ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Megaro Maximou, Maximou
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Ο γόρδιος δεσμός Μαντωνανάκη, οι εξελίξεις σε ομόλογα - ΧΑ και το ελβετικό φράγκο

Γιατί η κυβέρνηση κινδυνεύει να διπλοπληρώσει τα δάνεια Μαντωνανάκη, η νευρικότητα στην αγορά ομολόγων, η εντυπωσιακή δυναμική του ΧΑ, το «κούρεμα» δανείων ελβετικού φράγκου στη Σλοβενία και τα σχέδια της Bluehouse Capital για τα ακίνητα.

Σε μια «ωραία ατμόσφαιρα» πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή η κυβερνητική σύσκεψη για την υπόθεση του ομίλου Μαντωνανάκη, στον οποίο έχουν επιδικαστεί αποζημιώσεις 620 εκατ. ευρώ, υπόθεση που έχει επάξια κερδίσει και διεθνές ενδιαφέρον με αναφορές στις εκθέσεις της Κομισιόν. Η ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία της κυβέρνησης είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένη, καθώς, στην πραγματικότητα, η δημοσιονομική βόμβα που απειλεί τα δημόσια ταμεία είναι πολύ υψηλότερη των 620 εκατ. της αποζημίωσης: τα επίμαχα δάνεια του ομίλου φέρουν την εγγύηση του Σχεδίου Ηρακλής και, αν δεν πληρωθούν, η κυβέρνηση θα μπλέξει και με τον Ηρακλή: μπορεί να κληθεί να πληρώσει πολλά επιπλέον χρήματα στους επενδυτές αγοραστές των τιπλοποιημένων δανείων. Εκτός της κυβέρνησης, η υπόθεση αγγίζει και τους τρεις servisers στους οποίους έχουν μεταφερθεί τα επίμαχα δάνεια, δηλαδή την doValue, τη Cepal και την Intrum, αλλά και τις τράπεζες, οι οποίες διατηρούν στους ισολογισμούς τους τα senior notes των τιτλοποιήσεων. Και πέραν αυτών ταλαιπωρούνται και πολλά τραπεζικά στελέχη, κατά των οποίων έχει στραφεί ο όμιλος Μαντωνανάκη, διεκδικώντας πρόσθετες αποζημιώσεις.

-- Σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβερνητική σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής δεν προέκυψε κάτι καινούργιο και φαίνεται ότι η μόνη ιδέα που συζητήθηκε ήταν η παλαιότερη συμβιβαστική πρόταση του Δημοσίου προς τον Π. Μαντανωνάκη, που προβλέπει ο όμιλος να διατηρήσει τον έλεγχο σε δύο ξενοδοχεία στην Ελούντα αλλά να «χάσει» το Λαγονήσι. Όπως εκτιμούν άνθρωποι που παρακολουθούν στενά την υπόθεση, δύσκολα θα γίνει αποδεκτή.

-- Μια ανατριχίλα διατρέχει όσους ασχολούνται με την αγορά ομολόγων, καθώς οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη δημιουργούν νέα δεδομένα, ανατρέποντας τις ευνοϊκές συνθήκες οι οποίες οδήγησαν σε μια υπεραισιοδοξία την κυβέρνηση για το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αλλά και σε εξαιρετικούς όρους (για τις εταιρείες όχι τους αγοραστές των ομολόγων) πολλές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

-- Πόσο θα αντέξει η «κόντρα» κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις διεθνείς τάσεις; Μέχρι τώρα η συμπεριφορά της εγχώριας αγοράς έχει εντυπωσιάσει και τους πλέον αισιόδοξους, καθώς ο Γενικός Δείκτης στο ξεκίνημα του 2022 αποκομίζει ισχυρά κέρδη (+5,9% με βάση το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης σε ετήσια βάση), παρά το βαθύ κόκκινο στο οποίο βρίσκονται Ευρώπη και ΗΠΑ: στο -3,9% ο Stoxx 600, στο -3,3% ο DAX, στο -5% η Ιταλία, στο -2,1% η Γαλλία, στο -6,1% ο S&P 500, στο -11,3% ο NASDAQ , στο -3,4% ο Dow Jones. Το ΧΑ έχει δείξει μια φοβερή ικανότητα να κοιτά μπροστά, με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές και να μην επηρεάζεται από τις διορθωτικές κινήσεις στις διεθνείς αγορές. Η Ελλάδα εδώ και πολλά, πολλά χρόνια αποτελεί μια ειδική περίπτωση (κινούμενη αντίθετα στην άνοδο των ξένων αγορών) και φαίνεται ότι παραμένει ως μια εξαίρεση, ευτυχώς αυτή τη φορά με αντίστροφη πορεία, καθώς η σταδιακή επαναφορά της χώρας μας στην κανονικότητα υποστηρίζει την ανάκαμψη των τιμών ανεξάρτητα με το πως κινούνται οι μετοχές στο εξωτερικό.

-- Τα δάνεια ελβετικού φράγκου έχουν προκαλέσει, ως γνωστόν, διαμάχες τραπεζών και δανειοληπτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Διεθνές ενδιαφέρον έχει προκαλέσει νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή της Σλοβενίας, παρότι δεν υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση και τάχθηκαν εναντίον του η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εμπορικές τράπεζες της χώρας. Ο νόμος θέτει ένα πλαφόν στις ζημιές που μπορεί να υποστεί ένας δανειολήπτης για όλα τα δάνεια ελβετικού φράγκου που έχουν χορηγηθεί από το 2004 και μετά. Η ζημιά από τη συναλλαγματική ισοτιμία δεν μπορεί να επιβαρύνει τον δανειολήπτη περισσότερο από 10%. Ό,τι έχουν πληρώσει οι δανειολήπτες πάνω από το 10%, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να το επιστρέψουν. Η Moody's τονίζει ότι αυτό το «κούρεμα» των υποχρεώσεων των δανειοληπτών είναι πιστωτικά αρνητικό για τις τράπεζες, καθώς θα επιβαρύνει την κερδοφορία και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Πάντως, η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ, αφού οι τράπεζες έχουν δηλώσει ότι θα προσβάλουν τον νόμο ενώπιον της Δικαιοσύνης.

-- Μετά τη συνεργασία με τον Σάμι Φάις για το ιστορικό Castello Bibelli στην Κέρκυρα, ο Βίκτωρ Πιζάντε και ο Μπάμπης Πανδής, που ελέγχουν την εταιρεία επενδύσεων ακινήτων Bluehouse Capital, ετοιμάζουν νέα κίνηση στο εγχώριο real estate. Όπως ακούγεται, σχεδιάζουν επενδύσεις στην αγορά οικιστικών ακινήτων σε συνεργασία με την Blue Development της οικογένειας Μπαδογιαννάκη.

-- Σημειώνεται ότι η Bluehouse Capital ελέγχει και το 50% του εκπτωτικού κέντρου McArthurGlen στα Σπάτα, για το οποίο κατά καιρούς κυκλοφορούν φήμες περί πώλησής του. Το υπόλοιπο 50% ανήκει στον πολυεθνικό όμιλο McArthurGlen, με τον οποίο η πλευρά της Bluehouse ανανέωσε πρόσφατα τη συμφωνία διαχείρισης του εκπτωτικού κέντρου για άλλα δέκα χρόνια. Πηγές της στήλης, που παρακολουθούν στενά τα της αγοράς ακινήτων, υποστηρίζουν πως οι όροι της συμφωνίας (Asset Management Agreement) είναι τέτοιοι που δεν αφήνουν πολλές πιθανότητες για την πώληση του εκπτωτικού κέντρου. Τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πολιτικό μπλέξιμο, τα σύννεφα στο χρηματιστήριο και η φορολογία στον τζόγο

Η κυβέρνηση δημιουργεί θέμα... πολιτικής σταθερότητας, η ανησυχία για τις επιπτώσεις στο ΧΑ, αλλαγές στη φορολογία στα τυχερά παιχνίδια, φιλανθρωπία και ξέπλυμα, η «ασπίδα» στον Κ. Καραμανλή και η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πρόωρες εκλογές, η υβριδική... διαρροή, τα στεγαστικά και το βήμα σημειωτόν για το αέριο

Η διαρροή περί υβριδικής απειλής, η αντίστροφη μέτρηση για πρόωρες εκλογές, το ζωντάνεμα των στεγαστικών δανείων, η ανάκαμψη του ομολόγου της Ελλάκτωρ, τα ηλεκτρικά ταξί και οι φορτιστές, οι πιέσεις στον ΟΠΕΚ για αύξηση παραγωγής και το ράλι του bitcoin.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ψάχνοντας λεφτά για μέτρα στήριξης, οι ακριβές ΑΠΕ, οι έρευνες για αέριο και η ΔΕΠΑ

Τα σχέδια για έξοδο στην αγορά ομολόγων μετά το Πάσχα, οι καταγγελίες για ρεύμα από φωτοβολταϊκά με αστρονομικές τιμές, οι «πονοκέφαλοι» στις έρευνες για αέριο και ο γρίφος για τη ΔΕΠΑ με τις πληρωμές σε ρούβλια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η χρεοκοπία και η «καρατόμηση» Λιβανού, η διάψευση της Ευρ. Πίστης και το ΧΑ

Πώς ένα σύντομο βίντεο αποκάλυψε τις πραγματικές αιτίες της χρεοκοπίας του 2010, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Πίστης και οι πληροφορίες για την Allianz, η ανθεκτικότητα των μετοχών στις πιέσεις στα ομόλογα και τα αυθαίρετα της ΛΑΡΚΟ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 1.000 fund που θα «αγοράζουν» Ελλάδα, το deja vu της «Ελπίς» και η Εθν. Ασφαλιστική

Πώς το investment grade θα δεκαπλασιάσει τα funds που επενδύουν στη χώρα μας, η αποζημίωση που ζητά η Αττική Οδός από την Εθνική Ασφαλιστική και το μπαράζ αποζημιώσεων που θύμισε την ανεμελιά της διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ερωτήματα για το deal της Viva, η διαχείριση κρίσεων αλά ελληνικά και η βύθιση στο ΧΑ

Τα ψιλά γράμματα στη συμφωνία εξαγοράς της Viva Wallet από την JP Morgan, το σχέδιο κράτους και Αττικής Οδού για την κακοκαιρία που θάφτηκε στο χιόνι, οι βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο και το ενθαρρυντικό μήνυμα από τη Wall Street.