Την ανάγκη διατήρησης της τρέχουσας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής σε όλη την ευρωζώνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι επιπτώσεις της πανδημίας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στο 4ο Συνέδριο Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΤτΕ κανείς δεν μπορεί να εφησυχάσει αναφορικά με την πανδημία, καθώς πέραν της απώλειας ζωών που έχει προκαλέσει, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον για όλες τις οικονομίες. Όπως τόνισε, μάλιστα, χαρακτηριστικά «ωστόσο, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Διανύουμε αυτή την περίοδο το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο αυξάνει εκ νέου την αβεβαιότητα στους πολίτες. Εκτιμούμε ότι η αβεβαιότητα αυτή θα παραμένει υψηλή μέχρι την αποτελεσματική και γενικευμένη χρήση του εμβολίου, που αναμένεται στα μέσα του 2021. Έως τότε, τα απαραίτητα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εντείνουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και δυσχεραίνουν την ανάκαμψη. Για τους λόγους αυτούς, η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική χρειάζεται να παραμείνουν διευκολυντικές και να ενισχύουν η μία την άλλη, συνεχίζοντας να στηρίζουν τα εισοδήματα των πολιτών, την παραγωγή και την κατανάλωση σε όλη τη ζώνη του ευρώ».
Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 1,8 τρισ. ευρώ και που έχουν βασικό στόχο να στηρίξουν οικονομίες αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ «με τη λήψη των παραπάνω μέτρων από την εμφάνιση της πανδημίας, ο ισολογισμός του ευρωσυστήματος έχει εκτοξευθεί από περίπου 4,7 τρισ. ευρώ στις αρχές του έτους σε πάνω από 6,9 τρισ. ευρώ το Δεκέμβριο (την ίδια περίοδο, ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδος έχει αυξηθεί από περίπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπου 175 δισεκατομμύρια ευρώ). Η αποτελεσματικότητα της άμεσης και ουσιαστικής νομισματικής παρέμβασης, μπορεί να διαπιστωθεί από την εξομάλυνση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και την ενίσχυση των μακροοικονομικών μεγεθών. Με βάση εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας1, το πακέτο των μέτρων αυτών αναμένεται να αυξήσει το ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ κατά 1,3% και τον πληθωρισμό κατά 0,8% την περίοδο 2020 – 2022, ενώ παράλληλα συνέβαλε στη διατήρηση ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας. Χωρίς αυτές τις αποφάσεις θα είχαμε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και περισσότερο αρνητικούς ρυθμούς πληθωρισμού από ό,τι παρατηρούμε σήμερα».