Εξαγορά στον κλάδου του αλουμινίου θα ανακοινώσει η Mytilineos έως το τέλος Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση σήμερα για το μέταλλο είναι περιορισμένη. Την εξαγορά προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας χθες στους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.
Η συγκυρία της περιορισμένης ζήτησης, όπως εκτιμούν από τον όμιλο θα αλλάξει γιατί η ενεργειακή μετάβαση αυξάνει τις ανάγκες για τα βασικά μέταλλα, με το αλουμίνιο να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε πρόσφατα το βωξίτη, την αλουμίνα και το αλουμίνιο, στη λίστα Κρίσιμων Πρώτων Υλών (CRMA) μαζί με το γάλλιο, ένα σπάνιο μέταλλο, υποπροϊόν της επεξεργασίας βωξίτη για την παραγωγή αλουμίνας, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή ημιαγωγών.
Αυτές οι κρίσιμες πρώτες ύλες, σύμφωνα με την ΕΕ, είναι απαραίτητες για ένα ευρύ σύνολο στρατηγικών τομέων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της βιομηχανίας των μηδενικών καθαρών εκπομπών (net zero industry) και της ψηφιακής βιομηχανίας.
Υψηλές ταμειακές ροές και ρευστότητα 1,5 δισ. ευρώ
Η χρηματοοικονομική κατάσταση του ομίλου και οι ταμειακές ροές που εμφανίζει του επιτρέπουν ανά πάσα στιγμή να εκμεταλλεύεται οποιαδήποτε ευκαιρία παρουσιαστεί. Η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA διαμορφώθηκε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στο 1,05x παρά το γεγονός ότι ο όμιλος κατά το εξεταζόμενο διάστημα υλοποίησε επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ. Η ρευστότητα του ομίλου ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 900 εκατ. ευρώ είναι μετρητά και τα 600 εκατ. ευρώ από δεσμευμένες πιστωτικές γραμμές.
Ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε την πρόβλεψη για κέρδη EBITDA άνω του 1 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης. Και αυτό γιατί στο δεύτερο εξάμηνο οι οικονομικές επιδόσεις του ομίλου θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο με νέες επενδύσεις που σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης, όπως η έναρξη εμπορικής λειτουργίας της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826MW, η μεγαλύτερη συνεισφορά των ΑΠΕ αλλά και η διατήρηση του κόστους παραγωγής στη μεταλλουργία, που παρά τις μειωμένες τιμές του αλουμινίου κράτα ψηλά τα περιθώρια κέρδους.
Αναβαθμισμένος ρόλος στην Ευρώπη με την παραγωγή γαλλίου
Ο κ. Μυτιληναίος στάθηκε για άλλη μια φορά στα πλεονεκτήματα και τις σημαντικές συνέργειες που επιφέρει η συνύπαρξη των κλάδων της ενέργειας και των μετάλλων, τα οποία γίνονται όλο και περισσότερο ορατά και «αποτελούν τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της εταιρείας».
Σχετικά με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραγωγή γαλλίου στο εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδος, ο κ. Μυτιληναίος διευκρίνισε πως θα χρειαστούν κάποιες εξειδικευμένες επενδύσεις στο εργοστάσιο και μετά από δύο χρόνια ο όμιλος θα είναι σε θέση να καλύψει όλες τις ανάγκες της ΕΕ στο συγκεκριμένο μέταλλο.
Το γάλλιο που παράγεται από την αλουμίνα είναι απαραίτητο για παραγωγή μικροτσίπ και άλλων τεχνολογικών προϊόντων. Μετά τον περιορισμό των εξαγωγών από την Κίνα, η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να εξασφαλίσει αυτάρκεια εντός των συνόρων της, γεγονός που θα προσδώσει στον ελληνικό όμιλο εκτός από περισσότερα έσοδα και γεωπολιτικό ρόλο.
Μηδενικές τιμές ενέργειας, ο εφιάλτης των παραγωγών ΑΠΕ
Ο κ. Μυτιληναίος έκανε αναφορά και στις μηδενικές τιμές ενέργειας, τον εφιάλτη για κάθε παραγωγό ΑΠΕ. Όπως είπε, οι μηδενικές τιμές ήρθαν για να μείνουν, καθώς έχουμε όλο και περισσότερες ΑΠΕ, χωρίς δυνατότητα αποθήκευσης, αφού οι μπαταρίες εκτός του ότι είναι λίγες έχουν δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας έως 2 ώρες.
Έτσι, λόγω της μεγάλης παραγωγής από ΑΠΕ θα υπάρχουν μέρες και ώρες που η τιμή της ενέργειας θα είναι μηδέν. Εδώ ο όμιλος έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από το Αλουμίνιο της Ελλάδος. Όπως εξηγούν, σε μια τέτοια περίπτωση που η παραγωγή από ΑΠΕ θα έχει μηδενικές τιμές, θα μπορεί να διοχετευτεί στο εργοστάσιο αντί να χαθεί. Όπως αναφέρουν από τη διοίκηση, το Αλουμίνιο της Ελλάδος είναι μια ιδανική μπαταρία για την παραγωγή ΑΠΕ του ομίλου.
Οι επιλογές για διεθνοποίηση και η εισαγωγή σε ξένη αγορά
Ο κ. Μυτιληναίος ρωτήθηκε εκ νέου για το ενδεχόμενο παράλληλης διαπραγμάτευσης της μετοχής εκτός από το ΧΑ και σε κάποια αγορά του εξωτερικού (dual listing). Όπως είπε, σύμφωνα με τις επιδόσεις της εταιρείας θα μπορούσε να ανήκει στις top εταιρείες του δείκτη FTSE 100. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το θέμα της παράλληλης διαπραγμάτευσης δεν είναι ένα μεμονωμένο ζήτημα αλλά αφορά συνολικά την εικόνα της εταιρείας και τη διαδικασία διεθνοποίησής της.
«Είμαστε σε επαφές με επενδυτικές τράπεζες για να αποφασίσουμε το μέλλον της Mytilineos στη διεθνή αγορά και είμαστε μπροστά σε διαφορετικές επιλογές, μεταξύ των οποίων η διπλή διαπραγμάτευση, η έκδοση ομολόγων και οι ανακυκλούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις», υποστήριξε ο επικεφαλής του ομίλου.
Στο καταληκτικό του σχόλιο προς τους αναλυτές, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε: «Μην εκπλαγείτε με αυτά που θα δείτε από τον όμιλο στο μέλλον. Η διοικητική ομάδα ήδη κοιτά το 2024, το 2023 για μας έφυγε».
Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο όμιλος εμφάνισε τζίρο στα 2,51 δισ., αυξημένο κατά 17% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, κέρδη EBITDA στα 438 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 49% και καθαρά κέρδη 268 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 61%.
Από τα 438 εκατ. ευρώ EBITDA τα 303 εκατ. ευρώ προήλθαν από τον τομέα της ενέργειας και τα 136 εκατ. ευρώ από τον τομέα της μεταλλουργίας.