ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Το τέλος του καλοκαιριού, η εισαγγελική παραγγελία της Άκτωρ και το ακίνητο του Μουσείου Μπενάκη

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Ολοκληρώνονται για τους περισσότερους οι καλοκαιρινές διακοπές και η ζωή επιστρέφει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς, ωστόσο, η καλοκαιρινή διάθεση παραμένει ζωντανή: είναι βέβαιο ότι έχουμε μπροστά μας αρκετές ηλιόλουστες – καλοκαιρινές ημέρες και μπορούμε να προσβλέπουμε σε κάποιες βουτιές ακόμα.
  • Δεν ξέρω αν αυτό βοηθά κάποιους να διαχειριστούν την σκληρή πραγματικότητα – ότι το καλοκαίρι τελειώνει, αλλά τα της ανθρώπινης ψυχολογίας δεν απασχολούν την πορεία του χρόνου.
  • Η κυβέρνηση, υποψιάζομαι, αν ήταν στο χέρι της, όπως είναι για παράδειγμα η παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα παρέτεινε το εφετινό καλοκαίρι για πολλούς, πολλούς, μήνες ώστε να αποφύγει το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται και τον ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει.
  • Δυστυχώς όμως δεν είναι στο χέρι της και όπως φαίνεται προχωρά ελπίζοντας για το καλύτερο. Τώρα το αν έχει προετοιμαστεί και για το χειρότερο θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω: η ελληνική δημόσια διοίκηση, δυστυχώς, απέχει πολύ ακόμα από μια τέτοια δυνατότητα.
  • «Μυρίζει μπαρούτι», διαβάζω στο ρεπορτάζ η υπόθεση του διαγωνισμού της ΕΥΔΑΠ για την Ψυτάλλεια. Όπως μαθαίνω η Άκτωρ, που «τρέχει» σήμερα το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, πήρε με εισαγγελική παραγγελία την γνωμοδότηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) για τον διαγωνισμό και η οποία αφήνει παραθυράκι για την συμμετοχή των κοινοπραξιών που είχαν αποκλειστεί, και ετοιμάζεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  • Η γνωμοδότηση του ΤΕΕ δεν λέει καθαρά ότι πρέπει όλες οι κοινοπραξίες να συμμετέχουν στο διαγωνισμό αλλά συστήνει στην ΕΥΔΑΠ να ζητήσει διευκρινήσεις από τις κοινοπραξίες που είχαν αποκλειστεί, ανοίγοντας παράθυρο για την συμπλήρωση των εκκρεμοτήτων ώστε να γίνουν δεκτές.
  • Απαιτήθηκαν πολλοί μήνες διεργασιών στο ΤΕΕ προκειμένου να φτάσει σε αυτή την σολομώντεια τοποθέτηση και αφού προηγήθηκε η παραίτηση 2-3 μελών της επιτροπής γνωμοδότησης.
  • Είναι η δεύτερη φορά που το Μουσείο Μπενάκη πουλάει το ακίνητο –φιλέτο των 71 στρεμμάτων στην Βούλα. Τώρα το απέκτησαν, όπως ανακοινώθηκε, οι επενδυτικές εταιρείες Henderson Park και Hines. Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας είχε, όμως, γίνει και άλλος διαγωνισμός στον οποίο είχε επικρατήσει γνωστός παράγοντας της αγοράς ακινήτων της ευρύτερης περιοχής. Είχε, μάλιστα, συμφωνήσει να πληρώσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ από τα οποία το Μουσείο Μπενάκη εισέπραξε περίπου 30 εκατ. ως προκαταβολή. Τελικά, όμως, η συμφωνία δεν προχώρησε και ακολούθησε πολυετής δικαστική διαμάχη
  • Πέρυσι ο Άρειος Πάγος αποφάσισε πως το Μουσείο Μπενάκη πρέπει να πληρώσει στον επενδυτή περίπου 50 εκατ. ευρώ. Δικηγόρος του επενδυτή ήταν μάλιστα πρώην υπουργός.
  • Τώρα οι νέοι επενδυτές, οι Henderson και Hines πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωσταντέλλο που ζητάει να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης στο ακίνητο. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με μεγάλη καθυστέρηση της επένδυσης καθώς έχουν ξεκινήσει διαδικασίες απαλλοτρίωσης.
  • Δεν είναι τυχαίο πως η απόφαση απαλλοτρίωσης από το δημοτικό συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ελήφθη λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας πώλησης του ακινήτου στους δύο επενδυτικούς ομίλους και συγκεκριμένα στα μέσα Ιουλίου. Στην αγορά ακινήτων υποστηρίζουν πως ο δήμος δεν διαθέτει τα κεφάλαια για την απαλλοτρίωση ενός τόσο ακριβού ακινήτου αν και η τιμή που πωλήθηκε το οικόπεδο είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που είχε συμφωνηθεί στην πρώτη διαδικασία του 2008.
  • Φαίνεται πως θα αναζητηθεί φόρμουλα συνεργασίας μεταξύ του δήμου και των επενδυτών ώστε να προχωρήσει το σχέδιο κατασκευής των 400 κατοικιών. Αν γίνουν δεκτές οι προτάσεις του δήμου για χαμηλότερο συντελεστή δόμησης και παραχώρησης χώρου για πράσινο θα κατασκευαστούν λιγότερες κατοικίες. Η δημοτική αρχή περιμένει το επενδυτικό σχήμα το οποίο, κατά πληροφορίες, έχει επιστρατεύσει αρκετούς υπουργούς προκειμένου να πιέσει ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια στο σχεδιασμό του.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αγωνιώντας για τον Κ. Καραμανλή, η αποεπένδυση του ΤΧΣ και τα «ψεκασμένα» δισ.

Πως κατάφερε ο πρώην πρωθυπουργός να βγει αλώβητος από τη χρεοκοπία, η επιλογή συμβούλου για την αποεπένδυση στην Τρ. Πειραιώς, πού έχει σκαλώσει το deal για την Άκτωρ, οι «περίεργοι» υπολογισμοί του ΔΣΑ και η κρίση Πολάκη - ΣΥΡΙΖΑ.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της ανταμοιβής στην Πειραιώς, η φυγή της Ellington και η πίεση στην Ιντρακάτ

Η υπόσχεση Χρ. Μεγάλου για άλμα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, το «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση» της Ελλάκτωρ, η πίεση στην Intrakat εν αναμονή της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών και το +18% του δείκτη των τραπεζών που οδηγεί την άνοδο στο ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα πόμολα της Άκτωρ, οι συσκέψεις σε playrooms και τα μαχαιροπίρουνα του Γιάνη

Γιατί η Ελλάκτωρ θυμίζει πολιορκημένη πόλη λίγο πριν την παράδοση, οι προσδοκίες για ένα δυνατό τερματισμό της αγοράς, οι παράδοξες συσκέψεις στις βίλες της Κηφισίας και της Φιλοθέης και ο προστάτης του λαού Βαρουφάκης.
mitsotakis_xatzidakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ελαφρύνσεις του Μητσοτάκη, η δικαίωση Χατζηδάκη και τα σούπερ μάρκετ

Λιγότερους φόρους στη μεσαία τάξη υπόσχεται ο πρωθυπουργός, η επιμονή του Κ. Χατζηδάκη δικαιώθηκε, καθυστερήσεις με την Εγνατία Οδό, οι περιφερειακές ανισότητες και ο αναβρασμός στα σούπερ μάρκετ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι τρελές συνταγές ΣΥΡΙΖΑ, η ΤτΕ έγινε high tech και μνηστήρες για το καλώδιο

Οι νέες ιδέες στον ΣΥΡΙΖΑ για να μοιράσει παντού λεφτά, πώς η ΤτΕ προβλέπει τον πληθωρισμό με AI, το ενδιαφέρον για τη Διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, τα μετρητά του ΟΠΑΠ και οι πληρωμές από τα ΕΑΣ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κατόρθωμα της ABBank, οι απειλές του τσάρου και μετρό σε διπλή τιμή

Η πρόκληση για τον Μυστακίδη, οι αγορές δεν παίρνουν στα σοβαρά τον Πούτιν, πώς πήγε στα 3 δισ. το κόστος του μετρό Θεσσαλονίκης, ο Ερντογάν τάραξε τα «ήρεμα νερά» και η φιέστα για την απανθρακοποίηση των νησιών.