- Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την λεπτότητα και την ευγένεια, με την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατσάδιασε τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό. Όπως τονίζει η εποπτική αρχή στην διατύπωση γνώμης σχετικά με πρόγραμμα Ηρακλής: «Η ΕΚΤ προτείνει την ουσιαστική και έγκαιρη διαβούλευση της αιτούσας αρχής με όλους τους οικείους φορείς, περιλαμβανομένων των εποπτικών αρχών, καθώς τέτοιου είδους διαβουλεύσεις είναι πιθανόν να ρίξουν φως σε πτυχές του σχεδίου νόμου που κατά τα λοιπά ενδέχεται να μην καθίστανται άμεσα αντιληπτές».
- Γιατί αυτή η διπλωματική αιχμή; Διότι, όπως είχε αποκαλύψει το Business Daily, για μεγάλο χρονικό διάστημα όχι μονό δεν είχε γίνει «ουσιαστική και έγκαιρη διαβούλευση», αλλά η παραμικρή διαβούλευση. Με κανέναν. Ούτε με τις τράπεζες, ούτε με τον επόπτη. Ακόμα περισσότερο, όπως έχουμε γράψει στο BD, ο κ. Ζαββός δεν απάντησε σε τουλάχιστον δυο επιστολές της ΕΚΤ με τις οποίες ζητούνταν πληροφορίες και διευκρινίσεις επί του σχεδίου...
- Αν, λέμε αν, είχε πραγματοποιηθεί «ουσιαστική και έγκαιρη διαβούλευση», τότε το σχέδιο «Ηρακλής» μπορεί να είχε ψηφιστεί από τον περασμένο Οκτώβριο, να είχαμε αποφύγει τις γκρίνιες της αντιπολίτευσης για την κατεπείγουσα διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση και οι τράπεζες να είχαν ξεκινήσει ήδη την υλοποίηση των σχετικών συναλλαγών. Και σε αυτή την περίπτωση, ο Γενικός Δείκτης ίσως να φλέρταρε σήμερα με τις 1.000 μονάδες, δεν θα πάλευε με τις 900.
- Ωστόσο, με όλο το σεβασμό προς την ΕΚΤ, θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Φραγκφούρτη την φράση ότι αν είχε γίνει διαβούλευση είναι πιθανό να είχε ρίξει «φως σε πτυχές του σχεδίου νόμου που κατά τα λοιπά ενδέχεται να μην καθίστανται άμεσα αντιληπτές». Διότι μπορεί να μην έγινε διαβούλευση, ωστόσο δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να υπάρχουν σημεία που να μην ήταν αντιληπτά από τον κύριο υπουργό.
- «Το σχέδιο Ηρακλής, δεν είναι σχέδιο μόνο για τις τράπεζες. Είναι σχέδιο για τον Έλληνα πολίτη που γονάτισε τα τελευταία χρόνια, έχοντας στερέψει η ρευστότητα από την αγορά», δήλωσε χθες μετά την έγκριση του σχεδίου νόμου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο κ. Φλαμπουράρης -με συγχωρείτε, εννοούσα ασφαλώς ο κ. Ζαββός.
- Όλα αυτά βέβαια ελάχιστα ενδιαφέρουν τους επενδυτές. Με το κλίμα να έχει βαρύνει πολύ την τελευταία περίοδο και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά να προκαλούν μεγάλη ανησυχία, η κατάθεση του σχεδίου «Ηρακλής» ήρθε σαν μάννα εξ ουρανού, οδηγώντας στα ύψη τις τραπεζικές μετοχές (+4,53%). Εκτός του σχεδίου για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών στην αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος βοήθησε καθοριστικά και η επιτυχία των παρουσιάσεων στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του Capital Link.
- Με αυτά και με άλλα, τα ελληνοτουρκικά ξεχάστηκαν για λίγο, η κατάθλιψη ξεπεράστηκε και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,59% και μάλιστα, και αυτό είναι το σημαντικότερο, με άλμα του όγκου συναλλαγών, οι οποίες αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ημερών.
- Προς την Intrum, οδεύει το πακέτο προβληματικών δανείων που πουλά η PQH, ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ. Η Intrum κινείται ιδιαίτερα δραστήρια στην αγορά της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μια αγορά που θα έχει πολύ μεγάλο αντικείμενο εργασιών για πολλά χρόνια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η αγορά «αντέχει» τόσες πολλές εταιρίες διαχείρισης: ήδη έχουν αδειοδοτηθεί πάνω από 20. Είναι βέβαιο ότι και εδώ θα δούμε πολλές κινήσεις συγκέντρωσης δυνάμεων.
- Στο χάος με τις πολεοδομίες και τους Δήμους αναφέρθηκε πρόσφατα, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, γνωστός επιχειρηματίας στον τομέα των σούπερ μάρκετ. Μιλώντας για τις διαδικασίες δημιουργίας νέου καταστήματος, περιέγραψε μια κατάσταση πλήρους αταξίας στις πολεοδομίες. Ζητάνε διαρκώς χαρτιά και χαρτάκια (με σφραγίδες φυσικά...) δεν λένε ποτέ αν γίνεται ή όχι να αδειοδοτηθεί το κατάστημα, στην πορεία ζητούν και άλλα έγγραφα χωρίς χρονοδιάγραμμα και σαφή βήματα κ.ο.κ. Μετά μπερδεύονται και οι δήμοι που ζητούν τα ίδια και άλλα έγγραφα (πάντα σφραγισμένα) και μετά και άλλα καθυστερώντας κατά το δοκούν τις διαδικασίες. «Όλοι με το χέρι ανοιχτό», τόνισε ο επιχειρηματίας...
- Λύθηκε το μυστήριο του ΑΕΠ! Προ ημερών η στήλη είχε αναφερθεί στο μυστήριο της εκτόξευσης τους ΑΕΠ β' τριμήνου από το +1,9% στο +2,8% με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του ΣΕΒ, οι προεκλογικές παροχές του περασμένου Μαΐου ήταν αυτές που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ. Οπότε δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την πορεία της οικονομίας το 2020 και την επίτευξη του στόχου +2,8% για το νέο έτος: αν τα πράγματα ζορίσουν, πάμε σε πρόωρες εκλογές, ξεκοκαλίζουμε τα υπερπλεονάσματα και στέλνουμε το ΑΕΠ... στον Θεό.
- Από τα θρησκευτικά γνωρίζουμε ότι «εν αρχή ην ο λόγος», αλλά για να αρχίζουν τα έργα αποδεικνύεται ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα από δηλώσεις, καλές προθέσεις και ενθουσιασμό. Σε ό,τι αφορά το εμβληματικό project του Ελληνικού, έχει γίνει σαφές πλέον ότι κάποιες καλοκαιρινές και φθινοπωρινές δηλώσεις τύπου «σε μια εβδομάδα μπαίνουν μπουλντόζες» δεν ήταν αρκετές για να αρχίσει, επιτέλους, το έργο. Σε λίγο έρχονται τα Χριστούγεννα και αφήνουμε πίσω το σωτήριον έτος 2019, αλλά μπουλντόζες σε κίνηση δεν πρόκειται να δούμε. Για το διαγωνισμό - κλειδί για το καζίνο, χωρίς το οποίο η επένδυση δεν «στέκεται», τα τελευταία νέα που έχουν ακουστεί μόνο ευχάριστα δεν ήταν, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να μπλέξει η διαδικασία με ενστάσεις και προσφυγές. Σε εμάς τους ιθαγενείς, μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν συνηθισμένα, αλλά η σημερινή κυβέρνηση έχει ανεβάσει πολύ ψηλά, σε διεθνές επίπεδο, τον πήχη των προσδοκιών για επενδύσεις και έχει κάνει σημαία την, όντως εμβληματική, επένδυση στο Ελληνικό. Τα περιθώρια για καθυστερήσεις και απογοητεύσεις εξαντλούνται πολύ γρήγορα.
- Με αυτή την ευκαιρία, μπορεί άραγε κάποιος από την κυβέρνηση να μας θυμίσει τι ακριβώς γίνεται με την άλλη μεγάλη επένδυση στο χρυσό της Χαλκιδικής, που επίσης ήταν θέμα λίγου χρόνου να ξεμπλοκάρει, αλλά προς το παρόν... ούτε φωνή, ούτε ακρόαση;
Η ευγενέστατη κατσάδα από την ΕΚΤ και το «ανοιχτό» χέρι στις Πολεοδομίες
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.