ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
Φωτό: Κωστής Χατζηδάκης, Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Τι φοβούνται στην οδό Νίκης, δάνεια υπό το μηδέν και η καθυστέρηση στον ΒΟΑΚ

Οι πολεμικές συγκρούσεις και οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό, η αρνητική πιστωτική επέκταση στην Ευρώπη, υπερπλεόνασμα – φάντασμα, το βιβλίο του Τσάρλς Νταλάρα, μάχη ΗΠΑ – Ρωσίας για το LNG και το σχόλιο Έλον Μασκ για την Ελλάδα.

Οι πολεμικές συγκρούσεις που προηγήθηκαν στη Μέση Ανατολή αλλά ενδεχομένως και αυτές που θα ακολουθήσουν ανησυχούν το οικονομικό επιτελείο ως προς τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τους πολίτες και στην οδό Νίκης φοβούνται νέα εκτόξευση του πληθωρισμού, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά αυξάνεται (άνοδος 3,2% τον Μάρτιο από 2,9% τον Φεβρουάριο).  Από το οικονομικό επιτελείο έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, καθώς εκεί καταγράφονται φαινόμενα ανόδου  των τιμών –αλλά και φαινόμενα απληστίας - με την πρώτη αναταραχή.

-- Μακροπρόθεσμα ανησυχούν και για την πιθανότητα έκδοσης κυβερνητικής οδηγίας από τις ΗΠΑ ώστε οι τουρίστες να αποφεύγουν την περιοχή περιλαμβάνοντας και την Ελλάδα στο «απαγορευτικό». Σημειώνεται πως οι Αμερικανοί τουρίστες εκτός από το Αιγαίο κάνουν πλέον αισθητή την παρουσία  τους στην Αθήνα, ενώ το περασμένο καλοκαίρι συνέβαλαν και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Κέρκυρα. Βεβαίως, η αναταραχή και οι συγκρούσεις με φόντο το Ισραήλ και το Ιράν έχουν ένα θετικό αντίκτυπο για την κυβέρνηση, που δεν είναι άλλος από την πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται οποιαδήποτε χώρα για να βγει αλώβητη από τέτοιες περιστάσεις.


Δάνεια υπό το μηδέν

Οι περισσότεροι στην Ελλάδα γκρινιάζουν για τη συγκράτηση της πιστωτικής επέκτασης, ίσως χωρίς να έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει ευρύτερα στην ευρωζώνη. Η Moody’s επισημαίνει ότι τα υψηλά επιτόκια της τελευταίας διετίας συνεχώς μεταφέρονται στην οικονομία από το κανάλι των τραπεζών, με την πιστωτική επέκταση να είναι αρνητική ήδη κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη και στις τρεις από τις τέσσερις μεγάλες οικονομίες (μόνο η Ιταλία έχει θετικό πρόσημο ακόμη, ενώ στο «μείον» βρίσκονται Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία). Επιπλέον, σημειώνει ο οίκος, τον Απρίλιο η έρευνα για τις τραπεζικές χορηγήσεις έδειξε απροσδόκητη μείωση της ζήτησης δανείων από τις επιχειρήσεις, που οφείλεται στον συνδυασμό υψηλών επιτοκίων και οικονομικής επιβράδυνσης. Η ζήτηση δανείων θα παραμείνει υποτονική μέχρι να μειωθούν σημαντικά τα επιτόκια, αλλά η ΕΚΤ μπορεί να κάνει τις μειώσεις με αργούς ρυθμούς.

-- Τι σημαίνουν όλα αυτά για τα περιθώρια επιτοκίου των τραπεζών; Η Moody’s προβλέπει ότι θα σταθεροποιηθούν και δεν θα υπάρξει ουσιαστική μείωσή τους φέτος, επειδή οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν προβλέπεται ότι θα αυξήσουν σημαντικά τα έσοδά τους από νέα δάνεια, άρα θα θελήσουν να συντηρήσουν τα μεγάλα περιθώρια επιτοκίων.


Υπερπλεόνασμα – φάντασμα

Δεν είναι και τόσο άνετη όσο φαίνεται από τα ταμειακά στοιχεία η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Σε ταμειακούς όρους, ο προϋπολογισμός φαίνεται να έχει εκτελεστεί το πρώτο τρίμηνο με ένα υπερπλεόνασμα 821 εκατ. ευρώ: υπήρχε στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,133 δισ., αλλά αυτό εκτινάχτηκε σε 2,954 δισ. Δυστυχώς, όμως, αυτό που μετράει δεν είναι η ταμειακή καταγραφή (τι εισπράξαμε – τι πληρώσαμε σε μια χρονική περίοδο), αλλά η δημοσιονομική καταγραφή, δηλαδή αφού υπολογίσουμε και σε ποιο έτος επιμερίζονται οι εισπράξεις (το φετινό ή το περυσινό). Το υπουργείο Οικονομικών εξηγεί ότι υπάρχουν ποσά που έχουν εισπραχθεί φέτος αλλά επιμερίζονται στο 2023 και το ύψος τους ανέρχεται στα 806 εκατ. ευρώ. Όταν αυτό το ποσό αφαιρεθεί από το ταμειακό υπερπλεόνασμα των 821 εκατ. ευρώ, καταλαβαίνουμε ότι σε δημοσιονομική βάση ο προϋπολογισμός εκτελείται ελάχιστα καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις, με ένα υπερπλεόνασμα μόλις 15 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά δεν είναι απλές οικονομικές και αριθμητικές ασκήσεις. Αντίθετα, επηρεάζουν άμεσα τη ζωή πολλών. Δηλαδή, κυρίως όσων περιμένουν ότι με την καλύτερη από το προβλεπόμενο εκτέλεση του προϋπολογισμού θα μοιράσει η κυβέρνηση κάποιο έκτακτο επίδομα. Όσο ακόμη έχει δικαίωμα να το κάνει, πριν ενεργοποιηθούν οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες.


Ακριβή καθυστέρηση στον ΒΟΑΚ

Στο ίδιο έργο θεατές -και μάλιστα εις τριπλούν- είμαστε στο έργο του ΒΟΑΚ. Στα μόλις 14,5 χλμ. του δημόσιου έργου από τη Νεάπολη ως τον Άγιο Νικόλαο, που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν ακόμα τελειώσει. Και μπορεί ο ανάδοχος να μην έχει ακόμα ζητήσει αποζημιώσεις για την καθυστέρηση, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί. Αυτό είπε εχθές, στη Βουλή, κι ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος: «Ναι, θα εγερθούν αιτήματα για θετικές ζημίες, αυτή είναι η πρακτική των εταιρειών. Τα περιμένω». Κι αν κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, δεν θα πληρώσουμε την καθυστέρηση; Έκανε μάλιστα λόγο για συγκεκριμένες ομάδες που πυροδοτούν το θέμα των απαλλοτριώσεων, αλλά και για δικηγόρους που απέχουν για να φρενάρουν τις αποφάσεις. Με 427 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι στην κόψη του ξυραφιού για τον ΒΟΑΚ, εάν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις, δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι θα γίνει στα 157,5 χλμ. της μεγάλης παραχώρησης από τα Χανιά ως το Ηράκλειο.


Η παρουσίαση του βιβλίου του Τσάρλς Νταλάρα

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για την παρουσίαση του βιβλίου του Τσαρλς Νταλάρα για την ελληνική κρίση, κρίση που επηρέασε ολόκληρη την ευρωζώνη, βιβλίο με τίτλο: "Euroshock - How the Largest Debt Restructuring in History Helped Save Greece and Preserve the Eurozone". Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν ορισμένοι από τους κύριους πρωταγωνιστές της ελληνικής κρίσης και της ιστορικής αναδιάρθρωσης χρέους που πραγματοποιήθηκε: ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο συγγραφέας και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Στο ακροατήριο βρέθηκαν πολλά πρόσωπα που είχαν κομβικό ρόλο στην κρίση του 2010 και των ετών που ακολούθησαν, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας καθώς και οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. Έκτός από τον κ. Χαρδούβελη, πρόεδρο της Εθνικής, το παρόν έδωσαν ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς, ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος. Στην εκδήλωση βρέθηκαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster και σύντομα θα είναι διαθέσιμο και στα ελληνικά. 


Ο Μασκ, η Ελλάδα και το εμβόλιο

Σε ένα ακόμα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο τιτίβισμα προχώρησε ο Έλον Μασκ, κατά την προσφιλή του τακτική, το οποίο μάλιστα ήταν ελληνικού  ενδιαφέροντος. Έγραψε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που απειλούνται με πληθυσμιακή κατάρρευση. Αυτό είναι γνωστό και δεν κάνει μεγάλη εντύπωση, όμως με το σχόλιό του ο Μασκ αναπαρήγαγε και υιοθέτησε προηγούμενη ανάρτηση γνωστού λογαριασμού που ανήκει σε... ψεκασμένο αντιεμβολιαστή, σύμφωνα με την οποία ένας από τους λόγους που κινδυνεύει η Ελλάδα με πληθυσμιακή κατάρρευση είναι οι ξαφνικοί θάνατοι νέων ανθρώπων που έκαναν το εμβόλιο για τον Covid-19. Πρόκειται φυσικά για ένα άλμα που δεν υποστηρίζεται από στοιχεία, όμως ο Μασκ με μεγάλη άνεση την υιοθέτησε και την μετέδωσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Ο Μάσκ έχει επικριθεί απο εχθρούς και φίλους για αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίες είναι εμφανώς προβληματικές, και δεν είναι λίγες φορές που έχει βρεθεί απολογούμενος.  


Μάχη ΗΠΑ – Ρωσίας για το LNG

Παρά τις προσπάθειες της Ευρώπης να κόψει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο -κάτι που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, όσον αφορά τις εισαγωγές μέσω αγωγών- οι Ρώσοι έχουν βρει τον τρόπο να κερδίσουν πόντους στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσω του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι ρωσικές εισαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 82%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ και έφτασαν τις 1,91 TWh. Το αμερικανικό LNG παραμένει κυρίαρχο με μεγάλη διαφορά: 4,54 TWh με αύξηση 14% το πρώτο τρίμηνο. Παρόλα αυτά, η σκέψη ότι πληρώσαμε περισσότερα για να χρηματοδοτήσουμε την πολεμική μηχανή του Πούτιν δεν είναι καθόλου ευχάριστη.


Το μεγάλο εμπόδιο για την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας

Σε ένα δύσκολο γρίφο που πρέπει να λύσει βρίσκεται στο ξεκίνημά της η αναβαθμισμένη Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, που βλέπει τις ανάγκες της σε προσωπικό να εκτοξεύονται, ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει και εκείνη τις ελλείψεις ταλέντων που υπάρχουν στην αγορά. Όπως ανέφερε από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο νέος διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας, από τους 70 φορείς που επόπτευε μέχρι σήμερα η Αρχή, πλέον θα αναλάβει τουλάχιστον 2.000 φορείς με τις ανάγκες για αύξηση του δυναμικού της να είναι απαραίτητη από…χθες. Ο κ. Μπλέτσας σημείωσε πως η Αρχή έχει 42 υπαλλήλους, με τον ιδρυτικό της νόμο να κάνει λόγο για 155 εργαζομένους, ωστόσο υπογράμμισε πως παρά τις ελλείψεις που καταγράφονται στην αγορά, θα βρεθεί το κατάλληλο εργατικό δυναμικό. «Το να μπορέσεις να στελεχωθείς σε κάποιο εξειδικευμένο τομέα είναι πολύ δύσκολο. Ακόμα πιο δύσκολο όταν μιλάμε για μια δημόσια υπηρεσία. Θα τα καταφέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τον άνισο αγώνα που δίνουν οι δημόσιες υπηρεσίες που έχουν ανάγκη από υψηλού επιπέδου εργαζομένους, ωστόσο δεν μπορούν να φτάσουν τα υψηλά μισθολογικά επίπεδα που μπορεί να φτάσει ο ιδιωτικός τομέας.


Νέες πηγές εσόδων αναζητά η Apple στην Ασία

Τα νέα δυσάρεστα μηνύματα από την αγορά της Κίνας, που οδήγησαν σε πτώση σχεδόν 10% τις παγκόσμιες πωλήσεις iphones, αναγκάζουν τον επικεφαλής της Apple να συνεχίζει, με αμείωτο ρυθμό, την προσπάθειά του να ανακαλύψει νέες αγορές. Με αυτόν τον στόχο πραγματοποιεί μία διήμερη επίσκεψη στο Βιετνάμ, για να έρθει σε επαφή τόσο με παραγωγικούς φορείς όσο και με χρήστες της Apple. Ακόμη, όμως, και στην αγορά του Βιετνάμ η Apple είναι τρίτη στην κατάταξη των πωλήσεων, με πρώτη την κινεζική Oppo και δεύτερη τη νοτιοκορεατική Samsung.


Η ΑΙ θα μας επιλέγει και μουσική

Εντείνει τις επενδύσεις του στην Τεχνητή Νοημοσύνη το Spotify, προκειμένου μέσω αυτής οι προτάσεις μουσικής προς τους χρήστες να φθάνουν πιο κοντά στα γούστα τους και να είναι ως εκ τούτου περισσότερο επιτυχημένες. Διαθέτοντας 100 εκατ. κομμάτια μουσικής και περισσότερους από 600 εκατ. χρήστες το Spotify δυσκολεύεται να βρει τι αρέσει σε ποιον και φυσικά η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να τη βοηθήσει να βγει από αυτό το αδιέξοδο. Πλέον υπάρχει ο AI DJ, με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να «συνομιλήσουν» για να προσωποποιήσουν τις λίστες με τη μουσική που τους αρέσει αλλά και να ανακαλύψουν νέες προτάσεις που μπορεί να ταιριάζουν στα γούστα τους.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η στροφή για τον φόρο στα διυλιστήρια, σιδηροδρομικά έργα, η ΤτΕ και ο Ποινικός

Η μεταβολή 180 μοιρών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, η ΤτΕ σε ρόλο κριτή για τις τράπεζες, πού κολλούν τα σιδηροδρομικά έργα στη Θεσσαλία, η όρεξη για επενδύσεις σε ΑΠΕ και η αναδιοργάνωση της Alpha Leasing.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι είπε ο Καραβίας για τα μερίσματα, η Ευρ. Εισαγγελία, ο ΑΔΜΗΕ και η Αριάδνη

Πώς απάντησε ο CEO της Eurobank στην κριτική για την υψηλή κερδοφορία των τραπεζών, η δικαστική αναμέτρηση Καρώνη - JPMorgan, η έρευνα για ευρωπαϊκά κονδύλια, οι μνηστήρες για την Αριάδνη και ο αποχαιρετισμός από τον Τσαμάζ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο τραπεζικός θρίαμβος, οι χάκερ στην ΕΤΑΔ και η... γενναιοδωρία Βασιλάκη

Πώς η καλή χημεία Χατζηδάκη - Πατέλη έκανε τη διαφορά στις τράπεζες, η «χάρη» της Aegean στον φορολογούμενο, τα καρφιά Σκυλακάκη, οι επισημάνσεις Κ. Μαύρου στο Λονδίνο, οι χρυσές δουλειές με τα ταμπελάκια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ατύχημα που έρχεται, η νέα διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ και τα POS που δίνουν δάνεια

Η δυσοίωνη πρόβλεψη Ντράγκι για την απότομη αύξηση επιτοκίων, πράσινο φως από ΥΠΕΝ για νέα ενεργειακή διασύνδεση με Δ. Ευρώπη, πώς τα POS δίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις, το πρώτο Eurogroup του Κ. Χατζηδάκη, τόκοι χωρίς φόρο και η ΑΝΕΚ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι τρελές συνταγές ΣΥΡΙΖΑ, η ΤτΕ έγινε high tech και μνηστήρες για το καλώδιο

Οι νέες ιδέες στον ΣΥΡΙΖΑ για να μοιράσει παντού λεφτά, πώς η ΤτΕ προβλέπει τον πληθωρισμό με AI, το ενδιαφέρον για τη Διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, τα μετρητά του ΟΠΑΠ και οι πληρωμές από τα ΕΑΣ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι εκπλήξεις από FTSE, το τετ α τετ Σκυλακάκη - Πάιατ και η Aegean στο μηδέν

Ποιο κριτήριο αναβάθμισης «έπιασε» η Ελλάδα και ποιο έχασε, τι είπε ο Τζ. Πάιατ με τον Θ. Σκυλακάκη, η μηδενική αύξηση επιβατικής κίνησης της Aegean, ο πόλεμος των POS στο δικαστήριο, η απογείωση του IRIS και η Flexopack στην Αμερική.