ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φωτο: Linkedin, Georgios Stassis

Ο Βαρβιτσιώτης έπιασε δουλειά, συνάντηση Στάσση - Πάιατ και τα δίδακτρα «φωτιά»

Η πρώτη του πρώην υπουργού Ναυτιλίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο επικεφαλής της ΔΕΗ με έναν παλιό γνώριμο της Ελλάδας, το αυστηρό μήνυμα της κ. Μπουχ στους τραπεζίτες, τα POS και το Ταμείο Ανάκαμψης και οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις στο Κολέγιο.

Τελείωσε για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη το σύντομο διάλειμμα ανάμεσα στην αιφνίδια παραίτησή του από το υπουργείο Ναυτιλίας και την έξοδο από την πολιτική και στην είσοδό του στις δουλειές του ιδιωτικού τομέα.  Όπως μαθαίνουμε, χθες ήταν η επίσημη πρώτη του στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου παρέλαβε και το… κλειδί του γραφείου του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, με δεδομένη και την ειδίκευσή του στο ναυτιλιακό Δίκαιο, ότι μεταξύ των καθηκόντων του θα είναι οι επαφές με ναυτιλιακές εταιρείες που κλείνουν συμβόλαια με τα Ναυπηγεία. Ανοικτό παραμένει, εξάλλου, το ενδεχόμενο να ασχοληθεί και με τα συμβόλαια του ναυπηγείου με το Πολεμικό Ναυτικό – θυμίζουμε ότι έχει υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας με τη ThyssenΚrupp Marine Systems, που εν δυνάμει μπορεί να καλύψει την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και τη συντήρηση των υποβρυχίων. Όσο για τη χωροταξία του νέου του γραφείου, οι πηγές μας λένε ότι είναι στο Κτήριο Υποβρυχίων.


Ο Στάσσης και ο Πάιατ

Μια επαφή υψηλού επιπέδου είχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον για ενεργειακό συνέδριο σχετικά με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συναντήθηκε με έναν παλιό γνώριμο της Ελλάδας από τη θητεία του στην πρεσβεία στην Αθήνα, τον Τζέφρι Πάιατ, σήμερα βοηθό υπουργό Εξωτερικών για τους Ενεργειακούς Πόρους. Όπως έγραψε στο lindedIn ο κ. Στάσσης, ενημέρωσε τον κ. Πάιατ για το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ Α.Ε. και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου. «Τον ενημέρωσα», προσθέτει ο κ. Στάσσης, «για τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης, τις νέες επενδύσεις καθαρής και ευέλικτης παραγωγής στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την υπόλοιπη περιοχή, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο της ΔΕΗ στην επέκταση των ενεργειακών διαδρόμων της περιοχής και στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών».

-- Από όλα αυτά, βέβαιο είναι, με δεδομένη τη γνωστή στάση Πάιατ απέναντι στη Ρωσία, ότι μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έδειξε ο Αμερικανός συνομιλητής του κ. Στάσση για τον ρόλο της ΔΕΗ στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών, όπου συμμετέχουν κράτη της Ε.Ε. τα οποία σχηματίζουν ένα τόξο μεταξύ Βαλτικής, Αδριατικής και Μαύρης Θάλασσας. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να δημιουργούν γραμμές ενεργειακού εφοδιασμού που θα αποτελέσουν αντίβαρα στη Ρωσία.


Αυστηρό μήνυμα στους τραπεζίτες

Το δικό της στίγμα, όσον αφορά την εποπτεία των συστημικών τραπεζών στην ευρωζώνη, έδωσε χθες για πρώτη φορά η Γερμανίδα Κλαούντια Μπουχ, που διαδέχτηκε πρόσφατα τον Ιταλό Αντρέα Ενρία ως πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ. Σε μια εκτενή ομιλία που εκφώνησε στο Σπίτι του Ευρώ στις Βρυξέλλες, η κ. Μπουχ έδειξε ότι, παρά την πολύ καλή κατάσταση των τραπεζών της ευρωζώνης, οι επόπτες δεν πρόκειται να εφησυχάσουν. Όπως τόνισε, «οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και πιο ανθεκτικές από ό,τι στην αρχή της τραπεζικής ένωσης πριν από δέκα χρόνια. Αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό.  Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην πραγματική οικονομία, οι νέοι κίνδυνοι, η ψηφιοποίηση και ο αυξημένος ανταγωνισμός μπορούν να αμφισβητήσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών. Πρόσφατα, τα κέρδη των τραπεζών ωφελήθηκαν από υψηλότερα επιτόκια. Αυτό παρέχει την ευκαιρία στις τράπεζες να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους, όσον αφορά τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας και ανθεκτικών υποδομών πληροφορικής». Με άλλα λόγια, το μήνυμα προς τους τραπεζίτες είναι απλό: Να μην θεωρήσουν ότι τα κέρδη που έφεραν τα υψηλά επιτόκια δίνουν την ευκαιρία για μεγάλες διανομές στους μετόχους και… αμεριμνησία, αλλά θα πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο να αξιοποιηθούν για ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και των υποδομών πληροφορικής.


Τα POS και το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί για το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, ενώ συνηθίζεται να υπάρχει μια ελαστικότητα αλά ελληνικά στις διάφορες προθεσμίες που δίνουν το ΥΠΟΙΚ και η ΑΑΔΕ για συμμόρφωση με υποχρεώσεις, στην περίπτωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές το μήνυμα που εκπέμπεται στις επιχειρήσεις και τους προμηθευτές των συστημάτων είναι εντελώς ανελαστικό: ως τις 29 Φεβρουαρίου η διασύνδεση θα πρέπει να έχει τελειώσει. Μάλιστα, ήδη άρχισαν να στέλνονται κατά χιλιάδες τα ηλεκτρονικά μηνύματα στις επιχειρήσεις για να προχωρήσουν τη διασύνδεση, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα τιμωρούνται αυστηρά οι πάροχοι που δεν θα έχουν προσαρμόσει κατάλληλα και έγκαιρα τα συστήματά τους.

-- Προς τι, όμως, αυτή η πίεση και το άγχος στο υπουργείο Οικονομικών για αυτό το έργο; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να βρει κανείς αν ανατρέξει στο προσάρτημα της σύμβασης που έχει συνάψει η κυβέρνηση με την Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, εκεί όπου δίνονται συγκεκριμένες προθεσμίες για έργα και μεταρρυθμίσεις που θα χρηματοδοτηθούν και υπάρχει πάντα η απειλή μια καθυστέρηση να φέρει εμπλοκή στη χρηματοδότηση. Σε αυτό το έγγραφο, αναφέρεται ένα ορόσημο: μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση τουλάχιστον 500.000 ταμειακών με τα αντίστοιχα POS και αυτό θα πρέπει να πιστοποιηθεί στην Κομισιόν με ειδική έκθεση της ΑΑΔΕ. Προς το παρόν, ο στόχος ήδη έχει χαθεί εν μέρει, αφού αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση ότι θα διασυνδεθούν σε αυτή τη φάση 400.000 ταμειακές με POS. Σε αυτή τη διαφοροποίηση, η Κομισιόν φαίνεται ότι θα κάνει τα «στραβά μάτια», όμως σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου δεν θα δείξει την ίδια ελαστικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που, αυτή τη φορά τουλάχιστον, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δεν έχουν διάθεση να «παίξουν» με τις προθεσμίες.


Δίδακτρα που καίνε

Αντικειμενικά, οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στο Κολλέγιο Αθηνών και στο Κολλέγιο Ψυχικού έχουν οικονομική άνεση. Ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα, τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 9.000 και 10.700 ευρώ το χρόνο.  Ακόμη όμως και αυτοί οι ευκατάστατοι γονείς αγανακτούν με τις αποφάσεις της διοίκησης των δύο Κολλεγίων για τις μεγάλες αυξήσεις που καλούνται να πληρώσουν στα δίδακτρα τα δύο τελευταία χρόνια. Η τελευταία αύξηση ανακοινώθηκε στους έξι συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των δύο σχολείων  την περασμένη Παρασκευή. Όπως καταγγέλλουν, η νέα αύξηση που ανακοινώθηκε ξαφνικά στις 9 Φεβρουαρίου έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την πρώτη αύξηση και σε χρονικό σημείο που θίγει τον οικονομικό οικογενειακό προγραμματισμό. Για παράδειγμα, στο προνήπιο τα ετήσια δίδακτρα την περίοδο 2022-2023 ήταν 10.700 ευρώ. Την περίοδο 2023-2024 αυξήθηκαν κατά 12,1% στα 12.000 ευρώ και με την τελευταία ανακοίνωση της διοίκησης θα αυξηθούν περαιτέρω 7,92% την περίοδο 2024-2025 στα 12.950 ευρώ. Σωρευτική αύξηση δηλαδή κατά 21%. Οι σύλλογοι κηδεμόνων ζήτησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναστολής εφαρμογής των αυξήσεων και πρότειναν εναλλακτικές λύσεις, όπως την απορρόφηση των αυξήσεων αυτών από το σχολείο, περιορισμό δαπανών, καθώς και εξέταση παροχής οικονομικών διευκολύνσεων στους γονείς. Όμως, όπως ενημερώθηκαν, οι αυξήσεις κρίνονται από το σχολείο επιβεβλημένες και η σχετική απόφαση ειλημμένη.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DEPA Emporias-Fisikon-CNG
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα υπερκέρδη που θα δοθούν σε καταναλωτές, οι μισθοί στη ΔΕΗ και το ίντερνετ - αστραπή

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην φορολογήσει τα υπερκέρδη της ΔΕΠΑ για να μετατραπούν σε εκπτώσεις υπέρ των καταναλωτών, οι αυξήσεις μισθών και η μεγάλη φυγή προσωπικού από τη ΔΕΗ, τι λένε οι ανταγωνιστές για το γρήγορο ίντερνετ του ΟΤΕ και η μάχη Βορρά - Νότου στην ΕΚΤ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το γράμμα της ΕΚΤ στις τράπεζες, η Παγκρήτια πάει Αθήνα και το deal για υδρογόνο

Οι προειδοποιήσεις από Φρανκφούρτη στις τράπεζες για τα «πράσινα» τεστ, ο «κρητικός γόρδιος δεσμός» για την έδρα της Παγκρήτιας Τράπεζας, η σημασία της συμφωνίας Motor Oil - ΔΕΗ και η γαλλική επίσκεψη στον Σκαραμαγκά.
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

"Stop" Σκυλακάκη σε «επιδοματίες», η ανάσταση της Μηχανικής και τα πολιτικά της ΔΕΗ

Γιατί ο υφυπουργός Οικονομικών δεν θέλει επιχειρηματίες που «κυνηγούν» επιδοτήσεις, η νέα οπτική του Π. Μυλωνά για την αξιολόγηση των επιχειρήσεων, η αύξηση κεφαλαίου στη Μηχανική, η αγωνία για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και οι πολιτικές προεκτάσεις.
mitsotakis, kyvernisi
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Ντράγκι πρωταγωνιστής στον ΣΕΒ, κίνδυνος στο μετρό και αγκάθι στο Ταμείο Ανάκαμψης

Τι είπαν Μητσοτάκης και Θεοδωρόπουλος για την έκθεση Ντράγκι, το ατύχημα που περιμένει να συμβεί στο μετρό, τι καθυστερεί τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ένωση δυνάμεων στις κατασκευές και τα παραβατικά βενζινάδικα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι 11 και οι πρόωρες εκλογές, η επαναστατική γυμναστική και 5 χρόνια Intrum

Οι εισηγήσεις στον Κ. Μητσοτάκη για αιφνιδιασμό, η απεργία κατά του ιμπεριαλισμού, οι αντίθετες πορείες Intrum και Πειραιώς, Ταμείο Ανάκαμψης δια πάσαν νόσον, η νέα κόντρα Δούκα - Μπακογιάννη και το επίτευγμα Αβραμόπουλου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Νικήτας και η ΔΕΗ, το χαλασμένο στυλό του Δένδια και η νέα κόντρα στα τρένα

Ο Νικήτας Κακλαμάνης θέλει κοινωνική πολιτική με ζημιά της ΔΕΗ, γιατί ο Ν. Δένδιας είναι φειδωλός στις υπογραφές, οι μηχανοδηγοί επιτίθενται στην Hellenic Train και τα σχέδια για μεγάλο άλμα του IRIS.