Την εκτίμησή του ότι στο τέλος του 2023 ο κλάδος της κατασκευής θα εμφανίσει οριακό αποτέλεσμα (break even) και ενδεχομένως και μικρά κέρδη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου κατά την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών του 2022 σε αναλυτές.
Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, η εμφάνιση λειτουργικών κερδών το δεύτερο εξάμηνο του 2022, η διαρκής αύξηση του ανεκτέλεστου και η επικείμενη ενσωμάτωση της Ακτωρ συνηγορούν στην επίτευξη του στόχου.
Οπως επισήμανε, το ανεκτέλεστο της Intrakat έχει βελτiωμένα margins σε σχέση με το παρελθόν και θα φέρει θετικό cash flow και κέρδη.
Σε ερώτηση αν μπορεί να ανταποκριθεί το νέο σχήμα στο υψηλό ανεκτέλεστο ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι η Intrakat είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη και με την απόκτηση της Ακτωρ ο όμιλος αποκτά την τεχνική επάρκεια για να εκτελέσει όμαλά τα έργα που έχει αναλάβει.
Το ανεκτέλεστο της Ιntrakat στο τέλος του 2022 ήταν 1,3 δισ. αλλά από τότε η εταιρεία έχει υπογράψει ή έχει ανακηρυχθει ανάδοχος μετέχοντας σε κοινοπραξίες νέες μεγάλες συμβάσεις όπως η ανέγερση του Riviera Tower στο Ελληνικό μαζί με τη Bouygues ύψους 350 εκατ. ευρώ, το ΣΔΙΤ στο ΒΟΑΚ ύψους 190 εκατ. ευρώ, το ΣΔΙΤ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ύψους 205 εκατ. ευρώ, την κατασκευή του οδικού άξονα Καλαμάτας – Ριζόμυλου – Πύλου – Μεθώνης ύψους 240 εκατ ευρώ και των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό ύψους 120 εκατ ευρώ.
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι το 2022 ήταν έτος σταθμός για την Intrakat με την εξαγορά της εταιρείας από τη Winex και επανέλαβε «πως οι νέοι βασικοί μέτοχοι και η διοίκηση οραματίζονται την ανάδειξη της Intrakat σε μια σύγχρονη και ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία και στην εδραίωσή της μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστικών ομίλων στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία θα δημιουργεί υπεραξία για όλους τους μετόχους».
Επίσης ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε και στους πέντε πυλώνες ανάπτυξης που είναι η κατασκευή, τα ΣΔΙΤ και οι Παραχωρήσεις, οι ΑΠΕ, το περιβάλλον και η τεχνολογία και τα ακίνητα.
Για τις ΑΠΕ τόνισε ότι η εταιρεία διαθέτει άδειες ισχύος 1,8GW.
Σε ερώτηση για τη στρατηγική της εταιρείες επισήμανε πως επειδή το ανεκτέλεστο κάνει κύκλους και από σήμερα που είναι υψηλό κάποια στιγμή θα υποχωρήσει, μέλημα της διοίκησης είναι να εξασφαλίσει σταθερά ετήσια έσοδα από την ενίσχυση των έργων ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεων και ΑΠΕ.
Τέλος σε ερώτηση για το αν η Ακτωρ και Ιntrakat θα συγχωνευθούν ή θα λειτουργούν ως αυτόνομες εταιρείες-μετά βεβαίως την έγκριση εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού- ο κ. Εξάρχου είπε οτι δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια σχετική απόφαση.
Για το 2022 η Ιntrakat ανακοίνωσε ένα μείγμα μέτριων αποτελεσμάτων με καθαρές ζημίες 23,6 εκατ. ευρώ ως απόρροια των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η εταιρεία κατά το παρελθόν, αλλά η νέα διοίκηση στάθηκε στις επιδόσεις του δευτέρου εξαμήνου που ήταν βελτιωμένες σε σχέση με το πρώτο και δείχνουν «μια δυναμική για το μέλλον».
Ο τζίρος ανήλθε στα 122,3 εκατ. έναντι 103,1 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο 2022, τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 15,4 εκατ. ευρώ από 2,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 ενώ αντίστοιχα, το μικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε σε 12,6% από 2,7% το πρώτο εξάμηνο. Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων, ο όμιλος κατά το β’ εξάμηνο του 2022 βελτίωσε το αποτέλεσμα, με το ενοποιημένο EBITDA να διαμορφώνεται σε κέρδη 4,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 8,6 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 και οι ζημιές μετά από φόρους περιορίστηκαν σε 5,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 18,4 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2022.