ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Οι επιφυλάξεις για την bad bank και το «φλερτ» Γουάτσα στην Εθνική Ασφαλιστική

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Σχεδόν δέκα χρόνια πριν, το 2011, είχε καταθέσει αναλυτική πρόταση για τη δημιουργία bad bank στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Μιχάλης Σάλλας. Η τότε διοίκηση της ΤτΕ είχε δει θετικά την πρόταση, η οποία ήταν εξαιρετικά αναλυτική και πλήρης, ωστόσο οι διοικήσεις των άλλων τραπεζών την είδαν «με μισό μάτι» και το σχέδιο δεν προχώρησε. Σχέδιο που αν είχε υλοποιηθεί ίσως είχε οδηγήσει σε ένα διαφορετικό μονοπάτι τις τράπεζες και τώρα να βρισκόμασταν σε ένα πολύ διαφορετικό σημείο.
  • Το ίδιο επιφυλακτικά, και κάποιοι αρνητικά, βλέπουν και σήμερα οι περισσότερες διοικήσεις των τραπεζών τη νέα πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την δημιουργία bad bank. Ένας λόγος είναι ότι έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο και ενέργεια για την κατάρτιση των σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων και φοβούνται ότι ένα νέο σχέδιο θα απαιτήσει πολλούς μήνες μέχρι να σχηματοποιηθεί. Ένας άλλος λόγος είναι ότι ελπίζουν ότι η κρίση όσο γρήγορα ήρθε τόσο γρήγορα θα φύγει και όλα θα επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς, επιτρέποντας να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους αξιοποιώντας και τις πολύτιμες κρατικές εγγυήσεις. Τέλος, ένας ακόμα ισχυρός λόγος είναι ότι οι μέτοχοι των τραπεζών φοβούνται ότι η bad bank θα έχει ένα σημαντικό πρόσθετο κόστος, το οποίο πρακτικά θα οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες, χάνοντας (για άλλη μια φορά) τα χρήματα που επένδυσαν το 2015.
  • Τη δημιουργία bad bank βλέπουν με πολλές επιφυλάξεις και οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων και όσοι έχουν επενδύσει στην ελληνική αγορά «κόκκινων» δανείων: φοβούνται ότι η bad bank θα τα... ρουφήξει όλα.
  • Ωστόσο όλες αυτές οι αιτιάσεις παραβλέπουν το βασικό χαρακτηριστικό της bad bank που σχεδιάζει η ΤτΕ: η μεταφορά «κόκκινων» δανείων στην bad bank θα είναι εθελοντική. Καμία τράπεζα δεν θα υποχρεωθεί να αξιοποιήσει μια κεντρική bad bank. Μακάρι να έχουν δίκιο οι τράπεζες, να επιστρέψουμε γρήγορα σε ανάπτυξη και να προχωρήσουν εξίσου γρήγορα στην υλοποίηση και ολοκλήρωση των σχεδίων μείωσης των NPEs, ωστόσο τι θα γίνει αν η ανάκαμψη δεν έρθει γρήγορα; Αν η επούλωση των πληγών που προκαλεί η πανδημία απαιτεί περισσότερο χρόνο; Τι θα κάνουν οι τράπεζες σε μια τέτοια περίπτωση; Δεν θα πρέπει η χώρα να είναι έτοιμη και προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ένα όχι θετικό σενάριο; 
  • Οπότε προς τι η ανησυχία και οι επιφυλάξεις; 
  • Με πολλά ασχολούνται στην Εθνική Τράπεζα, αλλά όχι με την Εθνική Ασφαλιστική, καθώς η τράπεζα έλαβε το πράσινο φως από την Κομισιόν για τη μετάθεση της πώλησης της θυγατρικής της τουλάχιστον 18 μήνες αργότερα. Σε ότι αφορά τα σενάρια περί του ενδιαφέροντος του Πρεμ Γουάτσα για την Εθνική Ασφαλιστική, είναι πολύ λογικό για τον Καναδό δισεκατομμυριούχο να ενδιαφέρεται, ωστόσο δεν φαίνεται πολύ πιθανό το ενδιαφέρον αυτό να αρέσει στην Εθνική. Μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε σημαντικά τον όμιλο Eurobank σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει χάσει πολύ έδαφος έναντι των ανταγωνιστών της.
  • Σε νέα ιστορικά χαμηλά οδήγησε η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI τις μετοχές της Alpha Bank, της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, κατακαίγοντας όσους τοποθετήθηκαν μετά την βουτιά του Μαρτίου ελπίζοντας σε ένα ριμπάουντ.
  • Με καταλήψεις σε εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους οι εργαζόμενοι της εταιρίας. Μεταξύ αυτών βρίσκονται, όπως αποκάλυψε ο ειδικός διαχειριστής,  υπάλληλος που λαμβάνει δύο διευθυντικά επιδόματα συνολικού ύψους 923 ευρώ ενώ εισπράττει και επίδομα γάμου 645 ευρώ (!), άλλοι που λαμβάνουν διπλά επιδόματα (Διευθυντή και Προϊστάμενου), άλλοι που αμείβονταν με μισθό ίσο ή μεγαλύτερο του διευθύνοντος συμβούλου. Οι ίδιοι εργαζόμενοι δηλωνόταν, συστηματικά, περί τις τέσσερις φορές το μήνα, ότι βρίσκονταν σε ετοιμότητα με αποτέλεσμα να λαμβάνουν σχεδόν διπλάσιους μισθούς! Και πολλά άλλα.
  • Με όλα όσα έχουμε δει και ζήσει δεν νομίζω ότι αυτά προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση. Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ειδικός διαχειριστής περιλαμβάνουν και κάτι πραγματικά εντυπωσιακό: εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που, ενώ κατείχαν θέση αυξημένης ευθύνης, λάμβαναν κατά πολύ χαμηλότερες αμοιβές σε σχέση με στελέχη με θέσεις χαμηλής ευθύνης ή και χωρίς καμία ευθύνη!
  • Η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να δώσω στο ενδιαφέρον αυτό παράδοξο είναι ότι θα πρόκειται για τίποτα ιμπεριαλιστές…
  • Στη χώρα του «ό,τι δηλώσεις, είσαι», προφανώς ισχύει για τις εισηγμένες και το «ό,τι γουστάρεις δηλώνεις» στις οικονομικές σου καταστάσεις. Το ζήσαμε με πολύ τραυματικό τρόπο με την υπόθεση της Folli Follie, αλλά όσα ξαναβλέπουμε, δύο ολόκληρα χρόνια αργότερα, με την περίπτωση της MLS επιβεβαιώνουν ότι οι μηχανισμοί ελέγχου λειτουργούν με τις ταχύτητες του θρυλικού Ραν Ταν Πλαν, του αγαπημένου σκύλου του μοναχικού καουμπόι, Λούκι Λουκ.
  • Συμβαίνει, λοιπόν, το εξής εκπληκτικό: η MLS, μια εταιρεία με ενεργητικό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, δηλώνει στις οικονομικές καταστάσεις του 2018 μια άυλη υπεραξία από τις επενδύσεις της σε λογισμικό 25 εκατ. ευρώ. Ο ορκωτός εντοπίζει ότι υπάρχει ένα θεματάκι με αυτό το τεράστιο κονδύλι, αλλά βάζει την υπογραφή του στον ισολογισμό. Δύο ολόκληρα χρόνια αργότερα, ο θαυμαστός κόσμος των Επιτροπών (Λογιστικής Τυποποίησης, Κεφαλαιαγοράς) ξυπνάει και βρίσκει ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτόν τον... άυλο ισολογισμό, οι δε άτυχοι μέτοχοι και ομολογιούχοι μένουν με χαρτιά μη διαπραγματεύσιμα στα χέρια. Και αναρωτιούνται πώς γίνεται, μετά και την εμπειρία με την Folli Follie, να υπάρχουν τόσοι φύλακες (ορκωτοί, Επιτροπές) μόνο και μόνο για να μένουν αφύλακτοι οι επενδυτές;
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μπέρδεμα Διαμαντοπούλου – Κεραμέως, ώρα Εθνικής, η Eurobank και η Ινδία

Πώς μια ανάρτηση στο X της Α. Διαμαντοπούλου άναψε φωτιές, η αντίστροφη μέτρηση για το placement της ΕΤΕ, οι φιλοδοξίες του Φ. Καραβία για την Ινδία, η προσγείωση από τη Moody's και η οικογενειακή επιχείρηση ΣΥΡΙΖΑ ΟΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι πρώτες κινήσεις Νεμπή, οι πράξεις Μυλωνά και η συνέντευξη Μεγάλου στο BD

Στα δίκτυα και τη συνδρομητική εστιάζει ο νέος CEO του ΟΤΕ, η ικανοποίηση του Π. Μυλωνά για την πορεία της ΕΤΕ, οι ανύπαρκτες κάμερες για αστυνόμευση και τα ρεκόρ στον τουρισμό χωρίς... τον ξενοδόχο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης, έκτακτοι φόροι και η ενίσχυση της SKY

Ο κυβερνητικός πανικός για το ρεύμα, οι επιδοτήσεις για την πανδημία σε Aegean και Sky Express, η σύμβαση για την Εγνατία μέσα στο καλοκαίρι στη Βουλή, τα Unicredit onemarkets έρχονται στην Ελλάδα και Cosmote-Nova κατά πειρατών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Άδωνις κρατικοποιεί τους γιατρούς, η χαρά του Χρ. Μεγάλου και ο Παπαμιμίκος

Απειλή χωρίς προηγούμενο του υπ. Υγείας προς γιατρούς, οι τράπεζες και το investment grade, το mission impossible Μανουσάκη, οι περιπέτειες του Ανδ. Παπαμιμίκου, τα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γλέζος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Συνέντευξη Μητσοτάκη, το ανακάτεμα στο ΠΑΣΟΚ και τι αναλαμβάνει ο Θ. Βαρβιτσιώτης

Ο πρωθυπουργός καθησυχάζει τις αγορές μέσω Bloomberg, η νέα σύγκρουση κορυφής στο ΠΑΣΟΚ, ο ρόλος που θα πάρει ο Θ. Βαρβιτσιώτης στο Μαξίμου, τι σχεδιάζει ο Καραμούζης για Doppler και η παράταση για την Αττική Οδό.