ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
apolignitopoisi-lignitis-ependyseis
Φώτο: Shutterstock

Απολιγνιτοποίηση: Το μεγάλο στοίχημα με επενδύσεις ύψους 8 - 9 δισ.

Οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην «καθαρή» ενέργεια συναγωνίζονται το επενδυτικό πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Απαιτείται έγκαιρη υλοποίηση και αναπλήρωση των χαμένων θέσεων εργασίας.

Ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά στοιχήματα της χώρας θα είναι η απολιγνιτοποίηση, καθώς οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, με τη συμβολή και του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, θα ανέλθουν σε 8 - 9 δισ. ευρώ, φθάνοντας στο ίδιο ύψος με τις επενδύσεις που υλοποιήθηκαν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Μεγάλο ζητούμενο είναι να προωθηθούν έγκαιρα οι επενδύσεις και να καταστεί δυνατό να αναπληρωθούν πλήρως οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν στις «λιγνιτικές» περιοχές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση ανέδειξε την υψηλή αποδοτικότητα που θα έχουν οι επενδύσεις στην απολιγνιτοποίηση, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές θα έχουν αποσβεστεί μέσα σε 7 έως 10 χρόνια, ανοίγοντας  μία σειρά παράλληλων δράσεων, επενδύσεων και παρεμβάσεων που θα μεταμορφώσουν τον παραγωγικό ιστό των περιοχών αυτών καλύπτοντας τις άμεσες και έμμεσες χαμένες θέσεις από το κλείσιμο των εργοστασίων της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η απολιγνιτοποίηση φέρνει τη μετάβαση σε μια ενέργεια που είναι κατά βάση εγχώρια και που θα σταματήσει να επιβαρύνει. Όπως επισημαίνει, η μετάβαση σε ΑΠΕ σε μεγάλο βαθμό και, από την άλλη, η ηλεκτροκίνηση στα οχήματα, μαζί και με τις διασυνδέσεις στα νησιά θα μειώσουν σημαντικά το κόστος της ενέργειας και αυτό θα οδηγήσει σε μια οικονομία πιο ανταγωνιστική, η οποία θα παράγει δικό της φτηνό καύσιμο. «Όλα αυτά θα ξεκινήσουν από την απολιγνιτοποίηση, αυτή θα μας σπρώξει προς το μέλλον», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Συνολικό budget μεγαλύτερο από εκείνο των Ολυμπιακών Αγώνων

Με συνολικό budget που ξεπερνάει εκείνο των Ολυμπιακών Αγώνων, ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, κ. Βασίλειος Καζάς θεωρεί ότι η απολιγνιτοποίηση και η αντικατάσταση των θέσεων εργασίας είναι ένα εφικτή.

Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει πόρους 5,1 δισ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο και αν σ' αυτά προστεθούν τα ποσά που θα έρθουν από ιδιώτες και τράπεζες, οι συνολικές επενδύσεις ανέρχονται σε 8-9 δισ., δηλαδή ένα ποσό μεγαλύτερο και από το πρότζεκτ των Ολυμπιακών Αγώνων. «Απαιτούνται ολοκληρωμένα σχέδια από επενδυτές, με στόχο η απασχόληση να αντικατασταθεί με νέες σύγχρονες μονάδες που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους αυτών των περιοχών να έχουν μια καλύτερη ζωή», σημείωσε τονίζοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του πλάνου από την επιτροπή του κ Μουσουρούλη και ετοιμάζεται και η νομοθετική πρωτοβουλία.

«Όπου κατατεθούν τα σχέδια, αυτοί θα έχουν την υποχρέωση αξιολόγησής τους. Τα επενδυτικά σχέδια είναι πάνω από 40 και πολλά από αυτά εμβληματικές επενδύσεις, συνεπώς οι χαμένες θέσεις εργασίας θα αναπληρωθούν» κατέληξε.

Δυσπιστία στις τοπικές κοινωνίες

Ωστόσο οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν ακόμα πειστεί για το «δίκαιο» της μετάβασης και εμφανίζονται ιδιαίτερα αρνητικές και προβληματισμένες σε σχέση με τις προγραμματισμένες αλλαγές. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις στους πέντε "λιγνιτικούς" δήμους, όπου βρίσκονται τα εργοστάσια και τα ορυχεία σε Εορδαία και Κοζάνη στον νομό Κοζάνης, στους δήμους Αμυνταίου και Φλώρινας στον νομό Φλώρινας, και στο δήμο Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, οι κάτοικοι κάθε άλλα παρά έτοιμοι είναι για τη μετάβαση αυτή. 

Σε ποσοστό 86,8% οι πολίτες θεωρούν ότι οι συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη θα είναι αρνητικές, ενώ το 44,1% των ερωτηθέντων και από τους τρεις νομούς δηλώνουν ότι τα εισοδήματα του νοικοκυριού τους εξαρτώνται «πολύ» ή «αρκετά» από το εργοστάσιο της ΔΕΗ της περιοχής -ένα ποσοστό που είναι μικρότερο σε κάποιους δήμους (μόνο 23% στο Δήμο Τρίπολης, για παράδειγμα) αλλά μεγαλύτερο σε άλλους (66,5% στον Δήμο Μεγαλόπολης, 74,2% στον Δήμο Εορδαίας -δηλαδή στην Πτολεμαΐδα). 

Οι επενδύσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης

Πολλά είναι τα έργα που είναι ώριμα και έτοιμα προς υποβολή στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης  σύμφωνα με τον κ. Φ. Καραβία,  διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank που έθεσε, στην ίδια διαδικτυακή συζήτηση, το ερώτημα ποια από αυτά μπορούν να υπαχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης δεδομένου του περιορισμένου χρονικού ορίζοντα που θέτει στα 5,5 χρόνια. Ο κ. Καραβίας τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων άρα μένει να βρεθούν αυτά τα έργα που είναι ικανά να απορροφήσουν τους πόρους.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν ανακοινώθηκε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (masterplan) για τις λιγνιτικές περιοχές που προβλέπει επιδοτήσεις από 40% έως 80, είχαν γίνει περισσότερες από 70 υποβολές προτάσεων για έργα, ενώ είχαν ανακοινωθεί και 16 μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά.

Στις μεγάλες επενδύσεις που παρουσιάστηκαν από τον κ. Χατζηδάκη εντάσσεται και η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων από τον όμιλο ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 2,3 GW στη Δυτική Μακεδονία, μία επένδυση 133 εκατ. ευρώ και στη Μεγαλόπολη ισχύος 0,5 GW. 

Παράλληλα, προβλέπεται η άμεση έναρξη κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, μια επένδυση 130 εκατ. ευρώ. Η συνολική ισχύς του πάρκου θα φτάνει τα 240 MW και υπολογίζεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και από τα πέντε μεγαλύτερα στην Ευρώπη. 

Έως και το ένα δισ. μπορεί να αγγίξει η επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, που αφορά την παραγωγή καύσιμου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Solaris, ενώ σε νέο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών λιθίου στρέφεται ο Πάνος Γερμανός μέσω της εταιρείας Sunlight, θυγατρικής του Ομίλου Olympia.  Παράλληλα, στα σκαριά φαίνεται πώς βρίσκεται και η επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην περιοχή της Τρίπολης ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, ύψους 280 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει η Eunice, για την δημιουργία μονάδας κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω μπαταριών ιόντων λιθίου συνολικής ισχύος 250 MW. Το έργο βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδοτικής ωρίμανσης καθώς η εταιρεία υπέβάλε στη ΡΑΕ στα τέλη του Αυγούστου την αίτηση έκδοσης άδειας παραγωγής της μονάδας. Η μονάδα που θα αποτελείται από 75 συγκροτήματα μπαταριών προγραμματίζεται να κατασκευαστεί το 2022.

Ο ιδρυτής της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σχεδιάζει, μέσω της Wonderplant, την εγκατάσταση μιας μονάδας θερμοκηπίων για υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας, με παράλληλη ίδρυση μικρής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.

Πτώση άνω του 50% στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ

Μπορεί ο στόχος για να σταματήσουν τα φουγάρα των εργοστασίων της ΔΕΗ να εκτείνεται έως το 2028, αλλά ήδη η απολιγνιτοποίηση είναι μία διαδικασία σε εξέλιξη για τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, η απόσυρση των ζημιογόνων λιγνιτικών μονάδων και η αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές θα συμβάλλουν στη βελτίωση της κερδοφορίας της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια.

Ήδη, στα αποτελέσματα 9μήνου 2020 της ΔΕΗ φάνηκε ότι η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 50,6% ή 4.031 GWh, λόγω χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου και υψηλότερων τιμών COπου καθιστούν τις λιγνιτικές μονάδες λιγότερο ανταγωνιστικές. Ειδικά το γ΄ τρίμηνο, η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ήταν ακόμα μεγαλύτερη και διαμορφώθηκε σε 57,9% ή 1.288 GWh. Σημειώνεται ότι η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ το 2023 θα έχει μειωθεί κατά 54%, από τις 10,6 TWh το 2019 στις 4,8 TWh το 2023.

Μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο «Renewable Storage Forum», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, σημείωσε ότι το business plan της εταιρείας έχει βάλει τη ΔΕΗ στη διαδικασία του ενεργειακού μετασχηματισμού. «Το δικό μας Green Deal έχει δύο άξονες, από τη μία την απολιγνιτοποίηση με κλείσιμο όλων των ζημιογόνων μονάδων έως το 2023 και από την άλλη, τις σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ ώστε το μερίδιο της αγοράς της ΔΕΗ να φθάσει από το 2% σήμερα στο 20% το 2024», υπογράμμισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

lignitis-dei-apolignitopoiisi-ilektriko-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τον μετασχηματισμό των λιγνιτικών περιοχών

Οι προτάσεις, στοχεύουν να αποτραπεί η οικονομική ερημοποίηση της Μεγαλόπολης και η αντιμετώπιση της ανεργίας που απειλεί το εργατικό δυναμικό και τους αυτοαπασχολούμενους είτε με φτωχοποίηση είτε με μετανάστευση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χορός» δισεκατομμυρίων σε πράσινες επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Ποιες είναι οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν με φθηνά δάνεια 2,98 δισ. από το Ταμείου Ανάκαμψης, ποια μεγάλα προγράμματα του κράτους θα λάβουν επιδοτήσεις 13,5 δισ. ευρώ. Την ωρίμανση δύο σημαντικών προγραμμάτων για φωτοβολταϊκά νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ.
apolignitopoisi-lignitis-ependyseis-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγάλη επιστροφή του λιγνίτη και ο αγώνας δρόμου στην εξόρυξη

Εκτός στόχων του σχεδίου της έμεινε τον Ιούνιο και Ιούλιο η ΔΕΗ στην εξόρυξη λιγνίτη, αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι η παραγωγή θα αυξηθεί όσο χρειάζεται τον χειμώνα. Λείπει προσωπικό, λένε οι εργαζόμενοι. Τι γίνεται στη Γερμανία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «ναυαρχίδα» των λιγνικών μονάδων μπαίνει στην ενεργειακή μάχη

Η Πτολεμαΐδα V είναι η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ και τίθεται πολύ σύντομα σε λειτουργία ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Το αρχικό σχέδιο γρήγορης απολιγνιτοποίησης προέβλεπε μετατροπή για λειτουργία με φυσικό αέριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγάλη περιπέτεια της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ

Η υπερσύχρονη μονάδα στην Πτολεμαΐδα θα λειτουργήσει αρχικά με λιγνίτη, αλλά θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου πολύ συντομότερα από το αρχικά αναμενόμενο. Μια μεγάλη και εσφαλμένη επένδυση.
Πρώην Βασιλικά Κτήματα, Τατόι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις αναπλάσεις αλλάζουν την Αττική και δίνουν πνοή στην κτηματαγορά

Η αξιοποίηση του εργοστασίου της Πυρκάλ, η διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας και η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι φέρνουν μεγάλες επενδύσεις και δίνουν ώθηση στην αγορά ακινήτων.