Στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, στη Σόφια, θα βρεθεί αύριο Πέμπτη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε ότι το πρώτο θέμα συζήτησης είναι ο αγωγός IGB. Ωστόσο, μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν Ελλάδα – Βουλγαρία και τα οποία θα συζητηθούν αύριο στις επαφές του κ. Καραμανλή, είναι και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, όπως οι προτάσεις για τη δημιουργία νέου συνοριακού περάσματος μεταξύ των δύο χωρών αλλά και σιδηροδρομικής σύνδεσης.
-- Ως «ύψιστης σημασίας» χαρακτήρισε την επίλυση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες σε συνέδριο που διοργάνωσαν το Money Review και η Καθημερινή. Όπως σημείωσε, τα «κόκκινα» δάνεια έχουν φύγει από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξαφανιστεί η δανειακή υποχρέωση! Και μιλάμε για δανειακές υποχρεώσεις ύψους 120 δισ. ευρώ. Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι θα πρέπει για τους «μη βιώσιμους πελάτες» οι εταιρείες διαχείρισης δανείων να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά το αδρανές ενέχυρο, το οποίο θα πρέπει να επανέλθει στην οικονομία και να γίνει ξανά παραγωγικό, ενώ για τους «βιώσιμους πελάτες» πρέπει οι διαχειριστές να προσφέρουν μια αποτελεσματική λύση αναδιάρθρωσης που θα διασφαλίζει υγιή χρηματοοικονομικά μεγέθη και θα διευκολύνει την επανένταξή τους, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αυτό το τελευταίο το θέλουν πολύ και οι τράπεζες, χωρίς όμως τις... εποπτικές υποχρεώσεις (κάτι που δεν γίνεται...).
-- Η αναφορά του διοικητή της ΤτΕ στο ιδιωτικό χρέος δεν είναι τυχαία. Πολλοί, αρκετοί μάλιστα και στην κυβέρνηση, συμπεριφέρονται σαν να έχει λυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Τα «κόκκινα» δάνεια μπορεί να έφυγαν από τις τράπεζες αλλά πήγαν στους servicers και παραμένουν στην οικονομία: ένας ελέφαντας στο δωμάτιο τον οποίο πολλοί δεν βλέπουν ή κάνουν ότι δεν βλέπουν. Το πολιτικό προσωπικό εξαντλεί τη δημιουργικότητά του στο να μεταφέρει την πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος από χρόνο σε χρόνο, κάνοντας τα πάντα για να μην λειτουργήσει το εργαλείο των πλειστηριασμών, με δικαιολογία, τι άλλο, την προστασία των αδυνάτων.
-- Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, περιέγραψε τον πυρήνα του προβλήματος: ότι οι πλειστηριασμοί δεν λειτουργούν οριζόντια, οδηγώντας σε μια καταστροφική για την οικονομία ακινησία. Όπως τόνισε «είναι κρίσιμο να προχωρήσουν ταχέως οι πλειστηριασμοί, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πτωχευτικής διαδικασίας για όλες τις περιπτώσεις εκτός των ευάλωτων νοικοκυριών για τα οποία η πολιτεία έχει ειδικές ρυθμίσεις». Διότι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι πίσω από τους ευάλωτους να κρύβονται οι πάντες: βιομήχανοι και επιχειρηματίες, μεγαλοϊδιοκτήτες και εισοδηματίες, φοροφυγάδες και στρατηγικοί κακοπληρωτές (που έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό) και δικηγόροι που έχουν στήσει μια ανθηρή βιομηχανία «δεν πληρώνω». Όλα αυτά εις βάρος της κοινωνίας
-- Στην πραγματικότητα, η μη λύση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων εμπεριέχει ευρύτερους κινδύνους από την ακινησία περιουσιακών στοιχείων: οι μεταφορά των NPEs από τις τράπεζες στους servicers έγινε με κρατική εγγύηση (Σχέδιο Ηρακλής) και αν οι ανακτήσεις συνεχίσουν να σέρνονται, όπως τώρα, υπάρχει κίνδυνος οι εγγυήσεις αυτές να «σκάσουν» και να φορτωθούν στο χρέος (δηλαδή στα δισέγγονά μας...). Αλλά και οι τράπεζες δεν έχουν ξεμπερδέψει ολοκληρωτικά: διατηρούν στους ισολογισμούς τους μέρος των ομολόγων που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο των συναλλαγών πώλησης/τιτλοποιήσεων «κόκκινων» δανείων και οι κακές επιδόσεις στο μέτωπο των ανακτήσεων θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην αξία των ομολόγων και στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
-- Πέρασε δυσκολίες στη διάρκεια της πανδημίας ο ΟΠΑΠ με το κλείσιμο των καταστημάτων του, αλλά η ανάκαμψη μετά την πανδημία ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες, ενώ η ανταμοιβή των μετόχων είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή: το συνολικό μέρισμα των 0,60 ευρώ ανά μετοχή, μαζί με την επιστροφή κεφαλαίου των 0,90 ευρώ διαμορφώνει τη συνολική ανταμοιβή των μετοχών σε 1,50 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που σημαίνει ότι η απόδοση είναι της τάξεως του 12%, όπως σημειώνει η Euroxx (με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των 12,54 ευρώ). Είναι ενδιαφέρον ότι, όπως σημειώνει η Eurobank Equities, στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 ο ΟΠΑΠ πέτυχε κερδοφορία στα επίπεδα που ανέμενε η χρηματιστηριακή (170 εκατ. ευρώ με αύξηση 221% σε ετήσια βάση, καθώς το δίκτυο καταστημάτων επανήλθε σε πλήρη λειτουργία), αλλά αποτέλεσε έκπληξη η πολύ ισχυρή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών (πάνω από 200 εκατ. ευρώ), χάρη στην οποία η εταιρεία μείωσε θεαματικά το καθαρό χρέος της, από 529 εκατ. ευρώ το 2020 στα 185 στο τέλος του 2021. Αυτή η μείωση ουσιαστικά αντανακλά την ταχύτητα με την οποία κατάφερε ο ΟΠΑΠ να αφήσει πίσω τα βάρη της πανδημίας, δηλαδή την αύξηση του χρέους, ως αποτέλεσμα της ξαφνικής διακοπής της λειτουργίας του δικτύου. Όπως επισημαίνει η Euroxx, η πολύ ισχυρή απόδοση του λιανικού δικτύου, σε συνδυασμό με τις καλές on-line επιδόσεις (κυρίως χάρη στην ενοποίηση της Stoiximan) ήταν οι παράγοντες που έδωσαν ώθηση στα έσοδα του ΟΠΑΠ το δ' τρίμηνο του 2021, ενώ τα EBITDA ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα, χάρη και στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του 2011.
-- Ενώ οι σημερινοί μέτοχοι πηγαίνουν... ταμείο, η μετοχή υπόσχεται πολλά και για το μέλλον. Η Eurobank Equities τοποθετεί τον στόχο για την τιμή στα 14,70 ευρώ, με περιθώριο ανόδου της τάξεως του 17% από το χθεσινό κλείσιμο. Πρόκειται για μια αρκετά συντηρητική εκτίμηση, καθώς, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, αντιστοιχεί σε 8,4 φορές τα EBITDA, με ένα μικρό premium σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
-- Ο καθένας με τα προβλήματά του και ο Χάρης Καρώνης με την Deca του. Έχει το ενδιαφέρον του, από ψυχολογικής πλευράς: να έχεις κατορθώσει να δημιουργήσεις από το μηδέν μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, με αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ, και επιπλέον να πετύχεις στρατηγική συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό της JP Morgan, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, και εσύ όπου σταθείς και όπου βρεθείς να ασχολείσαι με την Deca, τους μετόχους και τους διαχειριστές της και άλλα ωραία. Έτσι και χθες, ο Χάρης Καρώνης, μιλώντας στο συνέδριο του Money Review, άρχισε να λέει τα δικά του για την Deca, τις άστοχες επενδύσεις που πραγματοποίησε και τους κακούς δημοσιογράφους που δεν αναδεικνύουν τις αστοχίες της Deca. Τι να πει κανείς; Ο καθένας με τα προβλήματά του...
-- Ισχυρές επιδόσεις ανακοίνωσε χθες η Fourlis με τα μεγέθη του ομίλου να διαμορφώνονται για τη χρήση του 2021 σε προ πανδημίας επίπεδα. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διευρύνθηκε σε 439,8 εκατ ευρώ από 370,6 εκατ ευρώ το 2020, με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις να αυξάνονται κατά 29,4% στο ίδιο διάστημα, συνεισφέροντας 77,8 εκατ ευρώ. Ο όμιλος πέρασε σε κέρδη προ φόρων ύψους 23,1 εκατ ευρώ την περσινή χρήση, έναντι ζημιών ύψους 11 εκατ ευρώ το 2020, ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 11,5 εκατ ευρώ και τα κέρδη EBITDA βελτιώθηκαν σε 38,1 εκατ ευρώ, από 20,4 εκατ ευρώ το 2020. Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή παρουσίαση της διοίκησης, ωστόσο, ένα σημείο που ξεχωρίζει και μπορεί να επισημανθεί είναι ότι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο όμιλος καταφέρνει να προστατεύεται από τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς οι ξένοι πολυεθνικοί όμιλοι με τους οποίους συνεργάζεται η Fourlis «σηκώνουν» το μεγαλύτερο βάρος των ανατιμήσεων.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.