ΓΔ: 1385.57 -1.30% Τζίρος: 30.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:11:10 DATA
Ο πρέδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Πώς... ταπώσαμε τους Γερμανούς, η προεδρολογία στη ΝΔ και η ομιλία Θεοδωρόπουλου

Η Ελλάδα βάζει τα (δημοσιονομικά) γυαλιά στη Γερμανία, φουντώνει η συζήτηση για Δένδια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τι θα πει ο Σπ. Θεοδωρόπουλος στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος του ΣΕΒ και η έκπληξη από την ΕΛ.ΑΣ.

Αν ζούσε ο μακαρίτης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ίσως ζητούσε τη βοήθεια ειδικού της ψυχικής υγείας με αυτά που συμβαίνουν στα δημοσιονομικά της Ελλάδας και της Γερμανίας: Η χώρα που κάποτε ήθελε να διώξει από την ευρωζώνη βάζει τα... γυαλιά στη χώρα που άλλοτε παρέδιδε (αυστηρά) μαθήματα δημοσιονομικής σταθερότητας. Η σύγκριση ανάμεσα στη θέση που βρίσκονται σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Γερμανός ομόλογός του, Κριστιάν Λίντνερ σε τίποτα δεν θυμίζει τις «μαύρες» για την Ελλάδα εποχές, όπου η χώρα μας εμφάνιζε διψήφιο ποσοστό ελλείμματος και η Γερμανία είχε εξαλείψει τα δικά της ελλείμματα και κοιτούσε υποτιμητικά την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου, που υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν μνημόνια. Ο Κωστής Χατζηδάκης όχι μόνο θα δει στο τέλος του χρόνου να επιτυγχάνεται ο στόχος για ένα πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% του ΑΕΠ, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλεόνασμα θα κινηθεί προς το 2,5% και ίσως να το ξεπεράσει. Έτσι, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει την άνεση να εμφανιστεί συνεπής στους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, αλλά έχει και αρκετό «αέρα» για τη χρηματοδότηση των παροχών για το 2024 και το 2025, που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Αντίθετα, ο Κριστιάν Λίντνερ, παρά τις περικοπές που έχει ήδη κάνει σε δαπάνες εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά δισεκατομμύρια μακριά από τους δικούς του στόχους για το έλλειμμα του νέου προϋπολογισμού. Όχι μόνο αυτό, αλλά βλέπει την τρικομματική κυβέρνηση Σοσιαλιστών, Φιλελεύθερων και Οικολόγων να αποδυναμώνεται πολιτικά, τους εταίρους να τσακώνονται ακόμη και δημόσια και τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2025 να βρίσκεται ακόμη αρκετά μακριά.

-- Καλά είναι όλα αυτά, αλλά δεν πρέπει να παίρνουν πολύ αέρα τα μυαλά μας -και πρωτίστως τα μυαλά των ασκούντων πολιτική. Οι καλές επιδόσεις της Ελλάδας δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα συνετής διαχείρισης και μιας οικονομίας που εμφανίζει υγιή ανάπτυξη, την ώρα που η Γερμανία πασχίζει να αποφύγει την ύφεση. Υπάρχει ένας ακόμη, πολύ σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολυτέλεια να κάθεται και να βλέπει τα έσοδα να αυξάνονται, επειδή έχουν πάρει και συνεχίζουν να λαμβάνουν ώθηση από τον πληθωρισμό. Ο ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλός, ακόμη και για βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, ενώ στη Γερμανία είναι πολύ χαμηλότερος. Αυτό σημαίνει ότι όταν ανεβαίνουν οι τιμές -και εφόσον βέβαια δεν υπάρχει κάποια καθίζηση της κατανάλωσης- τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται δυναμικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το Tax Foundation, το 2022 ο πληθωρισμός έδωσε ώθηση 3,2% του ΑΕΠ στα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας, έναντι μόλις 0,5% στα έσοδα της Γερμανίας. Με άλλα λόγια, το ελληνικό δημοσιονομικό θαύμα χωρά αρκετή συζήτηση και πάντως δεν οφείλεται μόνο σε παράγοντες θετικούς για την οικονομία και τους πολίτες.


Η συνέλευση ΣΕΒ και η ομιλία Θεοδωρόπουλου

Στις 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η ανοικτή γενική συνέλευση του ΣΕΒ.  Η συνέλευση δεν είχε γίνει τον Ιούνιο όπως είθισται γιατί είχε τραβήξει επί μακρόν η εκλογική διαδικασία. Θα είναι η πρώτη επίσημη εμφάνιση του νέου προέδρου του ΣΕΒ κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Ο κ. Θεοδωρόπουλος στην ομιλία του θα σταθεί στην ανάγκη ενίσχυσης της βιομηχανικής παραγωγής και στην αλλαγή οικονομικού μοντέλου. Ένα πάγιο αίτημα των βιομηχάνων για το οποίο μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο μικρά βήματα. Μια ματιά στα νούμερα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι εισάγουμε τον κύριο όγκο των αναγκών μας ως χώρα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα μιλήσει στα μέλη του Συνδέσμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Φωτιές» στη ΝΔ για τον Δένδια

Ήταν να μην ανοίξει η ονοματολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας και η συζήτηση προκαλεί ήδη αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Μάταια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προσπάθησε να προλάβει να κλείσει τα σενάρια που διακινούνται, κυρίως για μια πιθανή υποψηφιότητα του Νίκου Δένδια. Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια, μόνο τυχαία δεν είναι η επίκληση του ονόματος του υπουργού Άμυνας, αφού σύμφωνα με όσους βρίσκονται πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, πρόκειται για ένα υπαρκτό σενάριο, που έχει συζητηθεί και μάλιστα έχει μετρηθεί στις κρυφές δημοσκοπήσεις. Βέβαια, καθένας κάνει τη δουλειά του! Ο Παύλος Μαρινάκης τη δική του, χαρακτηρίζοντας ως «εξαιρετικά πρόωρη αυτή η συζήτηση και αντιπαραγωγική», συνάμα και προσβλητική για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη στιγμή που βρισκόμαστε πέντε μήνες μακριά από τη σχετική εκλογική διαδικασία στη Βουλή.

-- Μόνο που δεν μπόρεσε να προβλέψει την παρέμβαση του Βασίλη Κικίλια, ο οποίος πήρε θέση για την προοπτική της επιλογής του Νίκου Δένδια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο ρόλο, ιδίως στη δύσκολη αυτή συγκυρία», δήλωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο κ. Κικίλιας, βάζοντας νέα φωτιά στη σχετική συζήτηση και στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα... «112» προς Μαξίμου μεριά.


Εκπλήξεις από την Αστυνομία στη ΔΕΘ

Πολλές εκπλήξεις επιφυλάσσουν οι διοργανωτές της φετινής ΔΕΘ στους επισκέπτες της έκθεσης, στην οποία, κατά τα άλλα, τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα διάφορα περίπτερα των εκθετών, με τα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς – παραδοσιακά – να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος (παρότι υποτίθεται ότι η ΔΕΘ είναι μια εμπορική έκθεση).

-- Τη «μάχη» των εντυπώσεων ευελπιστεί να κερδίσει φέτος η Ελληνική Αστυνομία με το δικό της περίπτερο, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται να στηθεί ακόμα και... escape room, όπου θα καλούνται οι επισκέπτες να εξιχνιάσουν ένα «έγκλημα»!
Όπως αναφέρεται μάλιστα από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να γίνουν «ερευνητές σκηνής εγκλήματος για μια μέρα» μέσω του ειδικά σχεδιασμένου escape room. Σε αυτόν τον διαδραστικό χώρο, με τη βοήθεια του εξειδικευμένου προσωπικού του Τμήματος Εξερευνήσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να λύσουν ένα υποθετικό έγκλημα –την κλοπή ενός αρχαίου αγαλματιδίου από μουσείο. Χρησιμοποιώντας μεθόδους και εργαλεία εγκληματολογίας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά της διερεύνησης εγκλημάτων και να βιώσουν τη συναρπαστική εμπειρία της επίλυσης ενός μυστηρίου. Σε άλλο χώρο μάλιστα, η Ελληνική Αστυνομία θα προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR) που χρησιμοποιούνται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τα οποία οι νεότερες ηλικίες θα μπορούν να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο.


Μπλόκο στην Πολιτεία Καινοτομίας

Σε ναυάγιο οδηγείται το σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ, καθώς η αρχαιολογική υπηρεσία εκτιμά πως κτίσματα εντός του συγκροτήματος αποτελούν μνημεία σύγχρονης αρχιτεκτονικής, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση. Η αρχαιολογική υπηρεσία θεωρεί ότι κάποια μισογκρεμισμένα κτίρια αποτελούν σύγχρονα μνημεία, εμποδίζοντας την ολοκλήρωση ενός εμβληματικού έργου ανάπλασης που θα ενίσχυε παράλληλα την θέση της χώρας στον χάρτη της καινοτομίας. «Έχουμε κάνει την άσκηση, έχουμε μετρήσει τα τετραγωνικά, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, καθώς τα κτίσματα που θέλει να προστατέψει η αρχαιολογική υπηρεσία βρίσκονται σε χώρους που δεν βοηθούν να ενσωματωθούν σε μια μελλοντική ανάπλαση.

-- Υπενθυμίζουμε πως το έργο αξιοποίησης της ΧΡΩΠΕΙ αφορούσε τη δημιουργία μιας Πολιτείας Καινοτομίας στην Αθήνα και θα αποτελούσε πεδίο συνεργασίας μεταξύ των startup του εγχώριου και διεθνούς οικοσυστήματος. Το έργο αν και προκηρύχθηκε το 2021 παραμένει ακόμα «παγωμένο» και πλέον η ολοκλήρωσή του αποτελεί ένα τεράστιο στοίχημα για το υπ. Ανάπτυξης.


Ποιοι καθυστερούν τον προσωπικό αριθμό;

Άγνωστο παραμένει τελικά πότε θα μπει σε εφαρμογή ο προσωπικός αριθμός καθώς έχει μείνει… «κολλημένος» στα συρτάρια των υπουργείων. «Από πλευράς μας είμαστε έτοιμοι εδώ και δυο μήνες, αλλά επειδή εμπλέκονται κι άλλα υπουργεία δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», υπογράμμισε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου στο περιθώριο της παρουσίασης για τον βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης στον Νομικό Έλεγχο του Κτηματολογίου.
Ο προσωπικός αριθμός είχε προαναγγελθεί το 2020 και αναμενόταν να μπει σε εφαρμογή στις αρχές αυτής της χρονιάς. Πήρε αναβολή για το Πάσχα, ενώ στη συνέχεια κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει και το καλοκαίρι. Ωστόσο, ακόμα βρισκόμαστε σε αναμονή για την εφαρμογή ενός εργαλείου που θα διευκόλυνε σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών με δημόσιο και φορείς, και θα μείωνε τη γραφειοκρατία.

-- Το ζήτημα είναι ότι οι καθυστερήσεις δεν μπορούν να εξηγηθούν λογικά και αυτό κάνει πολλούς να αναρωτιούνται μήπως η κυβέρνηση φοβάται το πολιτικό κόστος από μια αντιπαράθεση με όλους εκείνους τους συμπαθείς... σκοταδιστές, που βλέπουν παντού συνωμοσίες και αριθμούς του Αντίχριστου.


Αλλαγή φρουράς στη Revoil

Η τρίτη γενιά της οικογένειας Ρούσσου παίρνει τα ηνία στη διοίκηση της εταιρείας  πετρελαιοειδών Revoil. Ο ιδρυτής της εταιρείας Ευάγγελος Ρούσσος πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού γεννηθείς το 1936 αποσύρεται από τη διοίκηση και τη θέση του στην προεδρία  του ΔΣ αναλαμβάνει ο γιος του Γιώργος, έως σήμερα CEO του ομίλου. Τη θέση του Γιώργου Ρούσσου αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Ρούσσος, γιος του Γιώργου και εγγονός του Ευάγγελου. Ο νέος CEO είναι 30 ετών και από το 2021 ήταν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αλλαγή προέδρου στον ΣΕΒ, τα νέα της Mytilineos και η αποχώρηση της Axia

Οι ζυμώσεις για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΕΒ, η Mytilineos στο προσκήνιο, η αποχώρηση της Axia από το σχήμα αναδόχων του Αεροδρομίου και η αλλαγή... προπονητή που κινητοποίησε την Αστυνομία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι μνηστήρες του Τειρεσία, το στρατόπεδο - φούρνος και το πριβέ δείπνο Ανδρουλάκη

Οι ενδιαφερόμενοι για τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στον Τειρεσία, το σχέδιο για τα στρατόπεδα και το συντηρητικό μανιφέστο Δένδια, ο Μ. Γουλφ διαβάζει Όμηρο, δυσλειτουργίες στο πόθεν έσχες και ΒΙΠΕ χωρίς συγκοινωνίες.
karavias fokion, eurobank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ασφάλεια αλά Γκρέκα, τα καμπανάκια Καραβία, το λιμάνι της Ραφήνας και οι ΑΠΕ

Αστυνομία που δεν παίρνει αποτυπώματα, ποιους κινδύνους «βλέπει» ο Φ. Καραβίας, το ΤΑΙΠΕΔ κάνει ένα βήμα πίσω για το λιμάνι της Ραφήνας, οι ιδεοληψίες για τις ΑΠΕ και τα πρόστιμα για τα data.
Kyriakos Mitsotakis, Kivernisi
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι τακτικισμοί πληρώνονται, οργή Μαξίμου για το υπ. Ναυτιλίας και γκρίνια στη Vivartia

Το βαρύ τίμημα για τον πρωθυπουργό από τους εκλογικούς τακτικισμούς, οι χειρισμοί Στυλιανίδη στην απεργία της ΠΝΟ που προκάλεσαν δυσφορία στο Μαξίμου, ο «διάλογος» ΣΕΒ - κυβέρνησης για το ρεύμα και οι επιδόσεις της Vivartia.
mitsotakis, kyvernisi
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Ντράγκι πρωταγωνιστής στον ΣΕΒ, κίνδυνος στο μετρό και αγκάθι στο Ταμείο Ανάκαμψης

Τι είπαν Μητσοτάκης και Θεοδωρόπουλος για την έκθεση Ντράγκι, το ατύχημα που περιμένει να συμβεί στο μετρό, τι καθυστερεί τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ένωση δυνάμεων στις κατασκευές και τα παραβατικά βενζινάδικα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Θεοδωρόπουλος «αγχώνει» τον ΣΕΒ, συναγερμός στο Μαξίμου και τα κρατικά ακίνητα

Η ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ και γιατί προκαλεί άγχη, η ανησυχία για την επόμενη παρέμβαση Καραμανλή, γιατί δεν θα γυρίσουμε ποτέ στο 2010, το πακέτο κινήτρων Θεοδωρικάκου και τα άγνωστα ακίνητα του κράτους.