ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

H Goldman Sachs, το Tier 2 της Τρ. Πειραιώς και η προκαταβολή τζακ - ποτ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Αρκετοί ήταν αυτοί που διάβασαν με κάποια έκπληξη ότι κύριος συντονιστής της έκδοσης του Ομίλου Πειραιώς για το Tier 2 ήταν η Godman Sachs. Ο λόγος είναι η έκθεση του οίκου για τις εγχώριες τράπεζες, η οποία δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα και περιείχε αρκετές αιτιάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και τη σημαντική μείωση της τιμής στόχο για την μετοχή της Πειραιώς στο 1,85 ευρώ από 2,72 ευρώ που ήταν η προηγούμενη.
  • Ωστόσο όσοι είδαν λίγο πιο προσεκτικά την έκθεση θα διαπίστωσαν ότι η κύρια ανησυχία της Goldman Sachs ήταν τα CoCos και ο φόβος απομείωσης των μετόχων. Το θέμα των CoCos δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο και ασφαλώς αποτελεί μια εστία κινδύνου για την τράπεζα. Ή, πιο σωστά, για τους μετόχους της τράπεζας. Όμως για το ζήτημα η διοίκηση δουλεύει εντατικά και, όπως σημειώνουν αναλυτές, υπάρχουν λύσεις και εναλλακτικές.
  • Στην τελική ευθεία εισέρχεται η μάχη της διεκδίκησης της νέας γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ στην Αττική, μεταξύ Άκτωρ και Άβαξ. Όπως αναφέρουν άνθρωποι που παρακολουθούν στενά την υπόθεση το έργο είναι μεν γιγάντιο, για τα ελληνικά δεδομένα, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, ωστόσο τα περιθώρια κέρδους είναι συμπιεσμένα. Αυτό που κεντρίζει κυρίως την προσοχή των κατασκευαστών είναι η μεγάλη ένεση ρευστότητας: η προκαταβολή για το έργο σε όποιο σχήμα το αναλάβει ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ!
  • Αυτές είναι οι ιδιωτικοποιήσεις α λα ελληνικά: όποιος διαβάσει το κείμενο της τροπολογίας για την ΛΑΡΚΟ καταλαβαίνει ότι το Δημόσιο άρχισε μια διαδικασία πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της προβληματικής βιομηχανίας νικελίου, αλλά το πρώτο βήμα που θα γίνει θα είναι να καθοριστεί, μέσω ειδικής διαδικασίας διαιτησίας, σε ποιον ανήκει το συγκρότημα της Λάρυμνας, δηλαδή το βασικό περιουσιακό στοιχείο της ΛΑΡΚΟ. Ανήκει, άραγε, στο Δημόσιο, στην ίδια την ΛΑΡΚΟ, ή μήπως στην «παλαιά» ΛΑΡΚΟ; Ή και σε άλλους πιστωτές που έχουν εγγράψει βάρη στο ίδιο περιουσιακό στοιχείο;
  • Η διαιτησία θα γίνει από ανώτατους δικαστές και μην φανταστείτε ότι θα είναι απλή υπόθεση. Όσοι γνωρίζουν, λένε ότι πρόκειται για μεγάλο κουβάρι, που άρχισε να δημιουργείται το 1976, δηλαδή την εποχή του αείμνηστου Μποδοσάκη. Η δε «παλαιά» ΛΑΡΚΟ, στην οποία κύριος μέτοχος είναι η Εθνική Τράπεζα, έχει αρκετά ισχυρή νομική θέση στη διεκδίκηση της ιδιοκτησίας του συγκροτήματος. Κάπως έτσι, φθάνουμε στην ελληνική παραδοξότητα να τίθεται σε ειδική εκκαθάριση για να πουληθεί η μεγαλύτερη βαριά βιομηχανία της χώρας και να μην ξέρουμε σε ποιον ανήκει το κύριο περιουσιακό της στοιχείο. Καλά ξεμπερδέματα στους δικαστές που θα αναλάβουν αυτή τη δύσκολη διαιτησία.
  • Στόχος αρκετά σημαντικών ρευστοποιήσεων έγινε χθες η μετοχή του ΟΤΕ, που είχε και τη δεύτερη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στην αγορά (περίπου 6,7 εκατ. ευρώ). Η μετοχή είχε αρχίσει από το χαμηλό των 13,46 ευρώ, στις 30 Ιανουαρίου, μια ανοδική κίνηση που την έφερε ως τα 14,28 ευρώ, την περασμένη Παρασκευή, αλλά χθες έχασε το περισσότερο από το κερδισμένο έδαφος, υποχωρώντας κατά 3,29%, στα 13,81 ευρώ.
  • Πάντως, πέρα από τις καθημερινές χρηματιστηριακές διακυμάνσεις, για τα σοβαρά θεσμικά χαρτοφυλάκια που ασχολούνται με τον ΟΤΕ δύο πράγματα μετράνε: ότι τα οικονομικά μεγέθη βελτιώνονται και η διοίκηση παραμένει συνεπής στην πολιτική ικανοποιητικής ανταμοιβής των μετόχων. Στις 20 του μήνα, για παράδειγμα, είναι προγραμματισμένη νέα συνέλευση των μετόχων, για να εγκρίνει την ακύρωση μετοχών που είχε αγοράσει ο ΟΤΕ, αλλά και την ανανέωση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.
  • Αψήφησαν την φιλολογία περί της επιδημίας στην Κίνα οι «ταύροι» της Wall Street και κίνησαν τους δείκτες προς νέα ρεκόρ. Πολλοί απορούν με αυτή την επενδυτική στάση: είναι δυνατόν, όταν απειλείται η ανάπτυξη της Κίνας να αγοράζουν στη Νέα Υόρκη αμέριμνοι μετοχές; Το σενάριο των «ταύρων» είναι απλό: λέει ότι ο κύκλος της επιδημίας θα κλείσει μέσα στο α' τρίμηνο του 2020 και η οικονομία στην οποία στηρίζεται η παγκόσμια ανάπτυξη θα κάνει μια κίνηση "V". Δηλαδή, μετά από μια σοβαρή πτώση το α' τρίμηνο, θα ακολουθήσει μια εξίσου ισχυρή ανάκαμψη στα επόμενα τρίμηνα, που τελικά θα καλύψει τις περισσότερες απώλειες. Μακάρι, για το καλό όλων μας, οι αισιόδοξοι της Wall Street να αποδειχτεί ότι έχουν δίκαιο...
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η θεία από τη Νιγηρία, εσωτερική πίεση στη ΝΔ και οι αλλαγές στο ΔΣ της Πειραιώς

Το κομπόδεμα του Γ. Παπαντωνίου από τη Νιγηρία, η διαγραφή Σαλμά και οι κινήσεις Καραμανλή - Σαμαρά, μια διακεκριμένη Ιταλίδα στην Πειραιώς, η νέα εταιρεία πυρομαχικών της ONEX και το ρομπότ στο Κτηματολόγιο.
Karavias-Fokion-Eurobank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πολιορκία της Ελληνικής, οι πελάτες της Snappi και η άδεια της Intrum

Ποια μηνύματα έστειλε ο Φ. Καραβίας στους μετόχους μειοψηφίας της Ελληνικής, γιατί η Snappi δεν θα πάρει πελατεία από την Πειραιώς, πώς «φούσκωσε» το τίμημα για λεωφορεία, άδεια της Intrum και fast track διαδικασίες για Σκαραμαγκά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι πρώτες κινήσεις Νεμπή, οι πράξεις Μυλωνά και η συνέντευξη Μεγάλου στο BD

Στα δίκτυα και τη συνδρομητική εστιάζει ο νέος CEO του ΟΤΕ, η ικανοποίηση του Π. Μυλωνά για την πορεία της ΕΤΕ, οι ανύπαρκτες κάμερες για αστυνόμευση και τα ρεκόρ στον τουρισμό χωρίς... τον ξενοδόχο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Άδωνις κρατικοποιεί τους γιατρούς, η χαρά του Χρ. Μεγάλου και ο Παπαμιμίκος

Απειλή χωρίς προηγούμενο του υπ. Υγείας προς γιατρούς, οι τράπεζες και το investment grade, το mission impossible Μανουσάκη, οι περιπέτειες του Ανδ. Παπαμιμίκου, τα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γλέζος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Χάος με τα κομμένα χόρτα, τα 750 φύλλα της Αυγής, το ρεύμα και οι επενδυτές

Μια δημόσια διοίκηση που δεν μπορεί να μαζέψει ούτε... χόρτα, γιατί προβληματίζει τους επενδυτές το ρεύμα, τα μουσεία στα Ιωάννινα, το κινεζικό πλήγμα στην Ικτίνος, ο «ξαφνικός θάνατος» της καθημερινής Αυγής και η εμφυλιοπολεμική δήλωση Μακρόν.