Έχει μαλλιάσει η γλώσσα του Γιάννη Στουρνάρα να επισημαίνει την ανάγκη για εντονότερο ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να πέσουν τα περιθώρια επιτοκίου και οι προμήθειες. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, όμως, δεν μιλάει μόνο, αλλά ανέλαβε και δράση για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, στο πλαίσιο των εποπτικών του καθηκόντων. Στο παρελθόν, οι τράπεζες έδιναν στην ΤτΕ στοιχεία για τα επιτόκια και τις προμήθειές τους και αυτά δημοσιεύονταν στην ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας και μπορούσε καθένας να τα διαβάσει και να κάνει συγκρίσεις. Τα τελευταία χρόνια αυτή η πρακτική που ενισχύει τη διαφάνεια και βοηθάει στην τόνωση του ανταγωνισμού είχε ατονήσει, αλλά ο κ. Στουρνάρας αποφάσισε να την επαναφέρει. Με δύο αποφάσεις που υπέγραψε στις 25/11/2024 και δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (237/3/25.11.2024 και 237/2/25.11.2024), ο διοικητής της ΤτΕ υποχρεώνει τις τράπεζες να κοινοποιούν στοιχεία για τα επιτόκια και τις προμήθειές τους και μάλιστα με μεγάλη συχνότητα: στις 18 κάθε μήνα και στις 3 κάθε επόμενου μήνα. Επίσης, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών υποχρεούνται να κοινοποιούν στοιχεία στην ΤτΕ για όλες τις προμήθειες που επιβάλλουν στις συναλλαγές.
-- Φυσικά, δεν πρόκειται για μια μαγική λύση, που μέσα σε μια νύχτα θα κάνει τις τράπεζες να ρίξουν επιτόκια και προμήθειες. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμάμε, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, όπου η πληροφορία κυκλοφορεί σε κλάσματα δευτερολέπτου και καθένας μπορεί να βρει σχεδόν τα πάντα στο διαδίκτυο, την αξία της δημοσίευσης πληροφοριών για την τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών. Όσο πιο καλά ενημερώνεται ο πελάτης για να κάνει συγκρίσεις, τόσο καλύτερα θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Το είδαμε άλλωστε και στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος: αργά αλλά σταθερά, η μηνιαία δημοσίευση των τιμών έχει κάνει τους παρόχους να μπουν όλο και περισσότερο σε ανταγωνισμό για να προσελκύσουν ή να μη χάσουν πελάτες.
Κυβερνητική επιπολαιότητα
Ασφαλώς μια κυβέρνηση δεν πρέπει να τρέχει πίσω από δημοσιεύματα και φημολογίες, ωστόσο κάποια θέματα που έχουν ειδικό βάρος και με άμεσες επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο, όπως για παράδειγμα ο έκτακτος φόρος στις τράπεζες, απαιτούν έναν πιο υπεύθυνο και οργανωμένο χειρισμό. Πολύ περισσότερο που στις τραπεζικές μετοχές έχουν επενδύσει πολλοί Έλληνες και ακόμα περισσότεροι ξένοι επενδυτές μετά τα placements που πραγματοποιήθηκαν σε Εθνική και Πειραιώς, αλλά και την είσοδο της Unicredit στην Alpha Bank. Η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, αντί να ξεκαθαρίσει το τοπίο, μπέρδεψε τα πράγματα με την αδέξια τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. Η τοποθέτηση του κ. Μαρινάκη άφησε το θέμα της επιβολής έκτακτου φόρου ορθάνοιχτο και δεν είναι τυχαίο ότι την επόμενη της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν «βουτιά» συμπαρασύροντας συνολικά τη χρηματιστηριακή αγορά.
-- Έτσι, δεν ήταν λίγοι όσοι προχώρησαν σε πωλήσεις τραπεζικών μετοχών την προηγούμενη εβδομάδα, δεδομένης μάλιστα της κεραμίδας που είχε προηγηθεί το καλοκαίρι με την επιβολή έκτακτου φόρου (για δεύτερο διαδοχικό έτος) στα διυλιστήρια.
-- Όσοι πούλησαν πάντως το μετάνιωσαν, πικρά καθώς προχθές Δευτέρα ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου στις τράπεζες, δήλωση που προκάλεσε ένα ράλι ανακούφισης στο χρηματιστήριο, με τον δείκτη των τραπεζών να καταγράφει άνοδο +6,5% στο προηγούμενο διήμερο.
Το δράμα της Γαλλίας και ο Βενιζέλος
Όσο η Γαλλία ζει το πολιτικό δράμα της, με την κυβέρνηση του Μπαρνιέ να βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάρρευση υπό την πίεση της Λεπέν και του Μελανσόν, τα γαλλικά ομόλογα ζουν το δικό τους δράμα στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη χθες: το 10ετές γαλλικό ομόλογο είχε οριακά μεγαλύτερη απόδοση από το αντίστοιχο ελληνικό: 2,900 το ελληνικό, 2,902 το γαλλικό. Η χώρα που έφτασε κοντά στη χρεοκοπία και παρά λίγο να τινάξει στον αέρα την ευρωζώνη, έχει φτάσει πλέον να αξιολογείται από την αγορά ομολόγων ως χαμηλότερου κινδύνου από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Μάλλον κάτι πολύ καλό έχουμε κάνει εμείς και κάτι πάει πολύ στραβά στη Γαλλία.
-- Ο νεαρός υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, όμως, έσπευσε να δηλώσει -με κάποια δόση υπεροψίας- ότι η χώρα του δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Αλλά ο πολύπειρος Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη σοφία που έχει από όσα πέρασε ως ο υπουργός Οικονομικών που «κούρεψε» τα ομόλογα, έδωσε μια μονολεκτική απάντηση στον 33χρονο Αντουάν Αρμάν: «Νομίζει».
-- Και εξήγησε, μιλώντας χθες στο OT Forum: «Δεν τα έχει μελετήσει καλά. Η Ελλάδα πέρασε αυτό που πέρασε, τα δέκα χρόνια της κρίσης, βγήκαμε με πολλά τραύματα, αλλά χωρίς να έχουμε διαλυθεί θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά, αλλά με πάρα πολλά τραύματα. Έχουμε προσφέρει στην Ευρώπη ως εργαστήριο, το "Εργαστήριο η Ελλάς", τις προϋποθέσεις να αντιμετωπίσει τις μετέπειτα κρίσεις. Χάρη στο ελληνικό παράδειγμα αντιμετώπισε η Ευρώπη την πανδημία, που ήταν και μία οικονομική κρίση, δεν ήταν μόνο υγειονομική. Χάρη στην Ελλάδα αντιμετώπισε και την ενεργειακή κρίση, που έρχεται, επανέρχεται, εξελίσσεται και νομίζω ότι έχει βελτιώσει πάρα πολύ και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, το τραπεζικό της σύστημα. Άρα θα ήταν πολύ λογικό και χρήσιμο για τους Γάλλους υπουργούς Οικονομικών να μελετούν το ελληνικό φαινόμενο, την ελληνική κρίση».
-- Ο Αρμάν ίσως σε λίγο να έχει πολύ χρόνο για να κάνει τη μελέτη που υποδεικνύει ο Ευ. Βενιζέλος, αν πάει σπίτι του μαζί με τους άλλους υπουργούς του Μισέλ Μπαρνιέ...
Ο CEO που δεν ήθελε να φύγει
Δεν ήθελε να αφήσει με κανένα τρόπο τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ο μέχρι χθες CEO, Νίκος Κωστόπουλος, παρότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αντικατάστασή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιθυμία του να μείνει ήταν τόσο μεγάλη, ώστε με δικές του προσπάθειες, η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, από τις 12 το μεσημέρι που ήταν προγραμματισμένη, έγινε τελικά στις 8 το βράδυ, καθώς ο τέως, πλέον, διευθύνων σύμβουλος έβρισκε απίθανες δικαιολογίες, προσπαθώντας να προκαλέσει μια αναβολή και να παραμείνει στην καρέκλα του.
-- Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε τελικά, μετά και από τις έντονες αντιδράσεις μικρομετόχων της εταιρείας, και αποφάσισε προσωρινός διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ σε αυτό το κρίσιμο διάστημα να είναι ο πρώην βουλευτής Χριστόφορος Μπουτσικάκης, καθώς θα πρέπει να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία της προκήρυξης της θέσης.
-- Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έφτασε στο σημείο να απειλήσει ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση των ΕΑΣ, αν δεν αποχωρούσε ο κ. Κωστόπουλος. Όπως έγινε γνωστό στη συνέλευση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεν ήταν διατεθειμένος να ψηφίσει την νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των ΕΑΣ κατά 8.887.112,08 ευρώ, αν έμενε ως CEO ο κ. Κωστόπουλος.
-- Πέρα από τον κ. Κωστόπουλο και τις προσωπικές του επιδιώξεις, δεν είναι ό,τι καλύτερο να συμβαίνουν αυτά σε μια κρατική βιομηχανία όπλων που μόνο οριακά και με συνεχή στήριξη του Δημοσίου επιβιώνει, ενώ έχει να διαχειριστεί ένα άκρως επείγον πρόγραμμα συμπαραγωγής πυρομαχικών για την Ουκρανία με επιδοτήσεις 33 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Eurojackpot πάει και στο ίντερνετ
Με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, θα επιτραπεί η διεξαγωγή του Eurojackpot και διαδικτυακά. Το δημοφιλές παιχνίδι ήρθε από τον ΟΠΑΠ στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2024, αλλά μόνο στα πρακτορεία. Τώρα, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και μετά από αίτημα του ΟΠΑΠ, θα μπορούν οι παίκτες να ποντάρουν και διαδικτυακά. Για το δικαίωμα διεξαγωγής του Eurojackpot στο διαδίκτυο το υπουργείο θα εισπράξει και τίμημα, με αποτίμηση που θα γίνει από το ίδιο το υπουργείο. Το τίμημα για το επίγειο δίκτυο ήταν 1 εκατ. ευρώ. Μετά την ψήφιση του νόμου, θα αναλάβει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) να θέσει τους κανόνες διεξαγωγής. Εκτιμάται ότι μετά από ένα εξάμηνο θα ξεκινήσει το παιχνίδι να παίζεται και διαδικτυακά. Η έναρξη του Eurojackpot στο επίγειο δίκτυο πάει αρκετά καλά για τον ΟΠΑΠ, αλλά η δυνατότητα on-line πονταρισμάτων θεωρείται πως θα αυξήσει περαιτέρω τους τζίρους του παιχνιδιού.
Αποθέρμανση στην αγορά ακινήτων
Κόβει ρυθμούς η αγορά ακινήτων όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες από την Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία για το γ΄τρίμηνο, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας έπεσε στο 7,8%. Σε πρώτη ανάγνωση, ο αριθμός δίνει την εντύπωση ότι καλά κρατά το ράλι τιμών στις κατοικίες, όμως όταν συγκρίνονται τα στοιχεία με τα προηγούμενα τρίμηνα παρατηρείται ότι οι τιμές κινούνται προς μια σταθεροποιητική πορεία. Η αποκλιμάκωση της ανόδου των τιμών που καταγράφεται από τα μέσα του 2023 είναι σαφής. Στο γ’ και δ’ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων «έτρεχαν» με ρυθμούς ανόδου που ξεπερνούσαν το 12% ενώ το α’ τρίμηνο του 2024 ο ρυθμός ανόδου έπεσε στο 10,6% και στο 9,4% το β΄ τρίμηνο, υποχωρώντας στο 7,8% κατά το γ' τρίμηνο. Αν και δεν προβλέπεται διόρθωση τιμών λόγω της χαμηλής προσφοράς, στελέχη του κλάδου κάνουν λόγο για μια τάση εξισορρόπησης της αγοράς, που άλλωστε έχει επιστρέψει στα επίπεδα ρεκόρ του 2008.
Μάθε, παιδί μου... Αγγλικά
Την αναβάθμιση του επιπέδου γλωσσομάθειας ως κριτήριο των μεταθέσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό, αποφάσισε υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, με σκοπό τη βέλτιστη εκπροσώπηση της χώρας μας. Συγκεκριμένα, πλέον θα απαιτείται η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας για το σύνολο των στελεχών που μετατίθενται σε θέσεις εξωτερικού και, επιπρόσθετα, η πολύ καλή γνώση της τοπικής γλώσσας για όσους τοποθετούνται στις πρεσβείες της Ελλάδας σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία.
-- Πολύ σωστή η απόφαση του υπουργού, όμως γεννά κάποια ερωτήματα: Άραγε μέχρι τώρα τι γινόταν; Έστελναν αμυντικούς ακολούθους σε τόσο σημαντικές χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει αμυντικές και στρατιωτικές σχέσεις με σπαστά αγγλικά και χωρίς γνώση της τοπικής γλώσσας; Και τι ακριβώς έκαναν σε μια ξένη χώρα; Επικοινωνούσαν με νοήματα;
Το νέο σοκ ήλθε από την Κορέα
Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία, με όλες τις δραματικές του εξελίξεις, έχει γίνει κάτι σαν καθημερινότητα και ελάχιστα πλέον μας σοκάρει, τα πολιτικά και γεωπολιτικά σοκ έρχονται με ανησυχητική συχνότητα. Η ξαφνική επέλαση των ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία εξέπληξε τους πάντες, αλλά τα χθεσινά νέα από τη Νότια Κορέα, μια χώρα που λειτουργεί δημοκρατικά από το 1987 και κατατάσσεται στις προηγμένες οικονομίες, ήταν πραγματικά σοκαριστικά. Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιολ, χωρίς να έχει συζητήσει καν το θέμα με τον επικεφαλής του κόμματός του, κήρυξε με ένα 6λεπτο διάγγελμα την επιβολή στρατιωτικού νόμου, αντιδρώντας με αυτό τον ακραίο τρόπο στην παράλυση του πολιτικού συστήματος της χώρας, καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας δυσκολεύεται να πάρει οποιαδήποτε απόφαση υπό τη συνεχή πίεση της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο Κορεάτης πρόεδρος τόνισε ότι κηρύσσει τον στρατιωτικό νόμο και για να αντιμετωπιστεί η διείσδυση της Βόρειας Κορέας στο πολιτικό σύστημα. Αμέσως βεβαίως «βούλιαξε» το εθνικό νόμισμα, γουόν, με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης, ενώ περισσότερο από 7% έχασε στο Λονδίνο η μετοχή της Samsung. Με πλειοψηφία 190 βουλευτών, η Βουλή της χώρας τάχθηκε αμέσως κατά της επιβολής στρατιωτικού νόμου, χωρίς όμως να είναι σαφές αν αυτή η απόφαση είναι δεσμευτική. Αρχικά, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι ο στρατιωτικός νόμος θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να ανακαλέσει ο πρόεδρος την απόφασή του. Αυτό ακριβώς έγινε τελικά, αφού ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ανακαλεί την απόφαση επιβολής στρατιωτικού νόμου και φάνηκε ότι η ηρεμία θα επανέλθει στη χώρα.
Μπλοκάρει τις εξαγωγές μετάλλων στις ΗΠΑ η Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας κλιμακώνεται πριν καν ο Ντόναλντ Τραμπ εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει τις εξαγορές κρίσιμων πρώτων υλών στις ΗΠΑ και κυρίως μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Η Κίνα τονίζει ότι προχωρά σε αυτήν την κίνηση όχι ως απάντηση στους δασμούς που αναμένεται ότι θα επιβάλλει ο Τραμπ, αλλά στους περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Το κινεζικό υπ. Εμπορίου κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έχουν καταπατήσει τους όρους του ελεύθερου εμπορίου και, ως εκ τούτου, δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει και αυτό σε μέτρα προστατευτισμού της κινεζικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση των εξαγωγών ορισμένων μετάλλων εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην αμερικανική οικονομία την απώλεια υλικών αξία περίπου 3,4 δισ. δολ.
Η Wall Street «έκαψε» τους short
Τα συνεχή ιστορικά υψηλά, κυρίως για τον δείκτη S&P 500, έχουν «γονατίσει» τους short sellers, όπως σημειώνει σε έκθεσή της η Citigroup. Η ζήτηση για αμερικανικές μετοχές βρίσκεται στα ύψη, με τον δείκτη – βαρόμετρο να έχει ενισχυθεί 27% από την αρχή του έτους, κυρίως χάρη στην τεχνολογία, με αποτέλεσμα όσοι σορτάρουν την αμερικανική αγορά να βρίσκονται στην πλευρά των χαμένων. Αντίθετα, οι short φαίνεται ότι έχουν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη και κυρίως εάν έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τον δείκτη Euro Stoxx 50, με την αναιμική ανάπτυξη στην ευρωζώνη αλλά και την πολιτική κρίση σε Γαλλία και Γερμανία να αποτελούν παράγοντες που τροφοδοτούν την υποαπόδοση των ευρωαγορών σε σύγκριση με τη Wall Street.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.