Κάτι δεν πάει καλά στην κυβερνητική πολιτική, όταν ένας κατ’ εξοχήν φιλελεύθερος πολιτικός, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγει την εργαλειοθήκη του… υπαρκτού σοσιαλισμού. Στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη, ο πρωθυπουργός άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίταξη ιδιωτών γιατρών, ώστε να καλύψουν κενά στις βάρδιες των περιφερειακών νοσοκομείων. Με δύο εφημερίες ιδιωτών γιατρών τον μήνα, όπως είπε, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί. Και κάλεσε τους γιατρούς να το αποφασίσουν μόνοι τους, αλλιώς θα «αναγκαστούμε να πάμε σε μέτρα τα οποία είναι πιο σκληρά». Δηλαδή, οι γιατροί θα πάρουν φύλλα πορείας και θα υποχρεωθούν να κάνουν βάρδιες σε δημόσια νοσοκομεία, θέλοντας και μη. Αυτή είναι μια κατ’ εξοχήν σοσιαλιστική λύση του προβλήματος, ενώ κανείς δεν φαίνεται να έχει σκεφθεί την πιο απλή, φιλελεύθερη λύση: να αυξηθούν οι αμοιβές για να γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ στους γιατρούς και, για πολλούς το κυριότερο, να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία. Έναν φιλελεύθερο πολιτικό, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έπρεπε να τον προβληματίσει διπλά γιατί οι γιατροί δεν ανταποκρίνονται παρά τη μεγάλη αύξηση των αμοιβών για τις συγκεκριμένες θέσεις. Και να ψάξει να δει τι συμβαίνει και για ποιους λόγους οι γιατροί ούτε με περισσότερα χρήματα επιλέγουν τα κρατικά νοσοκομεία.
-- Σημειώνουμε ότι στην τελευταία έκθεση Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που δεν ήταν πολύ ευχάριστη για τα θέματα της Υγείας, η Κομισιόν ανέφερε ότι οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία ως ποσοστό των συνολικών δαπανών για την υγεία είναι οι χαμηλότερες στην ΕΕ. Επίσης, ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αδειοδοτημένων γιατρών στην Ευρώπη. Το συμπέρασμα είναι προφανές: μια σοβαρή κυβέρνηση αυξάνει τις δαπάνες για την υγεία, κόβοντας κάποιες άλλες, από τις πολλές άχρηστες δημόσιες δαπάνες, και κάποιοι από αυτούς τους (πολλούς) γιατρούς πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία. Με τη θέλησή τους, όχι επειδή πήραν φύλλα πορείας.
-- Να σημειώσουμε εδώ ότι η κρατική ρύθμιση για τους γιατρούς δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά μάλλον τον κανόνα της... σοσιαλίζουσας πολιτικής της κυβέρνησης: από τα επιδόματα και τα pass δια πάσαν νόσον, τους πάσης φύσεως έκτακτους και ειδικούς φόρους, τα έκτακτα αγορανομικά μέτρα που κρατούν χρόνια, τις ρυθμίσεις για το AirBnb και πολλά άλλα.
Μπόνους 5,3% στο ΑΕΠ
Εξαιρετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία θα έχει το δανειακό σκέλος του Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως διαπιστώνουν σε ειδική ανάλυση οικονομολόγοι της Κομισιόν, τα φθηνά δάνεια των 18 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της χώρας σωρευτικά κατά 5,3% την περίοδο 2022 - 2030. Η ελληνική οικονομία έχει βιώσει χαμηλά επίπεδα εταιρικών επενδύσεων εδώ και πολλά χρόνια, τονίζουν και υπογραμμίζουν ότι η δανειακή συνιστώσα του προγράμματος βοηθά να τονωθούν οι επενδύσεις, καθώς οι όροι δανεισμού είναι ευνοϊκότεροι από τους όρους της αγοράς. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το όφελος για τις επιχειρήσεις από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης σε όρους κόστους δανεισμού είναι 4,1% κατά μέσο όρο, αλλά είναι ακόμη μεγαλύτερο για τις μικρομεσαίες.
-- Δεν είναι τυχαίο ότι το πρόγραμμα έχει απογειωθεί. Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, ως το τέλος Μαρτίου οι τράπεζες είχαν συνάψει 280 δανειακές συμβάσεις, ύψους 4,8 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στα τρία τέταρτα (73,4%) των δανείων που ήλθαν από τις Βρυξέλλες. Ένα από τα μυστικά για την τόσο ενθουσιώδη ανταπόκριση των τραπεζών είναι, όπως σημειώνεται στην ανάλυση, το γεγονός ότι για το σκέλος των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης τον κίνδυνο έχει το Δημόσιο και όχι οι ίδιες οι τράπεζες, που απλώς μεσολαβούν για τη διοχέτευσή τους στην οικονομία.
Ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του και τα ενεργειακά
Στη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Ενέργειας χθες ήταν όλοι παρόντες. Ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός κ. Σδούκου και ο γενικός γραμματέας κ. Αϊβαλιώτης. Στην παρουσίαση των θεμάτων προς τους δημοσιογράφους συμμετείχε, όμως, ένα ακόμα πρόσωπο. Ο Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας. Ο κ. Τσάφος δεν ανήκει στο δυναμικό του υπουργείου, όμως η παρουσία του έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς δείχνει και το προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη για το θέμα. Ο πρωθυπουργός έχει πάρει τα προβλήματα της ενέργειας πάνω του. Σε τηλεοπτική συνέντευξη του τη Δευτέρα ανακοίνωσε την επιβολή του έκτακτου φόρου, ενώ χθες οι αναφορές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ στις αποφάσεις του ήταν συχνές. Σημειώνεται, επίσης, ότι με απόφαση του πρωθυπουργού δεν θα υπάρξει επιστροφή από τις επιχειρήσεις των ελαφρύνσεων που έχουν λάβει σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ.
-- Τις επόμενες ημέρες περιμένει τον πρωθυπουργό μια ακόμη πρόκληση στον τομέα της ενέργειας. Το Σάββατο (20 Ιουλίου), θα βρεθεί στη Λευκωσία για τις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής. Εκεί θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη και εκτιμάται ότι θα συζητηθεί η διασύνδεση της Ελλάδας-Κύπρου, μια σημαντική επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ που φαίνεται να έχει βαλτώσει.
Το «βαρίδι» στην οικονομία
Παρότι ακούμε συνεχώς για τους πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έναντι της ευρωζώνης, υπάρχουν και ορισμένα ανησυχητικά σημάδια. Όπως επισημαίνει σε ένα ενδιαφέρον σχόλιό του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τρ. Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός («Ελληνική Οικονομία: Θεωρία Εναντίον Πραγματικότητας»), παρατηρείται ότι μετά τη δυναμική ανάκαμψη που ακολούθησε την πανδημία «οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης αδυνατούν να διατηρήσουν τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα τους» και συγκλίνουν προς τα επίπεδα του 2%, «δηλαδή πολύ κοντά στην τάση της ύστερης μνημονιακής περιόδου 2017 – 2019». Το πρόβλημα φαίνεται ότι εντοπίζεται στις επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων και ο κ. Λεκκός σημειώνει ότι «η αιτιολόγηση αυτής της “χαμηλής πτήσης” της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο φαινόμενο της Οικονομικής Υστέρησης, σύμφωνα με το οποίο η οικονομία μετά από μια παρατεταμένη και βαθιά ύφεση έχει δεχθεί τέτοιο πλήγμα που αδυνατεί να επανέλθει, πολλώ δε μάλλον να ξεπεράσει την προ – υφεσιακή δυναμική της. Το φαινόμενο της υστέρησης, στην περίπτωση της Ελλάδας εκδηλώνεται μέσω της αδυναμίας των επενδύσεων να αποκτήσουν την όποια δυναμική». Όπως τονίζει ο κ. Λεκκός, ενώ η θεωρία λέει ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά και, άρα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, στην πραγματικότητα οι επιχειρήσεις δηλώνουν ή ότι έχουν ήδη επενδύσει όσο χρειαζόταν, ή ακόμη και ότι μπορεί να έχουν επενδύσει υπερβολικά.
-- Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις, που θα πρέπει να τις κοιτάξει και η κυβέρνηση. Γιατί καλοί είναι οι συνεχείς πανηγυρισμοί για τους ρυθμούς ανάπτυξης, όμως πρέπει να βλέπουμε και βαθύτερα προβλήματα της οικονομίας. Γιατί αν ισχύει αυτό που επισημαίνει ο κ. Λεκκός, δηλαδή ότι η μεγάλη ύφεση «τσάκισε» τόσο πολύ τις ελληνικές επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να συνέλθουν, δεν θα ξεπεράσουμε εύκολα αυτό το 2% της ανάπτυξης, που σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό για να καλυφθεί γρήγορα το χαμένο έδαφος από την ύφεση (χάσαμε 25% του ΑΕΠ), αλλά και για να εξυπηρετηθεί χωρίς νέα προβλήματα το δημόσιο χρέος.
Η συμμαχία Καραμούζη - Αντωνόπουλου στο ελαιόλαδο
Το ελληνικό λάδι είναι ένα πολύ δυνατό brand στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς η τιμολόγησή του δεν συμβαδίζει με τη φήμη του. Η διακίνηση χύμα λαδιού και η τυποποίηση στο εξωτερικό (π.χ. Ιταλία) αφαιρούν πόντους από το εκλεκτό διατροφικό προϊόν. Αιτία, η κατακερματισμένη αγορά και οι πολλές μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης για να κάνουν το μεγάλο βήμα της εξωστρέφειας. Το κενό αυτό εντόπισαν δύο έμπειροι άνθρωποι της αγοράς και ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν έναν εθνικό πρωταθλητή στον χώρο του ελαιόλαδου. Ο λόγος για το fund SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη και την Inspiring Earth του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, ο οποίος εκτός από τις επενδύσεις στο Fintech και στο gaming εδώ και αρκετά χρόνια δραστηριοποιείται και στον χώρο της αγροδιατροφής. Οι δύο επενδυτές δημιούργησαν μια εταιρεία στην οποία την πλειοψηφία θα έχει το SMERemediumCAP και το management η ομάδα της Inspiring Earth. Στην εταιρεία αυτή θα «περάσουν» τρεις επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιόλαδου με εξασφαλισμένα συμβόλαια με ελαιοπαραγωγούς. Οι εταιρείες αυτές έχουν πρόσβαση στις σημαντικότερες παραγωγές ελαιόλαδου της Κρήτης (Ρέθυμνο και Σητεία) και της Πελοποννήσου. Οι δύο εταιρείες από τις τρεις θα εισφερθούν στο νέο σχήμα από την Inspiring Earth.
Χρησμοί Χατζηδάκη για τις δηλώσεις
Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για τις φορολογικές δηλώσεις και όλοι οι εμπλεκόμενοι, λογιστές και φορολογούμενοι, αναρωτιούνται αν θα δοθεί παράταση, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν φαίνεται να την αποκλείει εντελώς. Χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ερωτηθείς σε συζήτηση για το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, προτίμησε να μιλήσει για την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως τώρα στην υποβολή των δηλώσεων. Τόνισε πως μέχρι χθες (σ.σ.: 16 Ιουλίου) είχαν υποβληθεί πάνω από 5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, ενώ μόνο τη χθεσινή ημέρα υποβλήθηκαν 112.000. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε πως με αυτούς τους ρυθμούς μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως την 26η Ιουλίου χωρίς να χρειαστεί να αυξηθεί ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων, κάτι που πάντα γίνεται τις τελευταίες μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας. «Δεν θέλουμε να είμαστε αυταρχικοί ή να κουνάμε το δάχτυλο, αλλά οι αριθμοί αποδεικνύουν αυτά που λέμε», σημείωσε.
-- Με άλλα λόγια, θα πρέπει να φθάσουμε πάλι στη λήξη της προθεσμίας για να δούμε όχι μόνο αν θα δοθεί παράταση, αλλά και τι είδους παράταση θα είναι αυτή: μια μικρή παράταση λίγων 24ώρων, ή ως τον Σεπτέμβριο που ζητούν οι λογιστές;
Ο Μπελέρης και η αποφυλάκιση
Αποδέκτης θερμών εκδηλώσεων από όλες τις πτέρυγες των Ελλήνων ευρωβουλευτών έχει γίνει τις τελευταίες ώρες ο Φρέντυ Μπελέρης στο Στρασβούργο, με τους νεοεκλεγέντες εκπροσώπους του χώρας μας να αφήνουν κατά μέρος τις κομματικές «σημαίες» και να εκφράζουν στον φυλακισμένο συνάδελφό τους την υποστήριξή τους στον αγώνα που δίνει στην Αλβανία. Για τον ίδιο βέβαια, η κατάσταση που βιώνει είναι πρωτόγνωρη, αφού από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκε από τις Αλβανικές φυλακές στα έδρανα των ευρωβουλευτών, αν και στους δικούς του ανθρώπους δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το ερχόμενο Σάββατο θα πρέπει να επιστρέψει πίσω από τα κάγκελα των φυλακών. Όλοι πάντως στο περιβάλλον του - και ο ίδιος φυσικά - έχουν στο πίσω μέρος του μυαλό τους τη αμυδρή ελπίδα για το ενδεχόμενο μιας πρόωρης αποφυλάκισης, πριν εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του που ολοκληρώνεται στις 12 Οκτωβρίου.
-- Αρχαιότεροι συνάδελφοί του στο Στρασβούργο έφερναν στον Φρέντυ Μπελέρη - σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις - το παράδειγμα της Ιταλίδας ακτιβίστριας Ιλάρια Σάλις, η οποία είχε φυλακιστεί για τη δράση της στην Ουγγαρία, ωστόσο με απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας Βίκτορ Όρμπαν αφέθηκε ελεύθερη με την εκλογή της ως ευρωβουλευτής με κόμμα της Ιταλίας. Είναι πολύ πιθανό πάντως οι όποιες αποφάσεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο να παρθούν μετά τη διεξαγωγή των έκτακτων δημοτικών εκλογών στη Χειμάρρα, που εξήγγειλε για τις 4 Αυγούστου ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
Ο YouTuber ευρωβουλευτής
Ένας άλλος ευρωβουλευτής, ο περίφημος Κύπριος YouTuber Φειδίας, συνεχίζει να τραβάει το δικό του δρόμο στο Στρασβούργο μετά την πανηγυρική του εκλογή με το μεγαλύτερο ποσοστό, 20%, στις κυπριακές ευρωεκλογές. Μακριά από τους διαδρόμους και τις κάθε λογής ευρωομάδες, έχει επιλέξει να κινείται με βάση ό,τι του ζητάει το κοινό του στα social media! Κάθε φορά που προκύπτει ένα ζήτημα απευθύνεται στους ακολούθους του σε YouTube και Tik Tok ζητώντας τη γνώμη τους, βάζοντας μάλιστα ακόμα και διαδικτυακά δημοψηφίσματα για να καταλήξει στις αποφάσεις του. Σε κάθε ευκαιρία, βέβαια, δηλώνει πολύ χαρούμενος που βρίσκεται ανάμεσα σε 720 ευρωβουλευτές, αν και έχει αποφασίσει να παραμείνει μη εγγεγραμμένος σε κάποια πολιτική ομάδα.
-- «Οι Κύπριοι πολίτες, που με εξέλεξαν ευρωβουλευτή, αποφάσισαν ότι θέλουν να παραμείνω ανεξάρτητος», λέει όπου σταθεί και όπου βρεθεί, εξηγώντας πως αν αποδεχόταν κάτι τέτοιο «θα μου υποδείκνυαν σε γενικές γραμμές τι να κάνω, ενώ τώρα μπορώ να λέω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια». Πρόσφατα, πάντως, κατάφερε να συγκεντρώσει 15 εκατομμύρια θεάσεις στο διαδίκτυο με το βίντεο που ανέβασε, στο οποίο αναφέρεται αναλυτικά στα ποσά που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.