Πώς να πεις ότι τα πράγματα για τις ελληνικές τράπεζες κινούνται σε ρυθμoύς… «καλύτερα δεν γίνεται» σε ένα τόσο δυσμενές διεθνές περιβάλλον, με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό να ταλαιπωρούν τους πάντες, τα χρηματιστήρια «κατακόκκινα» και το φάσμα της ύφεσης να απειλεί την Ευρώπη; Τη δύσκολη αυτή ισορροπία προσπάθησαν να κρατήσουν οι διοικήσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, που παρουσίασαν τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου την Παρασκευή, θέλοντας από την μια να υπογραμμίσουν την καλή πορεία των μεγεθών των δύο τραπεζών αλλά με μετριοπάθεια, ώστε να διατηρήσουν επαφή με τη δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως οι οικονομίες. Να μην παρουσιάσουν δηλαδή μια τόσο ανθηρή εικόνα που να κάνει τους ξένους αναλυτές να αμφιβάλλουν, δεδομένης της διεθνούς κατάστασης, για τον ρεαλισμό των διοικήσεων.
-- Την ισορροπία αυτή φαίνεται ότι κατάφεραν να πετύχουν, και μάλιστα με το παραπάνω, και οι δυο διοικήσεις, καθώς στο τέλος των παρουσιάσεων στους αναλυτές Eurobank και ΕΤΕ δέχθηκαν τα συγχαρητήρια αναλυτών για τα καλά αποτελέσματα τριμήνου κάτι που μάλλον δεν έχει προηγούμενο.
-- Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, υπογράμμισε ότι η τράπεζα ξεπέρασε στο πρώτο εξάμηνο όλους τους στόχους που έχουν τεθεί, προσθέτοντας όμως ότι η αύξηση των επιτοκίων εκτός από τη θετική πλευρά (αύξηση επιτοκιακών εσόδων) μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα των δανείων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το 2023 μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη χρονιά.
-- Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου καταγράφουν σταθερά ισχυρή πορεία σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της τράπεζας, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί. Και ολοκληρώνοντας την τηλεδιάσκεψη ο κ. Μυλωνας έβαλε το λιθαράκι του στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προτρέποντας τους αναλυτές να μην βάζουν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία τα κλιματιστικά για εξοικονόμηση ενέργειας!
-- Η απόφαση της κυβέρνησης στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ να μην μεταβιβάσει ποτέ σε ιδιώτη τα ποσοστά που κατέχει το κράτος σε ΕΥΔΑΠ (61%) και ΕΥΑΘ (74%) δημιουργεί νέα δεδομένα για δύο ιδιώτες μετόχους των παραπάνω εταιρειών. Ο λόγος για τον Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον, που κατέχει το 10% της ΕΥΔΑΠ και τη γαλλική SUEZ, κολοσσό στον τομέα διαχείρισης υδάτινων πόρων, που ελέγχει το 5,46% της ΕΥΑΘ.
-- Ο Τζον Πόλσον απέκτησε αυτό το 10% το 2014 και είναι η μοναδική επικερδής τοποθέτησή του στην Ελλάδα σε σχέση με τα ποσοστά που έχει αποκτήσει στον τραπεζικό τομέα το 2013. Στα λεφτά βρίσκεται στα ίδια, καθώς περί τα 85 εκατ. ευρώ είχε ξοδέψει για το 10% και στα 85 εκατ. ευρώ είναι η τρέχουσα αποτίμηση. Έχει όμως αυτά τα οκτώ χρόνια εισπράξει σε μερίσματα πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Η απομάκρυνση της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ ίσως προβληματίσει τον Τζον Πόλσον που σίγουρα θα ποντάριζε σε μια καταγραφή υπεραξιών. Από την άλλη, η επένδυση δεν τον βάζει μέσα, ενώ η γενναία μερισματική πολιτική της ΕΥΔΑΠ όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί. Ενστάσεις έχει με τα ...απόνερα της απόφασης του ΣτΕ ότι το Υπερταμείο δεν θα ελέγχει τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Με αυτή την εξέλιξη ο Αμερικανός επενδυτής-και όχι μόνο αυτός- διαφωνεί, καθώς υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου η πλειοψηφία των θυγατρικών έχει παρουσιάσει ζηλευτές αποδόσεις και ενδεχομένως μια επιστροφή στον στενό δημόσιο τομέα να γκρεμίσει ό,τι έχει κτιστεί τα τελευταία χρόνια.
-- Στην ΕΥΑΘ, η Suez έχει πάρει θέση από το 2003 και το 2008 ανακοίνωσε ότι ελέγχει το 5,46%. Η τοποθέτησή της είναι άμεσα συνυφασμένη με τη συμμετοχή της σε διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, όποτε αυτός γινόταν. Μέχρι τότε ασκούσε έλεγχο και κριτική σε πρωτοβουλίες των διοικήσεων που δεν της άρεσαν. Τώρα που ξεκαθαρίστηκε πως η ΕΥΑΘ δεν θα βγει προς πώληση, το πιο πιθανό είναι ο γαλλικός όμιλος να αποχωρήσει. Άλλωστε, η τρέχουσα αξία του 5,46% είναι 9 εκατ. ευρώ και η SUEZ με τζίρο 7,5 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ δεν θα έχει κάποιο θέμα να αποχωρήσει εν μια νυκτί από την ΕΥΑΘ. Εκτός αν οι Γάλλοι έχουν εθιστεί με τον έλεγχο που ασκούν κατά καιρούς στις διοικήσεις της ΕΥΑΘ (για προσλήψεις, υπεργολαβίες κ.α) και διατηρήσουν τη συμμετοχή για να κάνουν δύσκολη τη ζωή των διοικούντων. Κάτι σαν χόμπι δηλαδή.
-- Αλλάζουν… πίστα οι αξιολογήσεις των αναλυτών για τη δίκαιη αποτίμηση της Mytilineos μετά τη δημοσίευση των εξαιρετικών οικονομικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου – α’ εξαμήνου. Κοινή συνισταμένη στα σημειώματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες από ελληνικούς και ξένους οίκους (Piraeus Securities, Axia, Pantelakis, NBG, Wood, Optima, Beta, Euroxx, Eurobank) είναι η αναγνώριση ότι τα αποτελέσματα ξεπέρασαν αρκετά τις προβλέψεις τους, καθώς μάλιστα το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ήταν το καλύτερο στην ιστορία της εταιρείας. Επιπλέον, οι περισσότεροι σημειώνουν ότι ο Ευ. Μυτιληναίος προανήγγειλε, μιλώντας στο conference call, ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι ακόμη καλύτερο. Έτσι, θεωρείται βέβαιο πλέον ότι οι αναλυτές θα επανέλθουν πολύ σύντομα με αυξημένες τιμές – στόχους για τη μετοχή. Όπως χαρακτηριστικά γράφει η Axia, «μετά το ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων και με τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν, θα εξετάσουμε εκ νέου τις προβλέψεις μας και θα επανέλθουμε με ένα ενημερωμένο σημείωμα». Η Πειραιώς έκανε ήδη μια αναθεώρηση των προβλέψεών της και εκτιμά ότι τα EBITDA θα ξεπεράσουν φέτος τα 650 εκατ., έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 504 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη θα είναι πάνω από τα 350 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι στα τρέχοντα επίπεδα η μετοχή διαπραγματεύεται με σχέση επιχειρησιακής αξίας προς EBITDA 4,5 φορές, με μια πολύ υγιή μερισματική απόδοση περίπου 6%, που οδηγεί της χρηματιστηριακή να επαναλάβει την επενδυτική σύσταση outperform. Η Wood σημειώνει ότι η πτώση της μετοχής κατά 2% από την αρχή του έτους, που την φέρνει περίπου 20% από το ιστορικό υψηλό, αποτελεί ευκαιρία εισόδου για τους επενδυτές.
-- Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι τομείς Ενέργειας και Φυσικού Αερίου και Μεταλλουργίας ήταν αυτοί που έδωσαν την ισχυρή ώθηση στα κέρδη της εταιρείας το α’ εξάμηνο, ενώ ο ισολογισμός παρέμεινε ισχυρός, παρά τις αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και τη συνέχιση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε, παρά τις υψηλές επενδυτικές δαπάνες, που θα συμβάλουν στο μέλλον στην ενίσχυση της κερδοφορίας. Οι προοπτικές είναι θετικές, καθώς στον τομέα της μεταλλουργίας έχουν «κλειδωθεί» υψηλές τιμές και για το 2023 και τα κόστη είναι ελεγχόμενα. Ο τομέας Ενέργειας θα υποστηριχθεί από την είσοδο σε εμπορική λειτουργία της νέας μονάδας με φυσικό αέριο, που είναι η αποτελεσματικότερη στον ελληνικό χώρο και θα ανεβάσει περίπου σε 20% το μερίδιο αγοράς της εταιρείας. Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί προμήθεια φυσικού αερίου με ανταγωνιστικούς όρους, μέσω αγωγών και LNG, ενώ στις ΑΠΕ, τα έργα ωριμάζουν γρήγορα και το συνολικό χαρτοφυλάκιο αγγίζει τα 8,6GW.
-- Ανησυχητικούς συνειρμούς προκάλεσε χθες η είδηση ότι το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, Abdul Hamid Khan, άρχισε να κινείται στην ανατολική Μεσόγειο νωρίτερα από τις 9 Αυγούστου, που αναμενόταν να αρχίσει τις έρευνές του. Πολλοί φοβήθηκαν ότι θα έχουμε κάποια επανάληψη των εντάσεων του καλοκαιριού 2020, όταν είχαν προκληθεί και σοβαρές αναταράξεις στο χρηματιστήριο. Αυτή τη φορά, πάντως, οι Τούρκοι δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσουν σε προκλήσεις σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς το πλωτό γεωτρύπανο προορίζεται να κινηθεί σε περιοχές της Κύπρου, με το νομικό πρόσχημα ότι έχει λάβει άδειες από το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου. Όπως δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, δεξί χέρι του Ερντογάν, «θα κάνουμε εργασίες σε περιοχές όπου έχουμε πάρει άδεια από την ΤΔΒΚ για τα οικόπεδα». Αν έτσι έχουν τα πράγματα, πιθανότατα δεν θα δούμε ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία σε αντιπαράθεση αυτό το καλοκαίρι.
-- Ένα ενδιαφέρον trade πραγματοποιήθηκε στην μετοχή της Intralot τις προηγούμενες ημέρες. Αρκετοί προχώρησαν σε πωλήσεις μετοχών της εταιρείας στη ζώνη 0,67 - 0,69 ευρώ ποντάροντας σε πτώση της μετοχής με την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που προέκυψαν μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να επανατοποθετηθούν στη ζώνη 0,61 - 0,63 ευρώ. Σήμερα και αύριο θα φανεί αν το trade ήταν επιτυχές καθώς σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των 222.800.215 νέων μετοχών της Intralot.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.