- Κουίζ. Ποιος κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, μιλώντας με εκπρόσωπο εταιρίας που προχώρησε σε σημαντική δωρεά προς το δημόσιο σύστημα υγείας την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, ζήτησε να βάλουν στην άκρη και δυο – τρεις αναπνευστήρες που προορίζονταν για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για την ιδιαίτερή του πατρίδα; Η στήλη προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να μάθει αν το «ευαίσθητο» υπουργικό αίτημα ικανοποιήθηκε.
- Υπερένταση επικρατεί στα κεντρικά της Alpha Bank. Και μπορεί ο επίσημος στόχος για την ολοκλήρωση του Galaxy να είναι μέχρι το τέλος του έτους και ο ανεπίσημος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ωστόσο με την ένταση που επικρατεί δεν είναι απίθανο το deal να κλείσει και νωρίτερα. Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές Bain Capital Credit και Pacific Investment Management Co (Pimco) καθώς επίσης οι ιταλικές Cerved Group και Credito Fondiario περιλαμβάνονται μεταξύ των έξι funds που υπέβαλαν προσφορές στην Alpha Bank για το project Galaxy και την Cepal.
- Πολλές γκρίνιες προκαλεί στη χρηματιστηριακή αγορά το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση όπως διαβάσατε αναλυτικά χθες στο Business Daily. Για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να πούμε ότι εδώ και πολλά χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία των εισηγμένων εταιριών είχαν γράψει στα παλιά τους παπούτσια την οικειοθελή εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, δίνοντας έτσι το πάτημα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.
- Ωστόσο, ακόμα και αν πολλές εισηγμένες χρειάζονται έναν νομοθετικό μπαμπούλα για προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των καιρών, και, πράγματι να είναι απαραίτητοι για ένα διάστημα πιο αυστηροί κανόνες ώστε να πειθαρχήσουν οι απείθαρχοι, η κυβέρνηση θα έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσει τον μηχανισμό που θα εποπτεύει αποτελεσματικά το νέο πλαίσιο, κάτι που δεν έχει γίνει.
- Και χωρίς αποτελεσματικό μηχανισμό πολύ φοβάμαι ότι το φιλόδοξο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης θα αποδειχθεί ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα που κάποια στιγμή θα το πληρώσει η τόσο ταλαιπωρημένη αγορά. Και είναι κρίμα γιατί το νομοσχέδιο, που έχει πολλά θετικά στοιχεία, πέτυχε την συναίνεση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.
- Μπορεί την περιβόητη Lansdowne να την ξέρουμε περισσότερο από τα περίφημα σορταρίσματα στις τράπεζες, ωστόσο ένας από τους βασικούς λόγους που το fund είχε τόσο αρνητική θέση για τις ελληνικές τράπεζες ήταν η… ΔΕΗ. Το fund θεωρούσε το χειμώνα του 2018 την χρεοκοπία της ΔΕΗ δεδομένη, εκτιμώντας ότι η ζημία για τις τράπεζες από την χρεοκοπία της ΔΕΗ θα ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ.
- Περιττό να πω πως πριν, πολύ πριν για την ακρίβεια, από το λουκέτο στο κύριο fund της Landsdowne προηγήθηκε η απόλυση του αναλυτή που είχε προβλέψει όλα αυτά τα ωραία για τις τράπεζες και την ΔΕΗ.
- Αίσθηση του γελοίου δεν φαίνεται να έχουν στη (διορισμένη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) διοίκηση της Folli Follie, ούτε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δείχνει να ενοχλείται με όσα φαιδρά συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Σε περίπτωση που δεν το κατάλαβε η Επιτροπή, η στήλη αισθάνεται την υποχρέωση να υπενθυμίσει ότι η διοίκηση της πολύπαθης εισηγμένης δεν είχε καταφέρει στις 30 Ιουνίου, όπως είχε προαναγγείλει, να παρουσιάσει την ετήσια οικονομική έκθεση για το 2018, επικαλούμενη ότι ξαφνικά δεν μπόρεσε να βρει τα στοιχεία της υπό εκκαθάριση θυγατρικής Links of London.
- Τονιζόταν, όμως, στη σχετική ανακοίνωση ότι «η δημοσίευση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της Εταιρείας για την εν λόγω χρήση θα λάβει χώρα στις 7 Ιουλίου 2020». Χθες ήταν 7 Ιουλίου και από την Folli Follie το μόνο που ανακοινώθηκε, χωρίς πολλές εξηγήσεις, ήταν ότι οι οικονομικές καταστάσεις εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. και «ετέθησαν στη διάθεση της PricewaterhouseCoopers για την ολοκλήρωση της έκθεσης ελέγχου». Με τέτοιους ρυθμούς, θα «φάμε» και το καλοκαίρι και οικονομική έκθεση ελεγμένη από ορκωτούς δεν θα έχουμε δει για τη χρήση 2018, ενώ για τη χρήση 2019 Κύριος οίδε. Αν αυτό είναι το έργο μιας διοίκησης που έχει επιλέξει η Επ. Κεφαλαιαγοράς για να κάνει τη δύσκολη δουλειά της διάσωσης της Folli Follie, δύσκολα μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος για το μέλλον.
To υπουργικό ρουσφέτι, το σπιντάρισμα της Alpha και το φιάσκο της Lansdowne
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.