- Άλλη μια καταθλιπτική συνεδρίαση η χθεσινή για τις τραπεζικές μετοχές, που μας ωθεί σε προβληματισμό και υπολογισμούς. Πώς μπορεί, άραγε, να οριστεί αυτό που συμβαίνει με τις τραπεζικές μετοχές; Σίγουρα, με τους όρους που χρησιμοποιούνται διεθνώς στα χρηματιστήρια μιλάμε για μια διόρθωση (correction) με όλη τη σημασία της έννοιας (συνήθως, μιλάμε για διόρθωση όταν έχουμε μια πτώση τουλάχιστον 10%) από το τελευταίο υψηλό σημείο. Στην περίπτωση του τραπεζικού δείκτη, η κορυφή 12μήνου εντοπίζεται στις 19 Νοεμβρίου 2019. Από αυτό το σημείο, το ποσοστό πτώσης, με βάση το χθεσινό κλείσιμο, πλησιάζει το 13% (12,8%, για όσους αρέσκονται σε ακριβή ποσοστά). Αλλά και αν πάρουμε ως σημείο αναφοράς το κλείσιμο στο τέλος του 2019, ο δείκτης χάνει σχεδόν 10% (9,8%, για την ακρίβεια).
- Έχουν μια σημασία αυτοί οι αριθμοί, για όσους προσπαθούν να ανιχνεύσουν την κατεύθυνση που θα πάρουν το επόμενο διάστημα οι τραπεζικές μετοχές. Το καλό σενάριο λέει ότι αυτή η διόρθωση σε κάποια φάση θα αρχίσει να προσελκύει πάλι αγοραστές. Και μιλάμε για αρκετά συντηρητικούς παίκτες, γιατί ήδη οι πιο τολμηροί, όπως το αμερικανικό Helms Fund, ήδη είναι πεπεισμένοι ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι πάμφθηνες και έχουν μπροστά τους άλματα κατά 50% ή 100%. Αν η διόρθωση παρατραβήξει, όμως, και ξεπεράσει το -20%, τότε θα αρχίσουμε να μιλάμε για μια bear market των τραπεζικών μετοχών, την οποία συνήθως ορίζουμε ως μια πτώση πάνω από 20% από το τελευταίο υψηλό, με διάρκεια τουλάχιστον δύο μηνών. Η bear market, ως γνωστόν, είναι άτιμο πράγμα, γιατί η πτώση προκαλεί νέες πωλήσεις, ανοίγοντας φαύλο κύκλο.
- Το μόνο που μπορούμε να θεωρούμε βέβαιο είναι ότι οι τραπεζικές μετοχές είναι πάμφθηνες, αλλά με μία πολύ σημαντική προϋπόθεση: ότι τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν καταρτίσει οι διοικήσεις θα εφαρμοστούν με ακρίβεια, ή έστω με μικρά ποσοστά αστοχίας. Αν όλα πάνε όπως έχουν σχεδιαστεί, επενδυτές όπως το Helms Fund θα κάνουν ταμείο με μεγάλα κέρδη.
- Εξέπληξαν πολλούς και ευχάριστα τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου και 2019 του ΟΤΕ. Ποιο είναι, όμως, το μυστικό της επιτυχίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τα έσοδα από σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ στην Ελλάδα, όπου, ως γνωστόν, ο ΟΤΕ, ως πρώην μονοπώλιο, είναι υποχρεωμένος να δραστηριοποιείται με πολλούς περιορισμούς για να προστατεύεται ο υγιής ανταγωνισμός; Όπως λένε οι γνωρίζοντες, αυτό που έχει δώσει μεγάλη δυναμική στον ΟΤΕ είναι οι επενδύσεις του στις συνδέσεις οπτικών ινών (VDSL, Vectoring & Super Vectoring), που επιτρέπουν την παροχή γρήγορης πρόσβασης στο ίντερνετ, με ταχύτητες πάνω από 50mbps.
- Σε αυτό τον τομέα, η επιτυχία είναι εντυπωσιακή: στο τέλος του 2017, ο ΟΤΕ είχε 354.257 ενεργές συνδέσεις οπτικών ινών, ενώ δύο χρόνια αργότερα, στο τέλος του 2019, ο αριθμός είχε εκτιναχθεί σε 742.007. Μιλάμε για μια αύξηση 110% σε μια διετία, που είναι αρκετή για να δώσει νέα δυναμική στα έσοδα του ΟΤΕ. Όλα αυτά ίσως εξηγούν γιατί πρόσφατα ο όμιλος Vodafone, παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου, σημείωνε ότι στην Ελλάδα τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 1,9%, έναντι 4,4% το προηγούμενο τρίμηνο, εξηγώντας ότι η αύξηση των εσόδων από την καρτοκινητή «εν μέρει αντισταθμίστηκε από τον αυξημένο ανταγωνισμό στη σταθερή».
- Μέσα στον καταιγισμό γεγονότων, ίσως χάθηκε η ιστορική σημασία μιας χθεσινής εξέλιξης: ήταν η πρώτη φορά που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρενέβη, μέσω δικαστηρίου, για να προκαλέσει αλλαγή διοίκησης σε μια εισηγμένη εταιρεία. Αυτό έγινε στην περίπτωση της Folli Follie, με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, που δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης στην Επιτροπή για πρώτη φορά, ώστε να υπάρχει ένα θεσμικό εργαλείο για να κόβεται η άσκηση επιρροής στη διοίκηση μιας εταιρείας από στελέχη ή μετόχους, οι οποίοι κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα.
- Αυτό έχει τη σημασία του για το μέλλον και ως ένα μέτρο παιδαγωγικού χαρακτήρα για διοικήσεις και μετόχους. Θα γνωρίζουν στο εξής ότι, όταν εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα, θα χάνουν και τη δυνατότητα να διοικούν ή να επηρεάζουν τη διοίκηση εισηγμένων εταιρειών.
- Πάντως, για την ίδια την Folli Follie ίσως είναι πολύ αργά πια. Ακόμη και την… Dream Team διοικητικών στελεχών του S&P 500 αν έφερνε στην εταιρεία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η διάσωσή της δεν θα έπαυε να είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Μακάρι να τα καταφέρουν.
Η γερή διόρθωση στις τράπεζες, το μυστικό του ΟΤΕ και μια ιστορική παρέμβαση
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.