Την πρώτη έκδοση ελληνικού εταιρικού ομολόγου με δημόσια προσφορά μετά ακριβώς από ένα χρόνο θα υποδεχθεί η επενδυτική κοινότητα και η αγορά τίτλων σταθερού εισοδήματος του ΧΑ τον Ιούλιο. Η Mytilineos θα προχωρήσει στην έκδοση 7ετούς ομολογιακού δανείου με δημόσια προσφορά με ελάχιστο ποσό έκδοσης τα 300 εκατ. ευρώ και ανώτατο τα 500 εκατ. ευρώ.
Στόχος είναι οι σχετικές εγκρίσεις, η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς και η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των ομολογιών στην αγορά σταθερού εισοδήματος του ΧΑ να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου.
Σημειώνεται πως η τελευταία έκδοση εταιρικού ομολόγου ήταν της ναυτιλιακής CPLP Shipping, πέρυσι στις 22 Ιουλίου, όταν καλύφθηκε ομολογιακή έκδοση 100 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,4%.
Έκτοτε, οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο δημιούργησαν ένα αποτρεπτικό περιβάλλον για τις εταιρείες που είδαν τις τιμολογήσεις χρέους να «απογειώνονται».
Ο δομικός πληθωρισμός –πλην τροφίμων και καυσίμων- υποχωρεί στην ευρωζώνη, αλλά απέχει από τον στόχο του 2% και η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι τον Ιούλιο ενδεχομένως να υπάρξει και νέα αύξηση των επιτοκίων. Οι αγορές όμως εκτιμούν ότι δεν θα δούμε επιθετικές αυξήσεις και σύντομα θα ακολουθήσει αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Σε αυτό το περιβάλλον, με την Ελλάδα να έχει αφήσει πίσω της το πολιτικό ρίσκο, την επενδυτική βαθμίδα να πλησιάζει και τον προϋπολογισμό του 2023 να κρύβει εκπλήξεις για μεγαλύτερα πλεονάσματα και ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τους αρχικούς στόχους, η διοίκηση της Mytilineos επέλεξε να απευθυνθεί εκ νέου στους επενδυτές.
Πάγια αντίληψη του επικεφαλής της εταιρείας, Ευάγγελου Μυτιληναίου είναι οι μεγάλες εταιρείες να απευθύνονται στις αγορές και όχι στις τράπεζες ιδίως για τέτοιου μεγέθους εκδόσεις.
Σημειώνεται πως η Μυτιληναίος είχε εκδώσει εταιρικό ομόλογο πενταετούς διάρκειας το 2017, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,1%, το οποίο μάλιστα αποπλήρωσε νωρίτερα από την ημερομηνία λήξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα από την έκδοση θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή άλλων δανείων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και λιγότερο για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.
Το πιστωτικό προφίλ του ομίλου, παρά τις μεγάλες επενδύσεις βελτιώνεται διαρκώς. Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ο λόγος προσαρμοσμένου καθαρού χρέος προς κέρδη EBITDA είχε διαμορφωθεί στο 1,03x, επίπεδο που σύμφωνα με τη διοίκηση παραπέμπει σε εταιρείες εντός της επενδυτικής βαθμίδας που αποτελεί και στόχο του ομίλου. Άλλωστε, η Fitch πρόσφατα αναβάθμισε την εταιρεία σε ΒΒ+ μειώνοντας στο ελάχιστο την απόσταση που τη χωρίζει από την επενδυτική βαθμίδα.
Η δημόσια προσφορά της Μυτιληναίος και η ανταπόκριση των επενδυτών θα είναι και ένα crash test για τη συγκεκριμένη αγορά, που έχει «παγώσει» εδώ και ένα χρόνο. Μια αγορά που στο πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσε διέξοδο των επενδυτών στο κυνήγι καλύτερων αποδόσεων χωρίς μεγάλο ρίσκο, αφού ο εκδότες ήταν μεγάλες εισηγμένες εταιρείες. Παράλληλα, αποτέλεσε μια δεξαμενή χρηματοδότησης για τις εταιρείες όταν οι τράπεζες δάνειζαν με το σταγονόμετρο.
Όπως αναφέρουν από την αγορά, η επιτυχία της συγκεκριμένης δημόσιας προσφοράς θα δώσει το έναυσμα για αντίστοιχες εκδόσεις άλλων εταιρειών, την ώρα μάλιστα που οι καταθέσεις στη χώρα αυξάνονται και οι Έλληνες αναζητούν σταθερές αποδόσεις πολύ καλύτερες από τις προθεσμιακές καταθέσεις των τραπεζών.