- Έσπασε όλα τα κοντέρ η μετοχή του ΟΤΕ στη χθεσινή συνεδρίαση και ήταν στυλοβάτης του Γενικού Δείκτη, όπως και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Σπάνιο φαινόμενο για τόσο «βαρύ» χαρτί ήταν το πλασάρισμα της μετοχής στην τρίτη θέση των μετοχών με τη μεγαλύτερη άνοδο, αφού έκλεισε 9,38% υψηλότερα. Η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ και έφερε με άνεση τη μετοχή στην πρώτη θέση, αντιστοιχώντας μάλιστα σχεδόν στο ένα πέμπτο όλης της αξίας των χθεσινών συναλλαγών στην αγορά.
- Προφανώς, κάποια «δυνατά» ξένα χαρτοφυλάκια βρίσκουν πολύ ελκυστική τη μετοχή του Οργανισμού σε επίπεδα τιμών κάτω από 12 ευρώ και σπεύδουν να την «τσιμπήσουν». Άλλωστε, ο ΟΤΕ είναι από τις λίγες εταιρείες που αντιμετωπίζουν μικρές απειλές από την κρίση του κορονοϊού, ενώ δεν πρέπει να υποτιμάται η ευκαιρία που δίνει στον ΟΤΕ, ως κυρίαρχο πάροχο τηλεπικοινωνιών, η απότομη και εξαιρετικά γρήγορη «ψηφιοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας υπό την πίεση της πανδημίας. Ο ΟΤΕ, έχοντας κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις από όλους τους παρόχους στην ανάπτυξη των δικτύων του είναι πολύ καλά τοποθετημένος για να υποδεχθεί αυτό το ψηφιακό άλμα και να το εξαργυρώσει στο μέλλον.
- Και δεν είναι μόνον ο ΟΤΕ. Και σε πολλές άλλες εισηγμένες τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται διακριτικές τοποθετήσεις από το αποκαλούμενο «έξυπνο χρήμα», επενδυτές που έχουν κλείσει μάτια και αυτιά στις καθημερινές ανταποκρίσεις από το μέτωπο του κορονοϊού και οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να ξαναδούν το ταμπλό από Σεπτέμβριο.
- Πρόκειται για επενδυτές που αγοράζουν, σε καλές τιμές, καλές αξίες και ποντάρουν ότι ο κορονοϊός δεν θα φέρει το τέλος του κόσμου, όπως τον ξέρουμε.
- Στο θέμα της πανδημίας, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβαν πολύ γρήγορα, πολύ δύσκολες αποφάσεις κάτι που σπάνια βλέπουμε στη χώρα. Η κοινωνία, βλέποντας και τι συμβαίνει στις άλλες χώρες, εκτίμησε και χειροκρότησε την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού, ακολουθώντας με πρωτοφανή ωριμότητα και πειθαρχία, αποφάσεις που ανέτρεψαν ριζικά την καθημερινότητα και τη ζωή μας.
- Η αποδοχή του «Μένουμε Σπίτι» δεν έχει προηγούμενο, αν και φυσικά υπάρχουν περιστατικά ανεύθυνων συμπεριφορών. Ωστόσο τα περιστατικά αυτά δεν πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για υπερβολές στα μέτρα ή την επιβολή ακόμα πιο αυστηρών περιορισμών. Ο κίνδυνος είναι ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από υπερβολικό ζήλο να παρερμηνεύσουν τις εντολές του πρωθυπουργού για την εφαρμογή των περιορισμών και να καταλήξουν βασιλικότεροι του βασιλέως.
- Είναι επιβεβλημένο να μένουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι, αλλά δεν γίνεται να μένουμε και όλη την ημέρα στο σπίτι. Ειδικά τις επόμενες εβδομάδες που ο καιρός θα βελτιωθεί. Αυτή θα είναι και η επόμενη μεγάλη πρόκληση της κυβέρνησης: να καταφέρει να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία, αποτρέποντας μεν τις κοινωνικές επαφές, αλλά αφήνοντας και χώρο στους ανθρώπους να μπορούν να παίρνουν τον αέρα τους.
- Και είναι πολύ σημαντικό να... περιοριστούν και όλοι όσοι εμφανίζουν τάσεις να καταστούν βασιλικότεροι του βασιλέως με κίνδυνο, μέσω των υπερβολών, να χαλάσουν την εξαιρετική προσπάθεια της κυβέρνησης.
- Ο Ωνάσης με τους στενούς συνεργάτες του χρησιμοποιούσε μια ιδιόμορφη γλώσσα, μια κωδικοποιημένη διάλεκτο, όταν μιλούσαν για δουλειές, ώστε οι υπόλοιποι να μην μπορούν να καταλάβουν το νόημα της συζήτησης. Ήταν ένα κράμα αργεντίνικων, ελληνικών και τουρκικών λέξεων με αλληγορική όμως ερμηνεία.
- Έτσι μπορούσε να είναι παρών ο πιο ισχυρός αντίπαλός του και εκείνος να κάνει ανενόχλητος τους υπολογισμούς του, με τους συνεργάτες του, χωρίς ο άλλος να αντιλαμβάνεται ούτε λέξη. Έλεγε για παράδειγμα στην Κάλλας, «Α, Μαριώ, αυτός δεν έχει afternoon γι' αυτό την έπαθε»! Τι σήμαινε το afternoon; Ήταν ο συνδυασμός του αγγλικού «after» («μετά») και της ελληνικής λέξης «νους» και η πρόταση σήμαινε στερνή γνώση.
- Αν ζούσε σήμερα ο Σμυρνιός ίσως να έβρισκε πολλούς που δεν έχουν «afternoon», ειδικά στο χώρο της πολιτικής. Όλοι αυτοί οι εξέχοντες ΣΥΡΙΖΑίοι, για παράδειγμα, που δεν δείχνουν να έχουν διδαχθεί το παραμικρό από όσες παλαβομάρες ξεστόμιζαν για σοβαρά οικονομικά θέματα, όταν υπόσχονταν να δώσουν στους πάντες τα πάντα από ένα χρεοκοπημένο κρατικό προϋπολογισμό. Οι ίδιοι άνθρωποι περιφέρονται τώρα, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους, επειδή η κυβέρνηση, λέει, μοιράζει πολύ λίγα από τον προϋπολογισμό για να στηρίξει την οικονομία, όταν άλλες χώρες δίνουν το 30%, το 40%, ή το 50% του ΑΕΠ τους. Αθροίζουν με ευκολία άλλες οικονομίες, άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία και βγάζουν φανταχτερά συμπεράσματα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.
Η «απογείωση» του ΟΤΕ, η λεπτή ισορροπία του «Μένουμε Σπίτι» και το «afternoon» του Ωνάση
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.