός, τουλάχιστον από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δεν θα βοηθήσει την Άγκυρα σε έρευνες και γεωτρήσεις στις θαλάσσιες ζώνες που όρισε με την κυβέρνηση της Τρίπολης, όταν επίσημα αυτή η συμφωνία κρίνεται ως μια παράνομη συμφωνία, που δεν μπορεί να γεννά νομικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι, όσο και αν προσπαθήσει, η Τουρκία με τα δικά της μέσα δεν μπορεί να προχωρήσει ουσιαστικά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, στις περιοχές που έχει οριοθετήσει με την Λιβύη, γιατί τέτοιες έρευνες μπορούν να γίνουν μόνο με την τεχνογνωσία των μεγάλων ενεργειακών ομίλων. Μπορεί, βεβαίως, η Άγκυρα να κάνει ότι ψάχνει για υδρογονάνθρακες, για να ανεβάζει την πολιτική ένταση. Αλλά να βρει υδρογονάνθρακες, αποκλείεται.
Η αξιοκρατία στην Alpha Bank, το τετ α τετ Μητσοτάκη - Λαγκάρντ και οι δύσκολες ώρες στην Praxia
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.