ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Στο top-4 της Ευρώπης μπαίνει η Ελλάδα στην αποθήκευση ενέργειας

Η πράσινη μετάβαση περνάει μέσα από την δημιουργία σταθμών αποθήκευσης ενέργειας, με την Ελλάδα όπως δείχνουν πανευρωπαϊκά στοιχεία να βρίσκεται μεταξύ των πρωταγωνιστών.

Ένα από τα βασικά μειονεκτήματα που είχε η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ήταν ότι θα έπρεπε να καταναλωθεί άμεσα, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα αποθήκευσης. Για την Ελλάδα που θα μπορούσε να είναι σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά αυτάρκης με τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που διαθέτει και που θα προστεθούν τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό και με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, η μη δυνατότητα αποθήκευσης ήταν ένα μεγάλο αγκάθι.

Εδώ και λίγα χρόνια, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί στον συγκεκριμένο τομέα και ήδη το καλοκαίρι που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας ο πρώτος διαγωνισμός αποθήκευσης ενέργειας, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να λάβουν χώρα δύο ακόμη.

Όπως φαίνεται και από το σχετικό σχεδιάγραμμα της LCP Delta StoreTrack, η Ελλάδα φιλοδοξεί να είναι έως το τέλος του 2023 η τέταρτη μεγαλύτερη δύναμη στην αποθήκευση ενέργειας πίσω από τη Γερμανία, την Βρετανία και την Ιταλία και μπροστά από μεγαλύτερες χώρες όπως είναι η Ισπανία και η Γαλλία.

 

Τις επόμενες ημέρες, και λογικά πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να λάβει χώρα η επόμενη διαγωνιστική διαδικασία για 300 MW δημοπρατούμενη ισχύ ενώ η τελευταία για το 2023 θα αφορά 400 MW, όσα δηλαδή και αυτά της πρώτης διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στις 7 Αυγούστου χωρίς να υποβληθεί κάποια ένσταση.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστορική πρώτη διαγωνιστική διαδικασία αποθήκευσης ενέργειας που έγινε στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι εγκρίθηκαν δώδεκα προτάσεις από έξι εταιρείες και μία ενεργειακή κοινότητα. Από τους μεγάλους κερδισμένους του πρώτου διαγωνισμού ήταν η Hellenic Energy και η Intrakat των οποίων έγιναν δεκτές και οι τρεις προτάσεις που είχαν καταθέσει, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με δύο και η Mytilineos με μία.

 

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος, που δεν αναμένεται να μειωθεί, είναι ότι στον πρώτο διαγωνισμό κατατέθηκαν 90 προτάσεις έργων στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε για την χώρα μας ο Jon Ferris, ο επικεφαλής για τον τομέα αποθήκευσης ενέργειας της LCP Delta, η ενεργειακή ραχοκοκκαλιά της χώρας (Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Κεντρική Ελλάδα), συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό σε ότι αφορά τόσο την παραγωγή όσο και την αποθήκευση όπως φαίνεται και στους σχετικούς χάρτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πατάει γκάζι» η ΔΕΗ στις ανανεώσιμες με νέα μεγάλη εξαγορά στη Ρουμανία

Το νέο deal φτάνει τα 700 εκατ. και ενισχύει αποφασιστικά το διεθνές «πράσινο» αποτύπωμα της εταιρείας. Με ρευστότητα ύψους 4,7 δισ. ευρώ σχεδιάζει νέες μεγάλες επενδύσεις το 2024 - 2026.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ισχυρές επιδόσεις στο α’ εξάμηνο, «πιάνει» τα 1,8 δισ. EBITDA το 2024

Γ. Στάσσης: «Για το σύνολο του έτους, είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας για προσαρμοσμένο EBITDA». Στο +57% τα EBITDA, υπερδιπλασιασμός επενδύσεων με έμφαση τις ΑΠΕ και μείωση CO2 παρουσίασε η εταιρία στο α’ εξάμηνο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανακοίνωσε εξαγορά για χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 629 MW στη Ρουμανία η ΔΕΗ

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, που αναμένεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2024, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου θα ανέλθει σε 5,3GW. 
businessdaily-Mavros-DEI-Economist
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μαύρος (ΔΕΗ): Η ενεργειακή ασφάλεια συναρτάται με επενδύσεις σε ΑΠΕ

O αναπληρωτής CEO ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ αναφέρθηκε στα θέματα που επηρεάζουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στη στρατηγική του ομίλου ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή.