Το πρόβλημα της υστέρησης σε ανταγωνιστικότητα αναγνωρίζει ως την σημαντικότερη πρόκληση της επόμενης ημέρα για τον κλάδο της βιομηχανίας στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings, Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο συνέδριο του ECR. «Έχουμε χάσει απέναντι στους πάντες την ανταγωνιστικότητα. Βλέπετε τα προγράμματα επενδύσεων και τις επενδύσεις που δίνει η Αμερική αυτή την στιγμή. Όλες οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σκέφτονται πως θα μεταφέρουν την παραγωγή τους εκεί. Εξελισσόμαστε, πάμε καλά, αλλά δεν εξελισσόμαστε αρκετά γρήγορα σε σχέση με τον εαυτό μας και το παρελθόν μας. Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε πόσες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μας έχουν ξεπεράσει».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο το επόμενο 18μήνο είναι μία καλή ευκαιρία, εφόσον θελήσει η κυβέρνηση να γίνει τολμηρή, να ανοίξουμε αρκετά από τα θέματα τα οποία «κουβαλάμε». Όπως σημείωσε «οι εκλογές του Μαΐου έδειξαν ότι η ελληνική κοινωνία ζητάει από τους πολιτικούς να προχωρήσουμε μπροστά. Στην επιχειρηματικότητα υπάρχουν θέματα που την επηρεάζουν έμμεσα όπως η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης που καταντάει να είναι μη δικαιοσύνη και ανοιχτά θέματα που την επηρεάζουν άμεσα όπως είναι του τι θα γίνει όταν συμπληρωθεί ένας χρόνος με ανεργία κάτω του 10%, θα πρέπει να επιστρέψουν οι τριετίες και σε λογικές προ μνημονίων που αρκετές από αυτές, κατά την γνώμη μου, μπορεί να είναι καταστροφικές για την χώρα».
Για την νομοθεσία σε εργασιακά θέματα ανέφερε ότι διαθέτουν διατάξεις άλλων εποχών και άλλων λογικών. «Όλη η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι για να προστατέψει τον εργαζόμενο από την επιχείρηση όταν σήμερα ο εργαζόμενος δεν έχει ανάγκη να προστατευθεί από την επιχείρηση. Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023 το 32% των εργαζομένων άλλαξε εργοδότη. Υπάρχει μεγάλη ελευθερία κινήσεων για όποιον θέλει να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας ή καλύτερες αμοιβές. Επίσης οι σημερινές συνθήκες εργασίας δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τους την εποχικότητα. Δεν μπορεί στα νησιά να κυνηγάμε τους ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν πάνω από το οκτάωρο. Και τα ίδια τα παιδιά που φεύγουν για να δουλέψουν σεζόν το καλοκαίρι προσπαθούν να κάνουν από εκεί ένα κομπόδεμα να γυρίσουν στα πανεπιστήμια τους. Πρέπει αυτά να τα αφουγκραστούμε και να φτιάξουμε πιο ευέλικτες μορφές εργασίας. Δεν λέω να πάμε να βάλουμε τους ανθρώπους να δουλεύουν 200 ώρες την εβδομάδα αλλά δεν γίνεται να ζει η χώρα και με 120 ώρες νόμιμες υπερωρίες τον χρόνο και όποιος θέλει να δουλέψει μία ώρα παραπάνω την ημέρα ουσιαστικά να του απαγορεύεται».
Για την έλλειψη εργατικού δυναμικού τόνισε ότι «Το πρόβλημα αυτό παρουσιάστηκε σχετικά απότομα μπροστά μας. Είδαμε διαφορετικές προτεραιότητες όλοι στη ζωή, ενώ η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια με μεγάλους ρυθμούς και επενδύσεις τα επόμενα χρόνια θα απαιτήσουν πολλά τεχνικά χέρια και εξειδικευμένους ανθρώπους, που δεν βλέπω πώς θα καλύψουμε το κενό. Δημιουργούμε και από μόνοι μας ως χώρα αντικίνητρα στην εργασία.
Ένας άνθρωπος που βγαίνει στη σύνταξη και θέλει να ξαναδουλέψει, του λέμε ότι θα κόψουμε ένα μέρος από τη σύνταξη, τη στιγμή που θα πληρώσει κοινωνική ασφάλιση και φόρο εισοδήματος. Και αντί να του δώσουμε κίνητρα, λέμε θα του κόψουμε τη σύνταξη γιατί δούλεψε. Είμαστε μία κοινωνία που κυνηγάει την εργασία, επειδή δεν μπορούμε να λύσουμε προβλήματα μαύρης εργασίας. Επειδή δεν μπορούμε να λύσουμε προβλήματα όπως η αδήλωτη εργασία, την έχουμε θέσει υπό διωγμόν. Πρέπει να ξαναδούμε τα μέτρα που βοηθούν τους ανθρώπους να μπαίνουν στην αγορά εργασίας». Ως μία από τις σημαντικότερες βοήθειες στην επίλυση του προβλήματος συμφωνεί ότι είναι η αναζήτηση εργαζομένων από ξένες χώρες αρκεί να γίνει με σωστό τρόπο.