Από χθες το βράδυ βρίσκεται στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Μπορεί η επίσκεψη να συμπίπτει με την εξαγορά από τον αμερικανικό κολοσσό του 48% της Viva Wallet, ωστόσο η επίσκεψη του αφεντικού της αμερικανικής τράπεζας στην Ελλάδα δεν σχετίζεται ούτε στο ελάχιστον με το deal με την Viva Wallet. Όπως έχει γράψει το Business Daily η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό και συνδέεται με την απόφαση της JP Morgan να ενισχύσει την παρουσία της στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι η αμερικανική τράπεζα διαθέτει από το καλοκαίρι γραφείο στην Ελλάδα και έχει πολλά και ενδιαφέροντα σχέδια επέκτασης -ας είναι καλά και το Brexit- των εργασιών της στη χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Καθόλου τυχαία ο κ. Ντάιμον θα έχει δείπνο σήμερα με επιχειρηματίες και εφοπλιστές. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι οι άνθρωποι της JP Morgan δουλεύουν εντατικά πάνω σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σχέδιο που αφορά τη χώρα μας, το οποίο όταν ανακοινωθεί θα δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση.
-- Ασυνήθιστα ομαλά και εύκολα, για τα ελληνικά δεδομένα, κύλησε η υπόθεση της ανάδειξης νέου διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ. Μάλιστα, ο Γιάννος Κοντόπουλος, που σύντομα θα αναλάβει καθήκοντα, παραιτήθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου από την τελευταία του δουλειά, Chief Macro Strategist στην CQS. Γενικώς η εικόνα της αγοράς για τον κ. Κοντόπουλο είναι θετική. Η εμπειρία του αναμφισβήτητα πλούσια, ωστόσο, το βιογραφικό του παραπέμπει σε έναν πολύ καλό αναλυτή, με περιορισμένη εμπειρία σε διοίκηση επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κομμάτι των θεσμικών επενδυτών το γνωρίζει καλά, αλλά με το retail δεν φαίνεται να έχει καμία επαφή. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχει πολλές και σύνθετες απαιτήσεις και θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη διοικητική εμπειρία. Ανάλογο διοικητικό έλλειμμα είχε και ο δεύτερος βασικός υποψήφιος, ο Θύμιος Κυριακόπουλος, καθώς το να είσαι καλός στο risk μιας τράπεζας δεν σημαίνει ότι είσαι καλός και να «τρέχεις» μια εταιρία.
-- Μετά το deal της Viva Wallet με την JP Morgan, η αγορά περιμένει να δει ποια θα είναι η δεύτερη μεγάλη εξαγορά εγχώριας εταιρίας από αμερικανική που αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως είχε προαναγγείλει ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι πρόκειται για εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας.
-- Η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street επιβεβαίωσε ότι στο αμερικανικό χρηματιστήριο δεν βασιλεύουν σήμερα οι ταύροι ή οι αρκούδες: βασιλιάς είναι η μεταβλητότητα. Μια γενικά θετική για την αγορά ανακοίνωση της Fed, που δεν ήταν ιδιαίτερα αυστηρή για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, ήταν αρκετή για να εκτιναχθεί ο Nasdaq ακόμη και 3,30% υψηλότερα. Όμως, όλα τα κέρδη εξανεμίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά και ο δείκτης έκλεισε με οριακή μεταβολή (0,02%), ενώ οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες έκλεισαν με μικρή πτώση. Τι συνέβη; Μια μάλλον ατυχής τοποθέτηση του διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος τόνισε ότι «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για αυξήσεις επιτοκίων» χωρίς να πληγεί η αγορά εργασίας, ήταν αρκετή για να περάσουν οι επενδυτές από τις τοποθετήσεις στις ρευστοποιήσεις. Είναι προφανές ότι οι επενδυτές αισθάνονται ανασφαλείς, καθώς οι τιμές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να… πυροβολήσουν, αν δουν ότι η Fed θα «σφίξει τα λουριά» περισσότερο από το αναμενόμενο. Κάπως έτσι, τη μεγαλύτερη άνοδο χθες είχε ένας δείκτης που καλό είναι να μην ανεβαίνει: ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας του S&P 500, ο VIX, εκτινάχθηκε 2,57% υψηλότερα, κοντά στις 32 μονάδες, μια τιμή πολύ υψηλή, που την έχουμε ξαναδεί πριν από περίπου ένα χρόνο.
-- Πανηγυρισμοί δεν δικαιολογούνται προς το παρόν, όμως είναι ενθαρρυντική η βελτίωση της βαθμολογίας της χώρας στην κατάταξη της Transparency International (Διεθνής Διαφάνεια), που δημοσιοποιήθηκε χθες. Ανατρέχοντας στις βαθμολογίες σε βάθος δεκαετίας, η διεθνής οργάνωση διαπιστώνει ότι από το 2012 μέχρι το 2021 η βαθμολογία της Ελλάδας ανέβηκε από το 36 στο 49. Η χώρα, όπως τονίζεται, δρέπει τους καρπούς από τις μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς που έγιναν τα τελευταία χρόνια, αν και παραμένει κάτω από τη βάση του 50 και πολύ κάτω από τις 66 μονάδες, που είναι η μέση βαθμολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να κερδίσει κι άλλες θέσεις, η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει την πρόσβαση στην πληροφόρηση και τους κανόνες για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τονίζει η διεθνής οργάνωση.
-- Δικαιώνεται ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Πράγματι η ελληνική αγορά ενέργειας δεν είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη. Είναι η δεύτερη ακριβότερη. Στην αρχή της εβδομάδας, σε συνέντευξη τύπου ο Αθ. Δαγούμας, «έψεξε» τον Τύπο για ανακριβή δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να ηγείται στην ακρίβεια της ενέργειας. Ο πρόεδρος χρησιμοποίησε στοιχεία από το πρώτο εξάμηνο του 2021, όταν ακόμη δεν είχαν εκτιναχθεί στα ύψη οι τιμές, για να υποστηρίξει ότι οι τιμές κινούνται κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης. Ήδη βέβαια τα στοιχεία Δεκεμβρίου για τη λιανική μας έφερναν στους πρώτους της ακρίβειας στο ρεύμα, αλλά και τα σημερινά στοιχεία για τη χονδρική είναι εξίσου κατατοπιστικά για το πού κινούμαστε: Η τιμή χονδρικής της αγοράς για σήμερα διαμορφώνεται στα 293,79 ευρώ/MWh συνεχίζοντας ανοδικά για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα και «σκοράροντας» δεύτερη στο χάρτη των ευρωπαϊκών τιμών σε όλη την Ευρώπη. Ποιος δίνει αυτά τα στοιχεία; Η ΡΑΕ, με ένα νέο εργαλείο που έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα της. Ίσως θα ωφελούσε και τον κ. Δαγούμα να ρίχνει πού και πού μια ματιά σε αυτά τα στοιχεία.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.