Πραγματοποιώντας μια επένδυση 40 εκατ. ευρώ, η Vodafone θέλει να αλλάξει τα δεδομένα στη συνδεσιμότητα της περιφέρειας, με την εταιρεία να δίνει μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη των υποβρυχίων καλωδίων που θα αλλάξουν την εικόνα των νησιών, και μπορούν να προσφέρουν φέτος αυξημένα έσοδα λόγω της εκτιμώμενης ανόδου του τουρισμού, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει τις περιοχές αυτές.
Μέσω της ανάπτυξης νέων χερσαίων δικτύων μήκους 800 χλμ, και υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών μήκους 670 χλμ, η Vodafone συνδέει 10 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου με την ηπειρωτική Ελλάδα, φέρνοντας ταχύτητες 1Gbps στους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών. Στόχος είναι να εξυπηρετηθεί η αυξανόμενη ζήτηση, τόσο για ψηφιακές υπηρεσίες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας από τα νοικοκυριά, όσο και για υπηρεσίες νέας γενιάς από τις επιχειρήσεις της νησιωτικής Ελλάδας.
Ειδικότερα, με την μεταφορά της κίνησης να έχει ήδη ολοκληρωθεί στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, κάτι που αναμένεται να συμβεί και στις Κυκλάδες και την Κέρκυρα μέσα στο επόμενο διάστημα, η Vodafone συνδέει την Αττική με τα νησιά των Κυκλάδων (Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σαντορίνη), των Δωδεκανήσων (Κως, Ρόδος) και την Κρήτη, καθώς και την Κέρκυρα με την ηπειρωτική χώρα.
Οι πάροχοι στοχεύουν να αναπτύξουν τα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων σε τουριστικούς προορισμούς, διευκολύνοντας έτσι τη μεγαλύτερη και ταχύτερη κατανάλωση από τους χρήστες, αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά τα έσοδα τους από υπηρεσίες, ενώ παράλληλα καλύπτεται το μεγάλο χάσμα στα δίκτυα που υπάρχει μεταξύ περιφέρειας και αστικών κέντρων.
Στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου έχουν επισημάνει στο BD πως τα έσοδα από roaming αποτελούν σημαντική ένεση για τους παρόχους. Όπως αναφέρουν, οι ελπίδες για τη φετινή χρονιά είναι μεγάλες, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις αφίξεις από τις ΗΠΑ. «Είμαστε χώρα με πλεόνασμα στο roaming καθώς ο εισερχόμενος τουρισμός είναι τέσσερις φορές παραπάνω από τον εξερχόμενο», σημειώνουν.
Η Vodafone είχε δείξει τις προθέσεις της να πάρει το στοίχημα των τουριστικών περιοχών από την περασμένη χρονιά, εξαπλώνοντας το δίκτυο 5G σε Σαντορίνη, Μύκονο και άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Είναι αλήθεια πως μέχρι σήμερα, οι τουριστικοί προορισμοί αν και προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, η συνδεσιμότητα παραμένει από τα αδύναμα σημεία, όπως και η υπόλοιπη περιφέρεια, καθώς οι πάροχοι μέχρι τώρα δεν επένδυαν δυναμικά.
Παράλληλα, μέσα από την ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων, τα νησιά της χώρας μπορούν να αξιοποιήσουν νέες προοπτικές, όσον αφορά στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων μαθητών και καθηγητών, την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα εξ αποστάσεως, την ενίσχυση της παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, καθώς και την ευέλικτη εργασία με ταχύτητα, αξιοπιστία, και ασφάλεια.
Ο Νίκος Πλεύρης, διευθυντής δικτύου της Vodafone Ελλάδας, ανέφερε πως «με το 99% της κίνησης δεδομένων διεθνώς να μεταφέρεται μέσα από υποθαλάσσια καλώδια, τέτοιου είδους επενδύσεις τεχνολογίας αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη και ψηφιοποίηση των κρατών, μέσω της αδιάληπτης πρόσβασης σε διαδικτυακές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Η επικείμενη ολοκλήρωση του έργου ανάπτυξης χερσαίων και υποθαλάσσιων υποδομών στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τον βασικό κορμό του Vodafone Green Network. Με αυτήν την εξέλιξη, δημιουργούμε νέες προοπτικές για τους συνδρομητές μας, αλλά και για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας συνολικά, εξασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες για όλους και ανοίγοντας νέους δρόμους: στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην επικοινωνία, στην εργασία και τον τουρισμό».
Η ανάπτυξη δικτύου
Με τους ειδικούς της αγοράς να επισημαίνουν ότι για την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της νέας γενιάς δικτύων απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει τις οπτικές ίνες και το 5G.
Το 5G δίκτυο της Vodafone καλύπτει το 70% της χώρας όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, καλύπτοντας Αθήνα μαζί με τα νησιά της Αττικής, Θεσσαλονίκη, Πήλιο, Βόλο, Δωδεκάνησα, Ιόνιο, Μακεδονία, Κυκλάδες, Σποράδες, όλη την Πελοπόννησο, με τον στόχο για το 2025 να έχει τεθεί στο 90%.
Η κατασκευή του 5G δικτύου της Vodafone υλοποιείται στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας ύψους 600 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα το 2025, που βρίσκεται σε εξέλιξη και έρχεται σε συνέχεια της επένδυσης 130 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 5G φάσματος που έγινε τον Δεκέμβριο του 2020.
Παράλληλα η Vodafone επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, καθώς βρίσκεται σε 150 δήμους της χώρας ενώ ολοκληρώνει εκτεταμένες αναβαθμίσεις έχοντας εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για να συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά το επενδυτικό της σχέδιο.
Υπενθυμίζουμε πως σε αυτό το πλαίσιο η Vodafone σχεδιάζει να ιδρύσει μια νέα αυτόνομη εταιρεία υποδομών οπτικών ινών στο επόμενο διάστημα, η οποία θα επιταχύνει την ανάπτυξη των δικτύων και θα αξιοποιήσει ευκαιρίες που τυχόν υπάρχουν στον τομέα που υπάρχουν στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF).