Κερδισμένη από μια ρωσική «καραμπόλα» βγαίνει ο Mytilineos και αυτό έγινε αντιληπτό από την αγορά, την Παρασκευή, για αυτό και η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 3,88%, σε μια μάλλον κακή συνεδρίαση. Η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ανάγκη από έσοδα, γι’ αυτό και «χτύπησε», μάλλον άτσαλα, τις μεταλλουργίες της χώρας με έναν εξαγωγικό δασμό 15%. Αυτό αμέσως έφερε ανοδικές πιέσεις στις τιμές των μετάλλων. Για παράδειγμα, το αλουμίνιο, που ενδιαφέρει την Mytilineos, κέρδισε σχεδόν 2% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη εισάγει από τη Ρωσία σχεδόν το 10% του αλουμινίου της και οι νέοι δασμοί θα ασκήσουν πίεση στις τιμές. Εξελίξεις, που κατ’ εξοχήν ευνοούν τη Mytilineos.
-- Ημέρες δόξας φαίνονται στον ορίζοντα για τις κατασκευές, μετά από μια δεκαετή περίοδο ισχνών αγελάδων όπου δεν προωθήθηκε σχεδόν κανένα μεγάλο δημόσιο έργο. Όπως εκτιμούν επιτελικά στελέχη μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, το υπουργείο Υποδομών, τους επόμενους μήνες, θα δημοπρατήσει δημόσια έργα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ και επιπλέον έργα ΣΔΙΤ ύψους 2 με 2,5 δισ. ευρώ. Τα έργα αυτά έρχονται μετά την υπογραφή, την περασμένη εβδομάδα, της σύμβασης για την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας από την Αττικό Μετρό με τις εταιρείες ΑΒΑΞ - GHELLA SpA - ALSTOM Transport, έργο συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
-- Αν τα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξάνονταν με συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις, που είναι τώρα περισσότερο της μόδας, ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα οργάνωνε μία κάθε εβδομάδα και οι χορηγήσεις δανείων θα αυξάνονταν θεαματικά. Δυστυχώς, δεν λειτουργούν ακριβώς έτσι οι δυνάμεις του τραπεζικού συστήματος, όπου χρειάζονται πολλά περισσότερα από μερικές συσκέψεις για να δοθούν νέα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν ενδιαφέρεται και πολύ για αυτές τις απλές αλήθειες, γι’ αυτό και έστειλε την Παρασκευή ανακοίνωση με τον ακόλουθο, βαρύγδουπο τίτλο: «Τηλεδιάσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με αντικείμενο τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Στην τηλεδιάσκεψη, που θα γίνει αύριο Τρίτη, θα μαζευτούν εκπρόσωποι τραπεζών και επιχειρήσεων, υπό τον συντονισμό του υπ. Οικονομικών, θα πει καθένας ό,τι έχει να πει και δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά σε σχέση με τα δάνεια: όσα θα έδιναν οι τράπεζες, τόσα θα δώσουν. Η μεγάλη διαφορά θα είναι ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας θα μπορεί να πει ότι έκανε τα πάντα για να ανοίξουν οι τράπεζες τις στρόφιγγες των δανείων.
-- Πάντως η αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς μικρές επιχειρήσεις είναι κεντρικό ζήτημα και δικαίως απασχολεί την κυβέρνηση. Οι μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αποτελούν πολύ μεγάλο τμήμα του επιχειρηματικού ιστού και δεν μπορούν να μείνουν αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Διότι μέχρι τώρα, αν εξαιρέσουμε τα δάνεια που έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν καμία τύχη με τις τράπεζες.
-- Έτοιμος είναι ο «Ηρακλής ΙΙ». Για να ακριβολογούμε, έχει ολοκληρωθεί το σχετικό νομικό πλαίσιο και έχει ήδη προωθηθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό, Γιώργο Ζαββό στο γραφείου του υπουργού Οικονομικών προκειμένου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Κάτι που δεν θα αργήσει να γίνει.
- Τι σημαίνει απελευθέρωση μιας τράπεζας από τα δεσμά των «κόκκινων» δανείων; Μπορεί κανείς να το δει πολύ χαρακτηριστικά, αν ανατρέξει στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση της Alpha Bank και, ειδικότερα, στο σκέλος όπου γίνονται οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα των επόμενων ετών.
-- Τα καθαρά έσοδα τόκων προβλέπεται ότι θα αυξηθούν από 1,3 δισ. το 2022 σε 1,4 δισ. το 2024. Τα έσοδα προμηθειών θα αυξηθούν, αντίστοιχα, από 0,4 σε 0,5 δισ. ευρώ. Τα κέρδη μετά τους φόρους, όμως, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς: θα υπερδιπλασιαστούν, από 0,30 σε 0,61 δισ. ευρώ. Προφανώς, αυτή η επιτάχυνση στα κέρδη έχει να κάνει με το γεγονός ότι η τράπεζα θα σταματήσει να υφίσταται απώλειες (προβλέψεις έναντι πιστωτικού κινδύνου) από τα «κόκκινα» δάνεια.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.