ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Η προειδοποίηση Στουρνάρα στις τράπεζες, η ρουλέτα με το πετρέλαιο και οι νομικοί μπελάδες της Akazoo

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Αίσθηση προκάλεσε στις διοικήσεις των τραπεζών η χθεσινή αναφορά – προτροπή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, να αποτυπώσουν με διαφάνεια τις επιπτώσεις της ύφεσης στην καταγραφή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπογραμμίζοντας ότι «νικητής της επόμενης ημέρες θα είναι αυτός που θα έχει καταγράψει με τη μεγαλύτερη διαφάνεια την πραγματικότητα».
  • Δεδομένου ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε ακόμα για καταγραφή των «Corona NPEs», πολύ περισσότερο για τη λογιστική αντιμετώπισή τους, το πιθανότερο είναι η αναφορά του κ. Στουρνάρα να έχει καθαρά προληπτικό χαρακτήρα: προσέχετε την αξιοπιστία.
  • Ο διοικητής της ΤτΕ έχει ζήσει, από διάφορα πόστα, τη μεγάλη δημοσιονομική κρίση που ταλαιπώρησε τη χώρα για σχεδόν μια δεκαετία και γνωρίζει πολύ καλά το βαρύ τίμημα που πλήρωσε η χώρα εξαιτίας της κουτοπονηριάς του «άλλα συμφωνούμε και άλλα κάνουμε», του «άλλα γίνονται και άλλα αποτυπώνονται». Ειδικά οι τράπεζες είχαν πληρώσει ακριβά κακές πρακτικές σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, ρυθμίσεις δανείων α λα ελληνικά και πολλά άλλα ευρηματικά στοιχεία δημιουργικής λογιστικής. Απαιτήθηκε πολύ δουλειά και πολύς χρόνος προκειμένου οι τράπεζες  να πετύχουν το σημερινό επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των εποπτικών αρχών.
  • Και επειδή οι έκτακτες συνθήκες και οι έκτακτες εποπτικές «ευελιξίες» μπορεί να ξυπνήσουν παλαιά πάθη ο διοικητής της ΤτΕ έβαλε τέλος στις παρανοήσεις.
  • Διότι στο τέλος της ημέρας ένα «κόκκινο» δάνειο, είτε δημιουργήθηκε έτσι, είτε δημιουργήθηκε αλλιώς, δεν παύει να είναι «κόκκινο» δάνειο που βαραίνει τον ισολογισμό και τρώει κεφάλαια και δεν υπάρχει κανένας επενδυτής που θα το δει αλλιώς, όπως και να το βαφτίσει κανείς.
  • Για όσους traders δεν συγκινούνται από τα σκαμπανεβάσματα του +,- 3% που προσφέρουν απλόχερα καθημερινά τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Αμερική, χθες τα συμβόλαια (Ιούνιος) του πετρελαίου προσέφεραν συγκινήσεις που μπροστά τους τα καζινόχαρτα μοιάζουν βαριά, σταθερά, blue chips. Κατά τη χθεσινή ημέρα τα futures Ιουνίου του πετρελαίου άνοιξαν στα 21,34 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 4,33% για να αναρριχηθούν τα μεσάνυχτα στα 22,56 δολάρια αποκομίζοντας κέρδη άνω του 10% για να ακολουθήσει Αρμαγεδδών και να βρεθούν αργά το απόγευμα της Τρίτης στα… 6,55 δολάρια σημειώνοντας απώλειες -67,94%. Τελικά έκλεισαν στα 13,09 δολάρια, δηλαδή -35% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας και 99,8% υψηλότερα από το χαμηλό της ημέρας.
  • Αυτά για όσους παραπονιούνται για τη συμπεριφορά των μετοχών των εγχώριων τραπεζών τις τελευταίες ημέρες.  
  • Αποφάσεις οριστικές δεν θα βγουν στην αυριανή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρώπης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα έχει χάσει ελπίδες και προσδοκίες για σημαντικά ποσά ρευστότητας σε αυτή τη δύσκολη φάση. Όπως μαθαίνω, το πρώτο που περιμένει η κυβέρνηση ως μια πολύ πιθανή κατάληξη των συζητήσεων είναι ότι τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μέσω προληπτικής γραμμής, θα δίνονται χωρίς το παραμικρό conditionality (βλ. μνημόνιο).
  • Το δεύτερο και σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τελικά μπορεί να έλθει αρκετό χρήμα και με καλούς όρους από το υπό ίδρυση Ταμείο Ανάκαμψης. Οι συζητήσεις καταλήγουν σε μια επέκταση του κοινοτικού προϋπολογισμού και τα ποσά από αυτή την αύξηση θα χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για την έκδοση πολλαπλάσιου χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε πρώτη φάση, θα συγκεντρωθούν με αυτό τον τρόπο 500 δισ. ευρώ, που εύκολα μπορούν να αυξηθούν σε 1 τρισ. ή και παραπάνω, εάν χρειασθεί. Το καλό με αυτά τα δάνεια είναι ότι θα έχουν πολύ χαμηλό επιτόκιο, χάρη στις εγγυήσεις από Γερμανία και Ολλανδία, ενώ θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από το 2027 (περίοδος χάριτος επτά ετών!). Αν όλα πάνε καλά, αυτή θα είναι μια από τις καλύτερες χρηματοδοτήσεις που έχει πάρει ποτέ η Ελλάδα. Και ένα πραγματικό «όπλο» για την ανάκαμψη μετά την πανδημία.
  • Άσχημους μπελάδες έχουν μπροστά τους τα στελέχη της Akazoo, της ελληνικών συμφερόντων και εισηγμένης στο Nasdaq εταιρείας, που κατηγορείται από την QCM του Γκάμπριελ Γκρέγκο ότι ενέχεται σε μεγάλη χρηματιστηριακή απάτη. Ήδη στις ΗΠΑ, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, αρχίζουν να κάνουν… ουρά τα μεγάλα και ειδικευμένα σε τέτοια θέματα νομικά γραφεία, που προσκαλούν τους επενδυτές να δηλώσουν συμμετοχή σε συλλογικές αγωγές που θα υποβληθούν στο μέλλον για να ζητηθούν αποζημιώσεις για τα λεφτά που έχασαν οι επενδυτές.
  • Μέχρι στιγμής, τα γνωστά νομικά γραφεία Block & Leviton, Rozen Law Firm και Frank R. Cruz έχουν δημοσιοποιήσει προσκλήσεις σε «καμένους» επενδυτές και μόλις συγκεντρώσουν αρκετές υπογραφές θα «χτυπήσουν» με μεγάλη δύναμη. Όσο για τις απώλειες των επενδυτών, οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους: από το υψηλό 12μήνου (7,04 δολ. στις 26 Σεπτεμβρίου) η πολλά υποσχόμενη εταιρεία streaming μουσικής χθες έπεσε σε 1,99 δολ., δηλαδή κατά 71%. Αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί του Γκρέγκο, όπως και ο ίδιος λέει, η μετοχή δεν έχει την παραμικρή αξία.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα νέα διόδια στην Αττική Οδό, η διάσωση της Wall και οι δουλειές των startups

Το σχέδιο για διαφορετικά διόδια στην Αττική Οδό ανάλογα με την ώρα, η διαρροή από τη Fed που έσωσε τη Wall, η άνθηση των startups, το μπέρδεμα του Ά. Γεωργιάδη, τα πράσινα δάνεια της Πειραιώς και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στο ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα άλλα «κόλπα» στα τρόφιμα και οι ελπίδες για δυναμικό ριμπάουντ στις μετοχές

Οι «τρίπλες» μεγάλων εταιριών τροφίμων για να αποφύγουν αυξήσεις τιμών, το «μάζεμα» στη Wall Street και οι ελπίδες για αλλαγή βραχυχρόνιας τάσης, οι επενδύσεις ΔΕΗ στα «σκουπίδια» και το άγχος των μηχανικών του Δημοσίου για τα αυθαίρετα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νέα κρίσιμη δικαστική μάχη τραπεζών – Μαντωνανάκη και το Χρηματιστήριο

Γιατί ανησυχούν οι τράπεζες για την αυριανή δίκη στο Λασίθι με τον Όμιλο Μαντωνανάκη, τα δύσκολα που έρχονται στο ΧΑ, η νέα «βουτιά» του bitcoin, τα σενάρια για την Trastor και τα δύο στρατηγικά λάθη της κυβέρνησης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανάσταση της ΕΕ, τα ατελείωτα «επιτεύγματα» Πούτιν και το αντίο στη Μ. Γιαννάκου

Η νέα φάση κραδασμών στις αγορές, οι εσφαλμένοι υπολογισμοί του Πούτιν, η αφύπνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κρίσιμες αποφάσεις της Ε.Ε. για την ενέργεια και η δικαίωση της Μ. Γιαννάκου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι «πονοκέφαλοι» της Β. Λαζαράκου, οι ζημιές της ΔΕΗ και οι «εξαγορές» Τσίπρα

Ο ανταρτοπόλεμος της Ελλάκτωρ με την Επ. Κεφαλαιαγοράς στη μέση, η επιστροφή της ΔΕΗ σε ζημιογόνο αποτέλεσμα, οι θεωρίες Τσίπρα για «εξαγορές» πολιτών, η αισιοδοξία Σταθόπουλου, το τρενάκι τρόμου στα χρηματιστήρια και η νέα «τορπίλη» Ερντογάν στη λίρα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα μαθηματικά της πανδημίας, η ΔΕΗ και ο MSCI και η Eurobank το 2030

Τι δείχνουν οι αριθμοί για τη διαχείριση της πανδημίας, πόσες εισροές περιμένουν οι αναλυτές στη μετοχή της ΔΕΗ μετά την ένταξη στον MSCI, το σχέδιο της Eurobank με ορίζοντα το 2030 και γιατί δεν φοβούνται τα ύψη οι αγορές.