- Ένα μεγάλο άμεσο όφελος θα έχει η Τράπεζα Πειραιώς από το deal της MIG με το CVC για την πώληση της Vivartia. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η τράπεζα θα απαλλαγεί με τη μία από «κόκκινα» δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ.
- Σημειώνεται ότι η Πειραιώς έχει πετύχει την μείωση των NPEs κατά 15 δισ. ευρώ την τελευταία 5ετία (από 37,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2015 σε 22,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020), ενώ εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 τα «κόκκινα» θα μειωθούν κατά επιπλέον 7 δισ. ευρώ μέσω των συναλλαγών Pheonix και Vega που είναι σε εξέλιξη.
- Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της τράπεζας για την έγκριση του hive down.
- Αντί να καθαρίζει ο ορίζοντας στην Ελλάκτωρ, γίνεται πιο θολός. Χθες βράδυ κυκλοφόρησαν πληροφορίες περί συμφωνίας του fund Farralon με Έλληνες επιχειρηματίες -και όχι με το ολλανδικό fund Reggeborgh- για να αγοράσουν το 25% των μετοχών του ομίλου, που είχαν βάλει ενέχυρο οι αδελφοί Καλλιτσάντση για να αντλήσουν χρηματοδότηση, όταν έδιναν τη «μάχη» με την πλευρά Μπόμπολα. Αυτές οι πληροφορίες δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν χθες το βράδυ και μένει να δούμε αν σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κάνει αυτό που αποφεύγει εδώ και εβδομάδες: να ζητήσει από την εισηγμένη να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει.
- Φαίνεται, πάντως, πάντως, ότι παίζεται ένα πόκερ με κλειστά χαρτιά και ίσως αρκετές μπλόφες γύρω από το ιδιοκτησιακό και διοικητικό καθεστώς στην Ελλάκτωρ, γι' αυτό και όλες οι πληροφορίες πρέπει να φιλτράρονται με μεγάλη προσοχή, μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.
- Από τον ελληνικό κανόνα των χαμένων ευκαιριών δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η ΔΕΗ. Το δίκτυο διανομής χαμηλής και μεσαίας τάσης, που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, είναι εν δυνάμει «χρυσωρυχείο», γατί μπορεί να μετατραπεί σε φορέα γρήγορων τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων. Το 2011, ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, είχε δεχθεί τεκμηριωμένη εσωτερική εισήγηση για να προωθηθεί το έργο των έξυπνων μετρητών, που συνδέεται άμεσα με τις εφαρμογές τηλεπικοινωνιών. Για άγνωστους λόγους, δεν είχε εγκρίνει εκείνη την εισήγηση και τώρα έρχεται η διοίκηση του Γ. Στάσση, μια δεκαετία αργότερα, να προωθήσει το ίδιο σχέδιο. Και μάλιστα χωρίς να καρπωθεί όλο το κέρδος η ΔΕΗ, αφού σε λίγο ο ΔΕΔΔΗΕ θα πωληθεί κατά 49%. Άραγε, πόσα εκατομμύρια ευρώ έχει κοστίσει στη ΔΕΗ αυτή η μεγάλη χαμένη ευκαιρία;
- Σε ένα ευχάριστο πρόβλημα, που απασχολεί τις τράπεζες, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η τράπεζα από κοινού με την Grand Thornton. Όπως σημείωσε οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης, συνολικού ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, είναι δεδομένοι όπως και η επάρκεια των κεφαλαίων των τραπεζών για να υποστηρίξουν τις επενδύσεις αυτές. Το πρόβλημα είναι, όπως το έθεσε ο κ. Καραβίας, «να βρούμε τα έργα που είναι ικανά να απορροφήσουν τους πόρους».
- «Υπάρχουν πολλά ώριμα σχέδια και άλλα που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα αναφέρω ορισμένα όπως το Ελληνικό, ένα project που η Eurobank έχει υποστηρίξει έμπρακτα και ουσιαστικά, κάποια επενδυτικά σχέδια στον τομέα της βιομηχανίας και ιδιαίτερα της ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις στα ναυπηγεία, επίσης και στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης, υπάρχουν πολλά ώριμα και έτοιμα προς υποβολή έργα. Το ερώτημα είναι ποια από αυτά μπορούν να υπαχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.
- Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε επίσης στην ιστορική ευκαιρία που δημιουργεί η χωρίς προηγούμενο χαλαρή νομισματική πολιτική. «Τα επιτόκια είναι μηδενικά, τρέχουν βραχυπρόθεσμοι τίτλοι με μηδενικά επιτόκια. Να κλειδώσουμε τώρα που μπορούμε αυτά τα χαμηλά επιτόκια για να τρέχουν χαμηλά για όλη την διάρκεια του έργου. Και γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε γρήγορα».
- Μακάρι, αλλά το track record της χώρας σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική αξιοποίηση του χρόνου δεν είναι το καλύτερο.
- Πέρασε απαρατήρητη στα καθ' ημάς, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική μια απόφαση που έλαβε το Eurogroup αυτή τη Δευτέρα. Στο «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) περιλήφθηκε πρόωρα, αρκετά νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, η δυνατότητα να χρηματοδοτεί ο ESM το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (Single Resolution Fund - SRF), σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι το SRF χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια για να υποστηρίξει την εκκαθάριση κάποιας τράπεζας της ευρωζώνης. Οι Γερμανοί δεν έβλεπαν με πολύ καλό μάτι αυτή την ιδέα, αλλά την αποδέχθηκαν και θα τεθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο σε εφαρμογή.
- Τι σημασία έχουν όλα αυτά; Αφενός, η ευρωζώνη έχει ένα ισχυρότερο εργαλείο για να σταματά τους κραδασμούς στην οικονομία από καταρρεύσεις τραπεζών. Αφετέρου, όμως, το γεγονός ότι εγκρίθηκε πρόωρα αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση αντανακλά και τις ανησυχίες που υπάρχουν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις τράπεζες. Και επειδή στην προηγούμενη κρίση οι Ευρωπαίοι την πάτησαν, φαίνεται ότι τώρα δεν θέλουν να πιαστούν απροετοίμαστοι.
Το όφελος της Τρ. Πειραιώς από το deal MIG - CVC και η χαμένη ευκαιρία της ΔΕΗ
Τα «κόκκινα» δάνεια 150 εκατ. της MIG που «σβήνουν», η πρόταση για αξιοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ που δεν αξιοποιήθηκε το 2011 και η «θολούρα» με τα ιδιοκτησιακά της Ελλάκτωρ.