- Συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank με αρκετές αλλαγές και μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες. Πρόκειται για ένα πιο σφιχτό σχήμα, ένα μικρότερου μεγέθους Δ.Σ., που επιβεβαιώνει την κυριαρχία Πανταλάκη, έχοντας θέσει εκτός μάχης δύο (λίαν φιλόδοξους…) προέδρους που επιχείρησαν να υπονομεύσουν τη θέση του. Επιβεβαιώνει, επίσης, τον πιο ενεργό ρόλο στη διοίκηση της τράπεζας των δυο βασικών μετόχων: του ΤΜΕΔΕ και του ΕΦΚΑ.
- Σημειώνεται ότι το ΤΜΕΔΕ, εκτός από την αθόρυβη προεργασία που πραγματοποίησε εδώ και πολύ καιρό για να εξασφαλίσει το fit and proper από τον SSM, τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα της εγγυοδοσίας των μικρομεσαίων μηχανικών, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών στα μέλη του.
- Το πράσινο φως, και μάλιστα ομόφωνα, έδωσε χθες το Δ.Σ. της MIG για την πώληση της θυγατρικής της Vivartia στο CVC. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη για τη MIG, τη Vivartia, τις τράπεζες (που βλέπουν ένα μεγάλο κίνδυνο στα βιβλία τους να περιορίζεται δραστικά) και φυσικά το CVC που εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα.
- Λίγο νωρίτερα, χθες, είχε ανακοινωθεί από την MIG η πώληση του 99,61% της SingularLogic στο σχήμα Epsilon Net και Space Hellas έναντι 18,05 εκατ. ευρώ.
- Παραγωγική ημέρα θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς. Ωστόσο, τι σημαίνουν οι σημαντικές αυτές συμφωνίες για την MIG; Ποια η επόμενη ημέρα της εταιρείας;
- Πρώτα πρώτα να πούμε, σε ότι αφορά την συμφωνία για την SingularLogic, ότι το τίμημα των 18,05 εκατ. ευρώ δεν αφορά την MIG αλλά τις τράπεζες. Η MIG θα λάβει ένα συμβολικό τίμημα (πιθανότατα 1 ευρώ), για την υλοποίηση της συναλλαγής, και τα υπόλοιπα θα πάνε στις τράπεζες. Οι επενδυτές θα καταβάλουν 18 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και οι τράπεζες θα διαγράψουν τα 45 εκατ. ευρώ των τραπεζικών υποχρεώσεων της SingularLogic.
- Πάμε τώρα στο deal με τη Vivartia. H MIG κατέχει το 92% των μετοχών της Vivartia. Στο τέλος Δεκεμβρίου είχε αποτιμήσει στα βιβλία της την αξία της συμμετοχής στα 399 εκατ. ευρώ. Οπότε η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες στα 175 εκατ. ευρώ (ή 162 εκατ. ευρώ για το 92%) είναι κατά 60% χαμηλότερη από την τιμή που η διοίκηση της MIG είχε αποτιμήσει λίγους μόνο μήνες πριν τη συμμετοχή της στην θυγατρική.
- Η στήλη δεν θα μπει στη συζήτηση για το αν ήταν φουσκωμένη η αποτίμηση του περασμένου Δεκεμβρίου ή πιεσμένη η προσφορά του CVC, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι από τη συναλλαγή η MIG θα γράψει ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
- Και η ζημιά είναι το ένα θέμα. Το άλλο, και ίσως σημαντικότερο, είναι ότι τα δάνεια της MIG, της μητρικής, φτάνουν τα 550 εκατ. ευρώ και μετά την πώληση της Vivartia οι υποχρεώσεις θα διαμορφωθούν στα 388 εκατ. ευρώ. Η Singular όπως είπαμε πωλείται για συμβολικό τίμημα (τα 18 εκατ. πηγαίνουν στις τράπεζες) και μένει η συμμετοχή με 79,4% στην Attica, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της οποίας είναι στα 155 εκατ. ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι πωληθεί και η Attica στο επίπεδο της χρηματιστηριακής της αξίας τότε στην καλύτερη περίπτωση η MIG θα μείνει με δάνεια 235 εκατ. ευρώ. Άρα τα ακίνητα της RKB, που είναι το τελευταίο βασικό περιουσιακό στοιχείο της MIG, θα πρέπει να αξίζουν 235 εκατ. ευρώ για να δικαιολογεί μια χρηματιστηριακή αξία… στο μηδέν. Η μετοχή της MIG έκλεισε χθες στα 0,0373 ευρώ (-1,06%) ενώ η χρηματιστηριακή αξία διαμορφώνεται στα 35 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά δεν σκιαγραφούν ιδιαίτερη αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα της MIG, του πάλαι ποτέ «μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου στην ΝΑ Ευρώπη».
- Με αλλεπάλληλα ρεκόρ αποχαιρετίσαμε τον Νοέμβριο, με τις αγορές να χαιρετίζουν την αναμενόμενη επιστροφή στην κανονικότητα. Τον περασμένο μήνα, το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο +27%, που είναι η καλύτερη επίδοση του 2020 (με εξαίρεση το άλμα του περασμένου Μαΐου, όταν οι τιμές του πετρελαίου είχαν καταρρεύσει σε αρνητικά επίπεδα). Κέρδη +11,3% σημείωσε ο Dow Jones -η καλύτερη μηνιαία επίδοση των τελευταίων 33 ετών. Αντίθετα, βουτιά -6% σημείωσε η τιμή του χρυσού –ο χειρότερος μήνας της τελευταίας 5ετίας. Κάπως έτσι γιόρτασαν οι αγορές την δρομολογούμενη επιστροφή στην κανονικότητα μετά τις επιτυχίες στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων.
- Η μετοχή της Moderna έκλεισε χθες στα 150 δολάρια σημειώνοντας άνοδο +20%, στον απόηχο των νέων ότι η εταιρεία θα καταθέσει αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Η μετοχή της εταιρίας είχε 72 δολάρια στις αρχές Νοεμβρίου και μέχρι τα μέσα του μήνα είχε ανέλθει στα 97 δολάρια, λόγω των θετικών νέων για το εμβόλιο που αναπτύσσει. Ωστόσο, στις τελευταίες 3 συνεδριάσεις του Νοεμβρίου η τιμή της μετοχής «απογειώθηκε» χωρίς υπερβολή: από τα 98 δολάρια, στις 25/11 έκλεισε στα 108 δολάρια, στις 27 Νοεμβρίου (26/11 ήταν αργία) αναρριχήθηκε στα 126 δολάρια και χθες τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου εκτοξεύτηκε στα 152 δολάρια!
- Ευχάριστες εκπλήξεις έκρυβαν οι χθεσινές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας. Φαίνεται, για παράδειγμα, ότι η κερδοφορία του τρίτου τριμήνου ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Όπως ανακοίνωσε η Εθνική, «τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 137 εκατ. ευρώ το Γ’ τρίμηνο 2020 από 58 εκατ. το Β’ τρίμηνο 2020, αντανακλώντας την ισχυρή ανάκαμψη των οργανικών εσόδων, τη διατήρηση της τάσης μείωσης των λειτουργικών εξόδων και τις σχετικά χαμηλές προβλέψεις, αμετάβλητες σε τριμηνιαία βάση». Από την Παντελάκης Χρηματιστηριακή τονίζουν ότι η κερδοφορία των 137 εκατ. ευρώ ήταν κατά πολύ υψηλότερη από τις δικές τους προβλέψεις για 69 εκατ. ευρώ. Υψηλότερη κατά 27% από τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής ήταν και η κερδοφορία προ προβλέψεων, που διαμορφώθηκε στα 171 εκατ. ευρώ. Αρνητικός ήταν ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ η κάλυψή τους από προβλέψεις παρέμεινε υψηλή, στο 56,4%, δεύτερη καλύτερη επίδοση στο τραπεζικό σύστημα μετά τη Eurobank. Τώρα, η προσοχή στρέφεται στην επικείμενη έναρξη της τιτλοποίησης Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ σε σύνολο μη εξυπηρετούμενων δανείων 10 δισ. ευρώ, στην οποία μεγάλη συμμετοχή (80%) θα έχουν τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, όπως τονίζει η χρηματιστηριακή.
Το νέο Δ.Σ. της Attica Bank και το αμφίβολο μέλλον της MIG μετά τα deal
Η επιβεβαίωση της κυριαρχίας Πανταλάκη, το υπέρογκο χρέος της MIG, η ευχάριστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα και τα ρεκόρ στις αγορές ενόψει επιστροφής στην κανονικότητα.