Ένα αθέατος, πλην αιματηρός, πόλεμος τιμών σημειώνεται στις τράπεζες με στόχο τις χορηγήσεις δανείων σε μεγάλους εταιρικούς πελάτες. Μιλάμε για πολυετή δάνεια με επιτόκια στη ζώνη του 2% ή και ακόμα χαμηλότερα, τιμές που είναι αμφίβολο αν αφήνουν κέρδη στις τράπεζες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ίσως είναι η πλεονάζουσα ρευστότητα στις τράπεζες. Ίσως είναι η γκρίνια της κυβέρνησης για περισσότερες χορηγήσεις νέων δανείων. Ίσως είναι η αγωνία των διοικήσεων των τραπεζών να μεγαλώσουν τους ισολογισμούς και να παρουσιάσουν τζίρους και αύξηση υπολοίπων δανείων. Ίσως είναι όλα αυτά μαζί. Όπως και να έχει, αυτός ο τραπεζικός παραλογισμός με την υπερβολική πίεση των επιτοκίων για πολύ μεγάλους και μόνο εταιρικούς πελάτες δεν κάνει καλό. Και όπως είναι γνωστό στο τέλος έρχεται ο λογαριασμός.
-- Συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία της μετοχής της AVAX, παρά τις θετικές εταιρικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις αναλήψεις έργων. Εκτός από το μέγα project της επέκτασης του Μετρό Αθηνών, την εφετινή χρονιά η εταιρία έχει αναλάβει ως κύριος ανάδοχος τα κατασκευαστικά έργα υποδομών της πρώτης φάσης του Ελληνικού, ενώ μετέχει στις κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει την Ψυττάλεια, την Ανατολική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης κ.α. Όπως τονίζει η AVAX, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων φτάνει τα 2,2 δισ. ευρώ! Η ερώτηση που σχηματίζεται εύλογα είναι γιατί όλα αυτά δεν αποτυπώνονται στο ταμπλό; Γιατί η χρηματιστηριακή αξία μιας εταιρίας με κύκλο εργασιών 560 εκατ. ευρώ (αφορά συνεχιζόμενες δραστηριότητες) και τετραπλάσιο ανεκτέλεστο διαμορφώνεται σε μόλις 100 εκατ. ευρώ; Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ εμφανίζει απώλειες -13,2% το τελευταίο 3μηνο, -14,26% το τελευταίο 6μηνο και -3,47% στο 12μηνο με την μετοχή της AVAX να σημειώνει -20,68% στο 3μηνο, -35,13% στο 6μηνο και -31,7% στο 12μηνο. Σημειώνεται ότι το τελευταίο 12μηνο η απόδοση της Ελλάκτωρ διαμορφώνεται στο +41,36% και της Intrakat στο +25,96%.
-- Γιατί αυτή η απογοητευτική για την AVAX χρηματιστηριακή εικόνα; Η απλή απάντηση είναι ότι καλά είναι τα ανεκτέλεστα έργα, ακόμα καλύτερα όμως είναι τα κερδοφόρα έργα. Την τελευταία 5ετία η εταιρεία (με την εξαίρεση του 2020 που έκλεισε με μικρά κέρδη) εμφανίζει είτε ζημιές, ή μηδενικά καθαρά κέρδη. Το περιθώριο μεικτού κέρδος, με εξαίρεση το 2020 που ανήλθε στο 11,5%, κινείται στη ζώνη του 5% με 6%, με το 2021 να εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό (5,3%) στην 5ετία. Τα δε χρηματοοικονομικά έξοδα (παρά τη βελτίωση που καταγράφεται) καταναλώνουν σταθερά μεγάλο κομμάτι του EBITDA. Αλήθεια τη νόημα έχουν για τους μετόχους έργα εκατομμυρίων που δεν μπορούν να φέρουν ικανοποιητικά έσοδα και κέρδη;
-- Η προ δύο μηνών μεγάλη συμφωνία μεταξύ Reggeborgh, Moror Oil και Μπάκου- Καϋμενάκη -εξαγορά ποσοστού της Ελλάκτωρ που κατείχαν οι εφοπλιστές από τη Motor Oil και ταυτόχρονα απόκτηση του τομέα ΑΠΕ της Ελλάκτωρ από τη Μotor Oil- είχε και ...ουρά. Με επιστολή της, η Reggeborgh που κατέχει το 30,5% της Ελλάκτωρ, προς τον CEO της Ελλάκτωρ κ. Θύμιο Μπουλούτα ζήτησε να προστεθεί ως θέμα στην ετήσια γενική συνέλευση της 28ης Ιουλίου και η «Ανακληση Δικαστικων Μέτρων». Ειδικότερα με επιστολή που υπογράφει ο πληρεξούσιος δικηγόρος των Ολλανδών, Γιώργος Σωτηρόπουλος προτείνεται η λήψη απόφασης περί παραίτησης της εταιρείας από την αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά του Αλέξανδρου Εξάρχου, πρώην μέλους του ΔΣ της Ελλάκτωρ και CEO της θυγατρικής Ακτωρ από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2021.Η μήνυση είχε υποβληθεί από τους Ολλανδούς για κακοδιαχείριση εκ μέρους του κ. Εξάρχου.
-- Ο κ. Εξάρχου όμως ήταν από τους βασικούς συντελεστές της παραπάνω συμμφωνίας ως συνεργάτης των Μπάκου - Καϋμενάκη και προφανώς υπήρξε ομόφωνη απόφαση όλων των πλευρών να πάψει και η δικαστική διαμάχη. Άλλωστε, το χρήμα και τα κοινά συμφέροντα ενώνουν. Οι εφοπλιστές μαζί με τον Εξάρχου πρόσφατα εξαγόρασαν την Intrakat, η οποία συνεργάζεται με την Άκτωρ στο οδικό έργο "Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη", προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, οι μέχρι χθες άσπονδοι εχθροί υποχρεώνονται να θάψουν το τσεκούρι του πολέμου, μέχρι βεβαίως την επόμενη «σύγκρουση» αφού ενίοτε είναι συνεργάτες αλλά βασικά είναι ανταγωνιστές.
-- Ότι η αγορά του γάλακτος και γενικότερα των γαλακτοκομικών προϊόντων «αγκομαχά» και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (κτηνοτρόφοι, βιομηχανία και λιανεμπόριο) δοκιμάζονται, είναι γνωστό τουλάχιστον στους αναγνώστες του BD. Τα καινούργια στοιχεία, λοιπόν, της IRI που αφορούν στην επικρατούσα κατάσταση στην αγορά, στο πρώτο εξάμηνο του 2022, όχι μόνο δεν «φρενάρουν» την απαισιοδοξία, αλλά αντιθέτως την επιδεινώνουν. Έτσι λοιπόν οι όγκοι των πωλήσεων του συνολικής αγοράς του «λευκού γάλακτος» έχουν μειωθεί κατά 6,2% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021. Την μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει το παστεριωμένο γάλα, όπου ανέρχεται στο 7,8% και τη μικρότερη το υψηλής παστερίωσης με 5%. Επίσης, ο όγκος των πωλήσεων στην αγορά των τυροκομικών προϊόντων έχει μειωθεί κατά 6,6%. Τη μεγαλύτερη μείωση σημειώνει η κατηγορία του «άσπρου τυριού» (φέτα κ.α.) με 6,8% και ακολουθεί η κατηγορία του «κίτρινου τυριού» με 6,3%.
-- Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση στην προκειμένη περίπτωση: η αγορά των τυροκομικών προϊόντων είναι μοναδική από όλες τις κατηγορίες των γαλακτοκομικών που η αξία των πωλήσεων έχει θετικό πρόσημο, δηλαδή αυξήθηκε ο συνολικός τζίρος των προϊόντων κατά 4,4%. Ο λόγος είναι απλός: οι βιομηχανίες και οι εταιρείες εισαγωγής κατόρθωσαν να περάσουν σοβαρές ανατιμήσεις, προφανώς επί ζημία του όγκου των πωλήσεων τους. Δεν είχαν δηλαδή περιθώρια να χρηματοδοτούν ζημιογόνες πωλήσεις.
-- Κι η πτώση συνεχίζεται. Το γιαούρτι είναι η κατηγορία με το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών στον όγκο των πωλήσεων. Συγκεκριμένα, η κατηγορία χάνει συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους το 9,2% του όγκου της, ενώ ο τύπος του στραγγιστού γιαουρτιού χάνει το 10,2% του όγκου του. Ακολουθεί η κρέμα γάλακτος με απώλειες κατά 6,1% και η συνολική κατηγορία του βούτυρου χάνει το 7,9% του όγκου του. Βεβαίως ο τζίρος των προϊόντων μειώνεται κι αυτός, αλλά εξαιρουμένης της κατηγορίας των τυροκομικών που κινείται θετικά, οι μειώσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες μειώσεις του όγκου. Επί παραδείγματι η κατηγορία του λευκού γάλακτος χάνει 1%, του γιαουρτιού χάνει 3%, της κρέμας γάλακτος 4% και του βουτύρου 4,4%. Αυτά προς το παρόν, διότι από τον Σεπτέμβριο κανείς στην αγορά δεν θέλει να σκέφτεται τι πρόκειται να συμβεί.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.