ΓΔ: 1419.24 0.88% Τζίρος: 81.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Twitter

Το μπέρδεμα Διαμαντοπούλου – Κεραμέως, ώρα Εθνικής, η Eurobank και η Ινδία

Πώς μια ανάρτηση στο X της Α. Διαμαντοπούλου άναψε φωτιές, η αντίστροφη μέτρηση για το placement της ΕΤΕ, οι φιλοδοξίες του Φ. Καραβία για την Ινδία, η προσγείωση από τη Moody's και η οικογενειακή επιχείρηση ΣΥΡΙΖΑ ΟΕ.

Φωτιά έβαλε χθες λανθασμένη ανάρτηση της Άννας Διαμαντοπούλου στο twitter, πλέον Χ. Η κ. Διαμαντοπούλου ανάρτησε τουι με το οποίο εκθείαζε την ψηφιακή κάρτα εργασίας και την υπουργό Εργασίας κ. Κεραμέως, τουί που αποσύρθηκε αμέσως και προφανώς ήταν προϊόν λάθους της εταιρείας που χειρίζεται τα social της υποψηφίας προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως. Για να μην μακρυγορούμε ανάρτηση που αφορούσε την κ. Κεραμέως έγινε κατά λάθος στον λογαριασμό της κ. Διαμαντοπούλου. Το λάθος έγινε στιγμιαία αντιληπτό και πολλοί έσπευσαν να πουν ότι το γεγονός ότι οι δυο γυναίκες χρησιμοποιούν την ίδια εταιρεία πιθανώς δείχνει ότι η κ. Κεραμέως βοηθά την κ. Διαμαντοπούλου, «επιβεβαιώνοντας» της θεωρίες ότι η κ. Διαμαντοπούλου βρίσκεται κοντά στη Νέα Δημοκρατία.  

-- Ωστόσο το πραγματικό ερώτημα δεν είναι το πόσο κοντά είναι η κ. Διαμαντοπούλου στη ΝΔ, αλλά το πόσο κοντά είναι η κ. Κεραμέως στο... ΠΑΣΟΚ. Διότι η εταιρεία που έκανε το λάθος τουιτάρισμα είναι της κ. Αίγλης Μπαλαμάτση που άνηκε στον πολύ σκληρό πυρήνα συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ενώ αργότερα βρέθηκε κοντά, πολιτικά, με τον Παύλο Γερουλάνο. Στην ίδια κατεύθυνση ίσως έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένας άλλος πρώην συνεργάτης του Παύλου Γερουλάνου (αλλά και της Αίγλης Μπαλαμάτση), ο Νίκος Μηλαπίδης, αναβαθμίστηκε πρόσφατα από την κ. Κεραμέως σε γενικό γραμματέα του υπουργείου της.

-- Το μπέρδεμα με το λανθασμένο τουι αναμφίβολα πλήττει την κ. Διαμαντοπούλου, καθώς υποδαυλίζει τις θεωρίες περί εύνοιας της ΝΔ προς την κ. Διαμαντοπούλου. Ζημιά που πολλαπλασιάστηκε, καθώς δεν έγινε εξαρχής ανάληψη ευθύνης, με την κ. Διαμαντοπούλου μάλιστα να επιχειρεί ανορθόδοξα να αποκρούσει τον σχετικό θόρυβο κάνοντας τα πράγματα χειρότερα.

-- Σημειώνουμε πάντως ότι λάθη γίνονται και προφανώς οι εταιρείες που διαχειρίζονται λογαριασμούς social media έχουν λογαριασμούς πολλών εταιρειών και πολλών πολιτικών χωρίς αυτό να σημαίνει κάποια άλλου τύπου σύνδεση.   


Το «ινδικό» μήνυμα Καραβία

Τη φιλοδοξία της Eurobank να καταστεί γέφυρα Ινδίας - Ευρώπης υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας χθες στο στο Horasis India Meeting 2024 που πραγματοποιείται στην Αθήνα. «Η Eurobank διαθέτει τους πόρους και το όραμα να καταστεί ο κύριος εταίρος της ινδικής επιχειρηματικής κοινότητας στη νέα εποχή των οικονομικών σχέσεων της Ινδίας με την Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως είπε η Ελλάδα αποτελεί το φυσικό εφαλτήριο της Ευρώπης προς την Ανατολή και εκτός των λιμένων πρέπει να εστιάσει στους κρίσιμους κλάδους των  logistics και των data centers. «Για να εγκατασταθούν οι επιχειρήσεις σε μια χώρα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες και να έχουν τοπικούς εταίρους, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η Eurobank ηγείται των προσπαθειών για τη δημιουργία της βάσης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για τις ινδικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Υπογράψαμε το πρώτο MOU για την εισαγωγή των πληρωμών UPI στην Ελλάδα ειδικά για Ινδούς χρήστες ενώ δημιουργούμε γραφείο αντιπροσώπευσης στη Βομβάη. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική τράπεζα θα έχει παρουσία στην Ινδία. Παράλληλα, η Κύπρος, αντιπροσώπευε το 3% των εισροών ΑΞΕ στην Ινδία πέρυσι, ενώ αποτελεί προνομιακό σημείο εισόδου στην ΕΕ ινδικών επιχειρήσεων και μία χώρα με πλούσιο οικοσύστημα επαγγελματικών υπηρεσιών και επαγγελματιών με σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα προσαρμοσμένο στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων» σημείωσε. Υπογράμμισε επίσης ως ιδιαίτερης σημασίας αναφορικά με τη ροή των δεδομένων το έργο East to Med Corridor (EMC) που περιλαμβάνει εναλλακτικές, ταυτόχρονες διαδρομές ώστε να παρέχει μέγιστη δυνατή ασφάλεια και αδιάλειπτη εξυπηρέτηση, προβλέποντας δύο διακλαδώσεις που θα διασυνδέσουν την Ινδία με άλλες 7 χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Σιγκαπούρη, Σαουδική Αραβία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία).

-- Σε ότι αφορά τις οικονομίες των δύο χωρών, σημείωσε ότι η Ινδία, το 2030 θα αναδειχθεί η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, υπερδιπλασιάζοντας το ΑΕΠ της στα $9 τρισ.. Το οικονομικό αυτό θαύμα - με την ανάπτυξη να φτάνει πέρυσι στο 7% - συνδυάζεται με πολιτική σταθερότητα. «Η Ελλάδα, αντίστοιχα, καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης 2% υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και εστιάζει στη διατήρηση της εισροής Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ενώ διαθέτει ένα ισχυρό pipeline κονδυλίων από την ΕΕ. Παράλληλα, η Ευρώπη επιδιώκει τη διαφοροποίηση των παγκόσμιων δικτύων της  ενώ η Ινδία εδραιώνει τη θέση της βασικός εμπορικός εταίρος της. Η Ελλάδα και η Κύπρος διαθέτουν καθοριστικό γεωγραφικό πλεονέκτημα ως το πλησιέστερο σημείο πρόσβασης της Ινδίας στην Ευρώπη. Κλειδί για το μέλλον των σχέσεων με την Ινδία αποτελεί η ανάπτυξη πολλαπλών δικτύων σύνδεσης που θα διευκολύνουν τη σύνδεση με άλλους παίκτες σε Ασία και Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό οι ροές αγαθών, δεδομένων και επιχειρηματικών και εταιρικών δεσμών αποτελούν τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης και θα διασφάλισης νέων σχέσεων με την Ανατολή. Για τη ροή των αγαθών υπάρχει το σχέδιο του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) που θα παρέχει έναν ασφαλή και οικονομικά αποδοτικό τρόπο μεταφοράς αγαθών μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής. Κλειδί είναι τα μεγάλα λιμάνια με σύγχρονες υποδομές και επαρκή χωρητικότητα και τα ελληνικά λιμάνια μπορούν να αποτελέσουν τα λιμάνια προορισμού της ηπειρωτικής Ευρώπης», τόνισε ο κ. Καραβίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας 


Αντίστροφη μέτρηση για το placement της Εθνικής

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το placement του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Τις προηγούμενες ημέρες, η JP Morgan μετέφερε στο ΤΧΣ ένα πρώτο feedback από τις επαφές της με επενδυτές, ενώ παράλληλα επιτελείο της ΕΤΕ, με επικεφαλής τον Παύλο Μυλωνά, βρέθηκε στις ΗΠΑ για επαφές με επενδυτές.

-- Περιττό να σημειώσουμε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και από μεγάλα επενδυτικά «σπίτια». Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται δυναμικά, τα μεγέθη των τραπεζών και της Εθνικής ακολουθούν τη δυναμική της οικονομίας και η διοίκηση της ΕΤΕ, υπερβαίνοντας συστηματικά τους στόχους, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας.

-- Αυτό που μένει να δούμε είναι η τιμή της συναλλαγής, αν και αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό. Το πιο σημαντικό είναι ότι με το νέο placement ολοκληρώνεται η αποεπένδυση του ελληνικού Δημοσίου από τις τράπεζες κλείνοντας και το τελευταίο κεφάλαιο της μεγάλης περιπέτειας της κρίσης που οδήγησε τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα στα όρια της καταστροφής την περίοδο 2010 – 2015.


Η προσγείωση από τη Moody's

Όσοι περίμεναν -και δεν ήταν λίγοι- να κάνει, επιτέλους, και η Moody’s το μεγάλο βήμα της απόδοσης επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα μάλλον απογοητεύτηκαν από την ανακοίνωση του οίκου, την Παρασκευή. Μια ανακοίνωση που σημαίνει ότι θα περάσει και το 2024 χωρίς να πάρουμε το investment grade από τον πιο αυστηρό οίκο, αφού η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο του 2025. Εκτός σοβαρού απροόπτου, τότε θα πρέπει να… κουνηθεί η βελόνα στο investment grade. Ο οίκος, που έχει… καεί στον χυλό στο παρελθόν με την Ελλάδα, φυσάει και το γιαούρτι και προτίμησε μια συντηρητική τακτική, αλλάζοντας μόνο την προοπτική του χρέους από σταθερή σε θετική και αφήνοντας αμετάβλητη τη βαθμολογία στο Ba1. Θα δούμε σήμερα πώς θα αξιολογήσει το χρηματιστήριο την κίνηση της Moody’s, καθώς αρκετοί περίμεναν ως καταλύτη για να «ξεκολλήσει» από το τέλμα η αγορά μια αναβάθμιση από τον οίκο. Ο Κωστής Χατζηδάκης προτίμησε, όπως ήταν αναμενόμενο, να δει την καλή πλευρά, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η αλλαγή των προοπτικών «αποτελεί μια ακόμη απάντηση σε όσους επιμένουν σε μηδενιστική κριτική για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης». Σίγουρα είναι μια απάντηση στους… μηδενιστές, όμως και ο κ. Χατζηδάκης οφείλει να εξηγήσει καλύτερα γιατί έχει μείνει ένας μεγάλος οίκος που επιμένει να κρατά την Ελλάδα εκτός επενδυτικής κατηγορίας.

-- Δύο παρατηρήσεις της Moody’s έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: από τη μια, πλέκει το εγκώμιο του τραπεζικού τομέα, σημειώνοντας, όπως και η DBRS νωρίτερα, ότι πάει τόσο καλά που αποτελεί βασικό παράγοντα αναβάθμισης της αξιολόγησης του Δημοσίου. Από την άλλη, όμως, ο οίκος επαναφέρει άλλη μια φορά την κριτική του για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, που αποτελούν «βαρίδι» για την αξιολόγηση της χώρας. Μάλιστα, αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να γίνουν γρήγορα σημαντικές βελτιώσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, αλλά τονίζει ότι «τα σημάδια επιτάχυνσης της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων (σ.σ.: στη Δικαιοσύνη και σε άλλα πεδία) θα ήταν πιστωτικά θετικά».


Οικογενειακή επιχείρηση ΣΥΡΙΖΑ ΟΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει πλέον περισσότερο οικογενειακή επιχείρηση με εταίρους που… ξεκατινιάζονται επί καθημερινής βάσης, παρά σοβαρό πολιτικό κόμμα. Στο τελευταίο επεισόδιο αυτού του οικογενειακού πολέμου, ο Στέφανος Κασσελάκης έκρινε σκόπιμο να ανακαλέσει το πληρεξούσιο που είχε δώσει ως πρόεδρος στον οικονομικό διευθυντή του κόμματος, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για να εκτελεί πράξεις οικονομικής διαχείρισης. Από την πλευρά Κασσελάκη έγινε γνωστό ότι αυτή η ανάκληση έγινε επειδή ο ίδιος δεν γνωρίζει πλέον τι γίνεται με τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει ανάμιξη στις αποφάσεις. Κάποιοι είπαν ότι ήταν μια τρικλοποδιά από τον έκπτωτο πρόεδρο. Ορισμένοι θυμήθηκαν ότι ο Στ. Κασσελάκης χειριζόταν προσωπικά το θέμα του ομολογιακού δανείου που ήθελε να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξει οικονομικά τα μέσα ενημέρωσης του κόμματος. Προφανώς, χωρίς τον Κασσελάκη το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε διαφορετική βάση και ο Νίκος Παππάς παραδέχτηκε, μιλώντας από τη ΔΕΘ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται το δάνειο για τα ενημερωτικά του μέσα. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά θυμίζουν όσα βλέπουμε πολύ συχνά σε ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις: τα μέλη της οικογένειας «σφάζονται», χωρίς να ενδιαφέρονται και πολύ για την ίδια την επιχείρηση που στο μεταξύ καταρρέει…

-- Η στήλη θυμίζει στους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ ότι όποιος θελήσει να τον δανείσει δεν θα κοιτάξει μόνο πόση κρατική επιδότηση λαμβάνει με βάση το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, αλλά θα κάνει και κάποιους υπολογισμούς για την επιδότηση που θα παίρνει στο μέλλον. Με τα συμπτώματα διάλυσης που παρουσιάζει το κόμμα, ποιος θα έβαζε το χέρι στην τσέπη για να το δανείσει, γνωρίζοντας ότι στις επόμενες εκλογές ίσως να δώσει μάχη ακόμη και για να μπει στη Βουλή;


Ταλαιπωρία άνευ λόγου στα δικαστήρια

Μια μάλλον αχρείαστη ταλαιπωρία, που συνοδεύεται και από επιβάρυνση με δικηγορικά έξοδα, περνούν πολλοί δανειολήπτες που έχουν σώσει τα σπίτια τους από τον πλειστηριασμό με βάση τον νόμο Κατσέλη. Για να έχουν αυτή την προστασία, ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να πληρώνουν μια μηνιαία δόση, που προσδιορίζεται με δικαστική απόφαση. Όμως, στην πράξη πολλοί δανειολήπτες διαπιστώνουν ότι οι δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωσαν κρύβουν μια διόλου εποικοδομητικοί -για τους ίδιους- ασάφεια, ως προς τον τρόπο υπολογισμού της μηνιαίας δόσης. Με βάση αυτή την ασάφεια, οι τράπεζες υπολογίζουν τον τόκο επί του συνολικού κεφαλαίου που απομένει κάθε φορά προς πληρωμή, κάτι που σημαίνει ότι ο τόκος «φουσκώνει» αρκετά τις μηνιαίες δόσεις και ο δανειολήπτης βρίσκεται προ εκπλήξεως. Όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, έχει στηθεί μια μικρή δικαστική βιομηχανία για αυτές τις υποθέσεις, καθώς οι δανειολήπτες προσφεύγουν στα δικαστήρια για να ζητούν την έκδοση διευκρινιστικών αποφάσεων. Σε όλες τις περιπτώσεις προκύπτει τελικά ότι τα δικαστήρια δικαιώνουν τους δανειολήπτες, διευκρινίζοντας ότι το επιτόκιο θα πρέπει να υπολογίζεται στην εκάστοτε μηνιαία δόση και όχι στο συνολικό κεφάλαιο.

-- Το τέλος μπορεί να είναι καλό για τους δανειολήπτες, γενικότερα όμως δεν είναι όλα καλά: αν οι δικαστές μας φρόντιζαν εξαρχής να είναι σαφείς και πλήρεις οι αποφάσεις τους, ούτε οι δανειολήπτες θα ταλαιπωρούνταν και θα επιβαρύνονταν, ούτε και το δικαστικό σύστημα θα φορτωνόταν με αυτό τον αχρείαστο όγκο υποθέσεων.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Συνέντευξη Μητσοτάκη, το ανακάτεμα στο ΠΑΣΟΚ και τι αναλαμβάνει ο Θ. Βαρβιτσιώτης

Ο πρωθυπουργός καθησυχάζει τις αγορές μέσω Bloomberg, η νέα σύγκρουση κορυφής στο ΠΑΣΟΚ, ο ρόλος που θα πάρει ο Θ. Βαρβιτσιώτης στο Μαξίμου, τι σχεδιάζει ο Καραμούζης για Doppler και η παράταση για την Αττική Οδό.
Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Tο μέρισμα της Εθνικής, οι νέες αμοιβές στη ΔΕΗ και ο εμφύλιος στην Παυλίδης

Τι (δεν) λένε τα στελέχη της Εθνικής για το μέρισμα, η νέα πολιτική αποδοχών στη ΔΕΗ, η αξία των μαρμάρων της Παυλίδης στο επίκεντρο νέας σύγκρουσης, ο «ελέφαντας» του χρέους, η μετακόμιση της Eurobank και τα σούπερ μάρκετ εναντίον της Ε.Ε.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Βατερλό της Epsilon Net, τα έρμα τα πελατάκια των τραπεζών και η Elpedison

Το λάθος των 99,2 εκατ. ευρώ για τους μετόχους της Epsilon Net, οι αποτιμήσεις των εταιρειών προς εισαγωγή στο ΧΑ, η αύξηση 69% στο φθηνότερο τιμολόγιο ρεύματος της αγοράς και οι μεταρρυθμίσεις αλά ελληνικά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Διαγωνισμός αστραπή για το 1,4% της Eurobank, η ΕΤΕ και ο spokesman του ΥΠΟΙΚ

Ανταγωνιστικές προσφορές θα αναζητήσει το ΤΧΣ για τις μετοχές της Eurobank, η Εθνική παίρνει σειρά, η αποχώρηση του Κ. Κωστή από την Alpha, η μετακόμιση των Starbucks και το καρφί των μεταλλευτικών επιχειρήσεων στον Κ. Μητσοτάκη
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μεγαλοφειλέτες στον εξωδικαστικό, η χειραψία με ΜεΡΑ25 και η ανατροπή

Οι 3,9 χιλιάδες δανειολήπτες με χρέη άνω του 1 εκατ. που θέλουν ρύθμιση με των εξωδικαστικό, η μεγάλη ανατροπή που περιέγραψε ο Φ. Καραβίας, τα ρεκόρ του τουρισμού και τα πέντε καταστήματα της Εθνικής που έγιναν ένα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μέρισμα των τραπεζών, ΧΑ και Τουρκία, το επόμενο βήμα Σουρέτη και η στερλίνα

Ο προβληματισμός του SSM για τα μερίσματα, τα επόμενα επαγγελματικά βήματα του Π. Σουρέτη, πώς η στερλίνα έγινε λίρα... Τουρκίας, η αξιοσημείωτη αντοχή του ΧΑ στα ελληνοτουρκικά, τα ρεκόρ του τουρισμού, η Intralot και το δολάριο και η χαμηλή πτήση της Aegean.