Πριν από 2,5 χρόνια, η προβληματική Pasal Development πέρασε στον έλεγχο της σουηδικής εταιρείας Sterner Stenhus του ομογενή επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη.
Από τότε έως σήμερα και μετά από τρεις αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά και εισφορά ακινήτων συνολικής αξίας 105 εκατ. ευρώ, μία δημόσια πρόταση και μια έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ, η εταιρεία, εκτός από αλλαγή επωνυμίας -έχει μετονομαστεί σε Premia- μετασχηματίστηκε σε ΑΕΕΑΠ και έχει καταστεί μια υπολογίσιμη δύναμη στο εγχώριο real estate, με ενεργητικό 320 εκατ. από 311 εκατ. ευρώ το 2020 και σχετικά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Χθες, κατά την παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Premia ΑΕΕΑΠ κ. Κώστας Μαρκάζος προανήγγειλε επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ για τη διετία 2023-2024 και ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος για πρώτη φορά υπό τη νέα διοίκηση και τη νέα δομή, 0,02 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη της χρήσης του 2022.
Η εταιρεία σήμερα διαθέτει 52 ακίνητα εύλογης αξίας 273 εκατ. ευρώ, διαθέσιμα 48 εκατ. ευρώ. καθαρή αξία ενεργητικού 141 εκατ. ευρώ -διαπραγματεύεται με μεγάλο discount 30% σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση των 98 εκατ. ευρώ- και καθαρό δανεισμό 128 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα από μισθώματα το 2022 διαμορφώθηκαν στα 15,1 εκατ. ευρώ (+58%), τα προσαρμοσμένα EBITDA (χωρίς τα κεφαλαιακά κέρδη) στα 7,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 15,9 εκατ. ευρώ.
Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ένας από τους πυλώνες του χαρτοφυλακίου της Premia, καθώς έχει επενδύσει με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ σε 10 σχολικές μονάδες, ενώ έχει αποκτήσει και το ακίνητο των εκπαιδευτηρίων Δούκα στο Μαρούσι.
Οι υπόλοιποι πυλώνες είναι τα εμπορικά ακίνητα (big boxes - supermarkets), αποθήκες logistics, βιομηχανικά κτίρια και εξυπηρετούμενα διαμερίσματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και φοιτητικές εστίες.
Λόγω του πενταετούς ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2022 η εταιρεία έχει το 75% του δανεισμού της με «κλειδωμένο» επιτόκιο 2,8%, έχει ανοικτή γραμμή πίστωσης 50 εκατ. ευρώ, διεκδικεί δάνεια 17 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια δεν έχει λήξεις δανείων.
Σε κτήριο γραφείων μετατρέπεται το εμπορικό κέντρο Athens Heart
Τα νέα projects που «τρέχει» η εταιρεία είναι η ανακατασκευή του εμπορικού κέντρου Athens Heart στην οδό Πειραιώς και η μετατροπή του σε χώρους γραφείων, το project Skyline μαζί με την Dimand για την αξιοποίηση 500 ακινήτων που κατείχε η Alpha Bank εύλογης αξίας 438 εκατ. ευρώ, η απόκτηση και ανακατασκευή φοιτητικής εστίας στην Ξάνθη, δυναμικότητας 105 δωματίων, μια νέα μονάδα logistics στον Ασπρόπυργο, καθώς και ένα βιομηχανικό κτίριο στη Θεσσαλονίκη που έχει μισθωθεί ήδη στη Leroy Merlin.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο, η επένδυση στο Αthens Heart θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ. Το κτήριο έχει ήδη μισθωθεί με ενοίκιο 15 ευρώ το τ.μ., όταν στην Κηφισίας αντίστοιχα κτίρια ενοικιάζονται μεταξύ 25-30 ευρώ το τετραγωνικό. Το κτήριο θα υποδεχθεί τον μισθωτή το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Η διοίκηση της Premia εκτιμά πως το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την ενεργειακή κρίση, τις πληθωριστικές πιέσεις και την άνοδο των επιτοκίων, αλλά από την άλλη πλευρά επισημαίνει τρία ποιοτικά χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει, τα οποία «θα της επιτρέψουν να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να συνεχίσει ομαλά την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου»: Η μικτή απόδοση ακινήτων εισοδήματος στο 7,3%, η μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων ακινήτων (WALT) στα 7,5 έτη και η μηδενική κενότητα των ακινήτων της αφού είναι μισθωμένα κατά 100%.
Η εταιρεία πρόσφατα εισήλθε και σε νέους κλάδους δραστηριότητας σε συνεργασία με το βασικό της μέτοχο Ηλία Γεωργιάδη. Η Premia απέκτησε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της Μπουτάρης (17 ακίνητα και αμπελώνες) και ο κ. Γεωργιάδης θα αναλάβει σε συνεργασία με μέλη της οικογένειας Μπουτάρη την οινοποιητική, παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα. Αντίστοιχο project έγινε και με τις εγκαταστάσεις του φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ.
Ο Ηλίας Γεωργιάδης, μέσω της Sterner Stehus, ελέγχει το 41,62%, ποσοστό 17,22% ελέγχει η επίσης σουηδική Fastigehts του Eric Selin και 10,7% η Nequiter Invest. Το free float της μετοχής διαμορφώνεται περίπου στο 20%.