ΓΔ: 2053.58 1.44% Τζίρος: 255.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαία Ισραήλ
Η σημαία του Ισραήλ κυματίζει πάνω από τοπίο με καθαρό ουρανό.

ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να εξηγήσει τη μεταχείριση Παλαιστινίων κρατουμένων

Η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ για καταγγελίες περί συστηματικών βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης Παλαιστινίων κρατουμένων, ειδικά μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Ισραήλ βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, καθώς κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Επιτροπής του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων σχετικά με καταγγελίες για βασανισμούς και απάνθρωπη μεταχείριση Παλαιστινίων κρατουμένων, ειδικά μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.

Ο Πέτερ Βέντελ Κέσινγκ, ειδικός εισηγητής της Επιτροπής, εξέφρασε "βαθιά φρίκη" για τις περιγραφές που παρουσιάζουν "συστηματικούς και γενικευμένους βασανισμούς και κακομεταχειρίσεις" σε βάρος Παλαιστινίων. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, τα βασανιστήρια φαίνεται να χρησιμοποιούνται "εσκεμμένα και γενικευμένα" από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι και τη φυλάκιση.

Στις αναφορές που έλαβε η Επιτροπή περιλαμβάνονται περιστατικά "βάναυσων ξυλοδαρμών, ακόμη και στα γεννητικά όργανα, ηλεκτροσόκ, εξαναγκασμού σε άβολες στάσεις, απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, στερήσεις τροφής, καταιονισμοί με νερό για δημιουργία αίσθησης πνιγμού, σεξουαλικές προσβολές και γενικευμένες απειλές βιασμών".

Οι καταγγελίες, που προέρχονται από υπηρεσίες του ΟΗΕ, ισραηλινές, παλαιστινιακές και διεθνείς ΜΚΟ, επισημαίνουν ότι τα περιστατικά βασανισμών αυξήθηκαν σημαντικά μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, φθάνοντας σε "επίπεδα άνευ προηγουμένου" και συνοδεύονται από "πλήρη ατιμωρησία".

Τον Ιούλιο του 2024, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δημοσίευσε έκθεση που κάνει λόγο για μυστική φυλάκιση Παλαιστινίων μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023 και περιπτώσεις μεταχείρισης που ενδέχεται να συνιστούν βασανισμό. Αντίστοιχες κατηγορίες έχουν διατυπωθεί και κατά της Χαμάς για τη μεταχείριση ομήρων στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Γενεύη, ο συμπρόεδρος της ισραηλινής αντιπροσωπείας και πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντανιέλ Μερόν, απέρριψε τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για "παραπληροφόρηση", ιδιαίτερα σε σχέση με καταγγελίες της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και επιτροπής διεθνούς έρευνας.

Η συγκεκριμένη επιτροπή είχε κατηγορήσει το Ισραήλ τον Σεπτέμβριο για "γενοκτονία". Ο κ. Μερόν υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να "αναγνωρίσει τα γεγονότα και τις πραγματικότητες στο πεδίο", σημειώνοντας πως το Ισραήλ τηρεί τις υποχρεώσεις του βάσει διεθνούς δικαίου, παρά την αντιπαράθεση με "τρομοκρατική οργάνωση που δηλώνει ανοιχτά ότι επιδιώκει να υποφέρουν οι άμαχοι στη Γάζα".

Απαντώντας, ο κ. Κέσινγκ τόνισε ότι "το γεγονός ότι το ένα από τα μέρη σε ένοπλη σύρραξη παραβιάζει και αγνοεί τις υποχρεώσεις του δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία από την άλλη πλευρά για να παραβιάζει τις δικές της υποχρεώσεις".

Επιπλέον, η Επιτροπή του ΟΗΕ δήλωσε "ενήμερη" για τις καταγγελίες σχετικά με "βασανισμούς από τη Χαμάς σε βάρος Ισραηλινών στρατιωτικών και πολιτών" και ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ζήτημα αυτό όταν συζητήσει για το κράτος της Παλαιστίνης σε μελλοντική συνεδρίαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Το Ισραήλ παραβλέπει τα ψηφίσματα για τα Υψίπεδα Γκολάν

Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τα Κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν επισημαίνει τη μη συμμόρφωση του Ισραήλ με τα διεθνή ψηφίσματα και την απουσία απάντησης σε σχετικό αίτημα ενημέρωσης του OHCHR μέχρι την καταγραφή της έκθεσης.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ανήσυχος ο Γκουτέρες για τις συνεχείς παραβιάσεις στη Γάζα

Ο γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα και κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία ειρήνης, μιλώντας στη σύνοδο για την κοινωνική ανάπτυξη στην Ντόχα.
Ένοπλος στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Οι Χούθι συνέλαβαν 7 υπαλλήλους ΟΗΕ για κατασκοπεία υπέρ Ισραήλ

Επτά Υεμενίτες που εργάζονται για τον ΟΗΕ συνελήφθησαν στη Σαναά, την οποία ελέγχουν οι Χούθι, με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ. Ο ΟΗΕ δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την υπόθεση.
Ερείπια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ: Ανεπαρκές το σχέδιο για Γάζα, μιλά για γενοκτονία

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε του ΟΗΕ επέκρινε το αμερικανικό σχέδιο κατάπαυσης πυρός για τη Γάζα, τονίζοντας πως είναι ανεπαρκές και δεν αρκεί για τον τερματισμό της «γενοκτονίας» των Παλαιστινίων, ούτε συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Διεθνές Δικαστήριο καλεί το Ισραήλ να διευκολύνει βοήθεια στη Γάζα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε από το Ισραήλ να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, διασφαλίζοντας τις βασικές ανάγκες των αμάχων, θεωρώντας την απόφαση νομικά σημαντική με ηθικό κύρος.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Χάγη: Το Ισραήλ να διασφαλίζει βασικές ανάγκες στη Γάζα, λέει το Δικαστήριο

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι το Ισραήλ οφείλει να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των αμάχων στη Γάζα και να στηρίζει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες του ΟΗΕ. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί για τη UNRWA.