- Πολλές γκρίνιες και συζητήσεις προκαλεί στην Εθνική Τράπεζα το υπό κυοφορία νέο οργανόγραμμα. Πρόκειται για το τρίτο «νέο» οργανόγραμμα της τράπεζας τα τελευταία χρόνια, καθώς εκτεταμένες οργανωτικές αλλαγές είχαν γίνει τόσο από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, όσο και από τον νυν CEO Παύλο Μυλωνά.
- Η γκρίνια στο εσωτερικό της τράπεζας εστιάζεται στο γεγονός ότι, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μια εκτεταμένη προσπάθεια περιστολής δαπανών, το νέο οργανόγραμμα «ξεχειλώνει» με πολλές νέες θέσεις ευθύνης. Όπως σημειώνουν ορισμένοι παρατηρητές, το νέο οργανόγραμμα θα φτάσει τις 200 θέσεις στελεχών, όταν στα χρόνια των «παχιών αγελάδων», στα μέσα της δεκαετίας του 2000, τότε που η Εθνική είχε θυγατρικές στη μισή υφήλιο (και διπλάσιο ενεργητικό από σήμερα), το οργανόγραμμα περιλάμβανε 40 θέσεις στελεχών.
- Συναγερμός έχει σημάνει στη διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για τις επιπτώσεις του lockdown και τον κίνδυνο αναβίωσης του «δεν πληρώνω». Και, δυστυχώς, η εταιρεία είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη χρηματοοικονομικά για να αντέξει μια νέα γενιά απλήρωτων λογαριασμών. Ωστόσο, σε αντίθεση με την αμεριμνησία των προηγουμένων ετών, αυτή τη φορά η διοίκηση της εταιρίας παρακολουθεί στενά την κατάσταση και αναζητά μέτρα και εναλλακτικές για τη θωράκιση της εταιρίας και τον περιορισμό των επιπτώσεων.
- Νέο άλμα για τις διεθνείς αγορές χθες, με το νέο πακέτο της FED να τροφοδοτεί το ράλι πείθοντας και τους πιο επιφυλακτικούς ότι τα χαμηλά έτους είναι πίσω μας. Από την άλλη βέβαια, δεδομένης της τεράστιας ζημιάς που προκαλεί η επιδημία στις οικονομίες, και τα υψηλά είναι πίσω μας. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι όταν η πανδημία αντιμετωπιστεί και τα πράγματα πάρουν το δρόμο τους τα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα τα θυμόμαστε ως ένα εξαιρετικό παράθυρο ευκαιρίας για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις σε μετοχές.
- Η ελληνική κοινωνία έχει ανταποκριθεί με εξαιρετική ωριμότητα και πειθαρχία σε μια υγειονομική κρίση χωρίς προηγούμενο. Και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στέκονται δίπλα στην δύσκολη προσπάθεια της κυβέρνησης και αναγνωρίζει τα σημαντικά επιτεύγματα στη διαχείριση της κρίσης. Ωστόσο, πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε περισσότερο για την επόμενη ημέρα, για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της ζωής μας. Χωρίς βιαστικά βήματα αλλά και χωρίς περιττές καθυστερήσεις. Ήδη σε πολλές χώρες ΗΠΑ, Ιταλία, Γερμανία και αλλού συζητούν για την επόμενη ημέρα και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, κάτι που πρέπει να γίνει και εδώ. Η κοινωνία χρειάζεται έναν οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα και τη σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα, μια αισιόδοξη προοπτική, και όχι να ακούει καθημερινά απειλές και νουθεσίες εξαιτίας ορισμένων, πολύ λίγων, ανόητων, οι οποίοι μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν, χωρίς πολλά λόγια: με την εφαρμογή του νόμου.
- Πτώση μέχρι και 80% παρουσιάζουν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων που γίνονταν μέσω των οδικών μεταφορών, σύμφωνα με τα στοιχεία των μεταφορικών εταιρειών. Οι περιορισμοί που έχουν επιβάλλει οι ευρωπαϊκές χώρες στα σύνορά τους καθώς και στην κυκλοφορία στα οδικά τους δίκτυα, σε συνδυασμό με το γεγονός πως η πλειοψηφία των επιχειρήσεων λιανικής είναι κλειστές, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.
- Αρκετές ελληνικές βιομηχανίες αποθεματοποιούν αυτή την περίοδο, δεν έχουν δηλαδή σταματήσει την παραγωγή και αποθηκεύουν τα προϊόντα, με την ελπίδα πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα πωλήσουν τα αποθέματα. Υπάρχουν, όμως, και ελληνικές βιομηχανίες, κυρίως από το χώρο των τροφίμων που είδαν τις εξαγωγές τους να αυξάνονται και ορισμένες έχουν ήδη ζητήσει αύξηση του πλαφόν εγγυήσεων από τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ). Πώς τα κατάφεραν; Λόγω των μεγάλων αγορών τροφίμων στις οποίες έχουν προχωρήσει οι πολίτες των περισσοτέρων ευρωπαϊκών αγορών.
Οι νέες γκρίνιες στην Εθνική, ο συναγερμός στη ΔΕΗ και ο οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.