ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
European Commision-Eurostat
Φωτο: Shutterstock

Η ΕΕ απειλεί για τις πληρωμές, το πέρασμα της Värde, η bad bank και ο νόμος Κατσέλη

Το μπάχαλο με τους χρόνους εξόφλησης συναλλαγών και η αντίδραση των Βρυξελλών, τα κέρδη της Värde Partners, η πρόταση Χαρδούβελη για bad bank, το ξεκαθάρισμα των αιτήσεων για τον νόμο Κατσέλη και το «μπάσιμο» Φλωρίδη στην αγορά κρέατος.

Πριν από πέντε χρόνια, το 2017, η αμερικανική Värde Partners αποφάσισε να επενδύσει στα εμπορικά κέντρα στην Ελλάδα. Κατέβαλε 61 εκατ ευρώ και απέκτησε από τη Lamda Development το 31,7% της Lamda Malls. Της εταιρείας που είχε συστήσει η εισηγμένη και περιελάμβανε τις συμμετοχές στο Golden Hall, το Mediterranean Cosmos και στην πορεία το The Mall Athens, όταν λυνόταν τα θέματά του με την πολεοδομία. Στόχος ήταν η εισαγωγή των μετοχών της Lamda Malls στο ΧΑ και η καταγραφή υπεραξιών. Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω και το fund, που ο επενδυτικός του ορίζοντας σπάνια ξεπερνά τα 5 έτη, αποφάσισε να αποεπενδύσει. Με το αζημίωτο βεβαίως, αφού με επίσημη ανακοίνωσή  της η Lamda Development ανέφερε χθες πως επαναγόρασε το 31,7% της Lamda Malls έναντι 109 εκατ ευρώ!

-- Η  Värde Partners πώλησε και το 52,07% που κατείχε στην Trastor ΑΕΕΑΠ στην Πειραιώς έναντι 98 εκατ. ευρώ πριν από δύο μήνες. Στην εταιρεία είχε επενδύσει από το 2016. Πρώτα απέκτησε το 33% έναντι 14,5 εκατ ευρώ και στη συνέχεια μέσω συμμετοχής σε αύξηση ΜΚ το ποσοστό της έφτασε το 56%. Στην πορεία το ποσοστό υποχώρησε στο 52,07%. Είναι λίγο δύσκολο να υπολογιστεί πόσα λεφτά τοποθέτησε στην Trastor η Värde καθώς συμμετείχε και σε άλλες αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακές εκδόσεις, αλλά είναι σίγουρα λιγότερα από τα 98 εκατ που εισέπραξε από την Τράπεζα Πειραιώς για να αποχωρήσει.

-- Ένα βήμα πριν τα δικαστήρια, τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, βρίσκεται η Ελλάδα για το μπάχαλο που επικρατεί στην πληρωμή – εξόφληση των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων όπως και του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα λόγω πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων που προβλέπονται στην οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών. Η αιτιολογημένη γνώμη, που είναι το τελευταίο στάδιο πριν τη δικαστική αντιμετώπιση του θέματος, ήρθε μετά από τρεις προειδοποιητικές επιστολής που είχε αποστείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας κατά την περίοδο 2015 – 2017. Υπενθυμίζεται ότι η Οδηγία της Κομισιόν προβλέπει την ταχεία εξόφληση των συναλλαγών των επιχειρήσεων, σε διάστημα 30 – 60 ημερών, ενώ στην Ελλάδα πολλές επιχειρήσεις πληρώνουν μετά από 6, 9 ή ακόμα και πέραν των 12 μηνών, κατάσταση που δεν χρειάζεται να πούμε πόσο δηλητηριάζει το επιχειρείν δημιουργώντας μεγάλους αφανείς κινδύνους για πολλές επιχειρήσεις και ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Για τις καθυστερήσεις του κράτους να μην μιλήσουμε καλύτερα…

-- Η  Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να συμμορφωθεί με την κοινοτική Οδηγία. Διαφορετικά, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τη χώρα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνήθως επιβάλλει σε τέτοιες περιπτώσεις πρόστιμα μέχρι να υπάρξει συμμόρφωση.

-- Με το καπέλο του καθηγητή, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, από κοινού με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΤΕ, Νίκο Μαγγίνα, σε κείμενό τους για το τραπεζικό σύστημα που έγραψαν για τη διαΝΕΟσις επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση το θέμα της bad bank, ζήτημα που είχε πυροδοτήσει ένταση στις σχέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος με την κυβέρνηση, ή πιο σωστά με τον τότε υφυπουργό οικονομικών Γιώργο Ζαββό. Στο κείμενο των Χαρδούβελλη – Μαγγίνα προτείνεται, μεταξύ άλλων, «προετοιμασία για πιθανή μελλοντική δημιουργία εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού ("bad bank") σε εθνικό ή υπερεθνικό επίπεδο». Όπως σημειώνουν «η παγίωση του δυνητικού πλαισίου μιας λειτουργικής “Bad Bank”, που να είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εξακολουθεί να έχει χρησιμότητα σε περιπτώσεις επανεμφάνισης εστιών συστημικού τραπεζικού κινδύνου. Όταν δηλαδή πρόβλημα χρεοκοπίας δεν αντιμετωπίζει μόνο μία τράπεζα αλλά ένα πλέγμα τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών ή επενδυτικών φορέων λόγω ενδογενών αλλά και εξωγενών παραγόντων. Και οι συστημικοί κίνδυνοι εύκολα μπορούν να μετεξελιχθούν σε ευρεία οικονομική κρίση. Η πρόσφατη πανδημία της Covid-19 κατέδειξε εκ νέου τους κινδύνους από αναπάντεχα και ακραία γεγονότα. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε λόγω της ισχυρής κρατικής στήριξης αλλά και της παροδικότητας των κραδασμών».

-- Και πριν το μελάνι στεγνώσει, όπως λέει το κλισέ, ήρθε η πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση με τεράστιες επιπτώσεις, επιπτώσεις που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα, στις οικονομίες σε όλο τον κόσμο και η οποία μπορεί να εκτροχιάσει την δυναμική της εγχώριας οικονομίας και τα φιλόδοξα σχέδια των τραπεζών. Και bad bank δεν υπάρχει.

-- Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον τρόπο που αξιοποίησαν καλόπιστοι οφειλέτες και στρατηγικοί κακοπληρωτές τον νόμο Κατσέλη βγαίνουν από την τελευταία έκθεση εποπτείας της Κομισιόν. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι δεν επιβεβαιώνεται η θεωρία που έλεγε ότι είχαν κατατεθεί μαζικά αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη από οφειλέτες που δεν διέθεταν καν τις τυπικές προϋποθέσεις για το σκοπό αυτό, αλλά υπέβαλαν τις αιτήσεις για να κερδίσουν χρόνο και να αποφύγουν πλειστηριασμούς. Από τις 48.715 εκκρεμείς αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη, για τις οποίες είχε ζητηθεί προσδιορισμός δικασίμου ως τα μέσα Ιουλίου του 2021, που έληξε η σχετική προθεσμία, μόνο 410 είχαν απορριφθεί κατά τον έλεγχο των τυπικών προϋποθέσεων. Φαίνεται, όμως, ότι μεγάλο ποσοστό των αιτήσεων απορρίπτονται στο στάδιο του ουσιαστικού ελέγχου που κάνουν τα Ειρηνοδικεία. Έχουν συζητηθεί ως τώρα 2.519 αιτήσεις, εκ των οποίων απορρίφθηκαν οι 1.127, δηλαδή περίπου 45% του συνόλου. Πότε θα τελειώσει αυτή η αργόσυρτη διαδικασία εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων; Με βάση τις μάλλον αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, ως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023.

-- Τα αποτελέσματα τριμήνου της Elvalhalcor ήταν εντυπωσιακά, αφού ο τζίρος αυξήθηκε κατά 43% και τα συγκρινόμενα EBITDA (δεν περιλαμβάνουν τα λογιστικά κέρδη από τις αυξήσεις στις τιμές των μετάλλων) κατά 78%. Η αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα συσκευασίας σε τρόφιμα, φάρμακα και σε ορισμένες υποκατηγορίες της αυτοκινητοβιομηχανίας επέτρεψαν στην εταιρεία να περάσει ανατιμήσεις στο τελικό προϊόν, οι οποίες υπερκέρασαν τα κόστη από την αύξηση του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Οι υψηλοί όγκοι παραγωγής σε συνδυασμό με το επενδυτικό πρόγραμμα που τρέχει κανονικά οδήγησαν σε αύξηση των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης και σε άνοδο του καθαρού δανεισμού. Για αυτό και η εταιρεία εντός του πρώτου τριμήνου ξεκίνησε τη χρήση τεχνικών αντιστάθμισης ταμειακών ροών επιτοκίου (interest rate swaps) για δανειακές υποχρεώσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της αύξησης επιτοκίων. Από τα τελευταία ομόλογα, συνολικού ύψους 270 εκατ ευρώ, τα μισά κεφάλαια «γύρισαν» σε σταθερό επιτόκιο. Αθροιστικά το 40% του δανεισμού της Elvalhalcor είναι με σταθερό επιτόκιο. Τώρα αν θα κερδίσουν ή θα χάσουν από αυτή τη στρατηγική, μόνο ο χρόνος θα δείξει. Σήμερα αναμένεται με ενδιαφέρον η συζήτηση των αποτελεσμάτων με τους θεσμικούς και η ανάλυση των προοπτικών του ομίλου από τη διοίκηση.

-- Μεγάλες ανακατατάξεις και αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη στην εγχώρια βιομηχανία κρέατος, με ένα νέο επιχειρηματικό σχήμα της οικογένειας Ιωάννη Φλωρίδη να διεκδικεί ηγετικό ρόλο. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε η εξαγορά μεγάλης εμπορικής εταιρίας στην Λ. Κηφισού, κοντά στην κρεαταγορά, ενώ πριν λίγους μήνες η οικογένεια εξαγόρασε το εργοστάσιο της ιστορικής αλλαντοβιομηχανίας Θράκη στο Κρυονέρι Αττικής, μονάδα συνολικής επιφανείας 9.500 τ.μ. Η μονάδα πρόκειται να εκσυγχρονιστεί πλήρως, μια επένδυση που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ, με στόχο να μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες και σύγχρονες μονάδες βιομηχανικής παραγωγής κρέατος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το δυναμικό «μπάσιμο» του νέου σχήματος στην αγορά, αξιοποιώντας τη μεγάλη εμπειρία, τεχνογνωσία και ρευστότητα που διαθέτει η οικογένεια δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο άθλος στον προϋπολογισμό, ο Πούτιν και η δραχμή και το δάνειο στη Lamda

Η Ελλάδα πλησιάζει το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ο Πούτιν θυμήθηκε τη δραχμή, τα καθηλωμένα Airbus «προσγείωσαν» τα κέρδη της Aegean, κλείνει μεγάλο δάνειο η Lamda και η επίτευξη των στόχων της ΔΕΗ στις ΑΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ελληνικό θρίλερ στο Λονδίνο, τι είπαν Στουρνάρας - τραπεζίτες και οι μισθοί

Η αγωγή για 2,1 εκατ. λίρες από τον Β. Μαρινάκη, η ατζέντα για τις τράπεζες, ο μαθηματικός τύπος για τον κατώτατο μισθό, οι εκκρεμότητες με την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος και η εταιρεία με το ρεκόρ προσφυγών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το δώρο της φον ντερ Λάιεν, επικοινωνιακά κόλπα στην Κύπρο και το 5G δεν τραβάει

Το «μπόνους» στο χαρτοφυλάκιο Τζιτζικώστα, τα κόλπα επικοινωνίας με τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, τα «καρφιά» Ταχιάου για την Αττική Οδό, πώς το ΧΑ απογείωσε την ΚΡΙ ΚΡΙ και η κακοδαιμονία του 5G.
LAMDA DEVELOPMENT
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το στοίχημα Αθανασίου για το 2026, πρώτο «καθαρό» investment grade και το νερό

Οι κάτοικοι που θα κάνουν Χριστούγεννα στο Ελληνικό, η αναβάθμιση - κλειδί για τη Eurobank, η ΕΥΔΑΠ ψάχνει ευρωπαϊκό χρήμα για τη λειψυδρία, ο Μανουσάκης (ξανά) στην Κύπρο και το «συγγνώμη, λάθος» του Κρούγκμαν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πρέσινγκ στον Οδ. Αθανασίου, η μπηχτή Σιάμισιη για τα καύσιμα και ο ΟΤΕ

Οι γκρίνιες στη ΓΣ της Lamda για την κακή πορεία της μετοχής, την υπερφορολόγηση στα καύσιμα υπενθυμίζει ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ, Χατζηδάκης εναντίον λαϊκισμού, το περίεργο ομόλογο του ΟΤΕ, μετρό και λεωφορεία χωρίς κλιματισμό και η Folli.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δεν πείθει το ΧΑ η Lamda, το φάντασμα των e-mails και οι «πονηριές» με το ρεύμα

Γιατί μένει στο «μείον» η μετοχή της Lamda ενώ το ΧΑ «τρέχει», οι φόβοι στην κυβέρνηση για την υπόθεση των e-mails, ποιες «πονηριές» με το ρεύμα θα τιμωρούνται αυστηρότερα, γιατί έβγαλε «κίτρινη κάρτα» η GRECO στην Ελλάδα και το ράλι της βενζίνης.