Το 2024 η Ελληνικά Καλώδια, ο τομέας καλωδίων της εισηγμένης Cenergy θα έχει διπλασιάσει την παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στο εργοστάσιο της Κορίνθου (Fulgor), καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ, αλλά όπως υποστηρίζει η διοίκηση «οι πωλήσεις είναι από τώρα εξασφαλισμένες».
Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικά Καλώδια κ. Κ. Σαββάκης σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο εργοστάσιο της Fulgor στην Κόρινθο, όπου απασχολούνται 800 εργαζόμενοι, «η εταιρεία έχει ήδη πολύ καλές επιδόσεις, αλλά η καλή συγκυρία θα συνεχιστεί». Όπως εξήγησε, η προσφορά υπολείπεται της ζήτησης και το κενό αυτό θα καλυφθεί μόνο με γενναία επενδυτικά προγράμματα, όπως αυτό που «τρέχει» στα Ελληνικά Καλώδια.
Η ενεργειακή μετάβαση (Green Deal) με την κυριαρχία των ΑΠΕ, η επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων και η αστικοποίηση αυξάνουν τις ανάγκες για ηλεκτρισμό και κατ' επέκταση για καλώδια. Ο κ. Σαββάκης ανέφερε ως παράδειγμα ότι μέχρι το 2030 τα θαλάσσια αιολικά πάρκα θα επταπλασιαστούν, ενώ οι ανάγκες για επάρκεια ενέργειας φέρνουν πιο κοντά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταξύ χωρών, όπως Ελλάδα - Ιταλία και Ελλάδα - Αίγυπτος.
Σήμερα στο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο παράγονται υποβρύχια καλώδια inter-array που συνδέουν μεταξύ τους τις πλωτές ανεμογεννήτριες, καλώδια export που συνδέουν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα με τη στεριά και καλώδια DC για την ηλεκτρική σύνδεση χωρών. Στα DC η εταιρεία έχει πιστοποίηση για 320 κιλοβόλτ ενώ τώρα αναπτύσσεται το επόμενο στάδιο, ώστε να ληφθεί η πιστοποίηση και για καλώδια DC 520 κιλοβότλ.
Στην Ελληνικά Καλώδια τα τελευταία 15 χρόνια έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις 260 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, εκτός από το εργοστάσιο στην Κόρινθο, διαθέτει εργοστάσιο στη Θήβα για χερσαία καλώδια, στα Οινόφυτα για πλαστικά καλώδια, ενώ πρόσφατα εξαγοράστηκαν οι παλαιές εγκαταστάσεις της Πετζετάκις στη Θήβα, όπου με τις κατάλληλες επενδύσεις θα παράγονται καλώδια χαμηλής τάσης.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Cenergy, ο κλάδος των καλωδίων έχει παγκόσμιο μερίδιο αγοράς περισσότερο από 50% (εξαιρουμένης της Κίνας) στις υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις ανεμογεννήτριες εντός των θαλασσίων αιολικών πάρκων και είναι leader της αγοράς.
Επίσης, στα καλώδια σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς στην ξηρά και στις διασυνδέσεις δικτύων κατέχει μερίδιο 21% – 22% και κατατάσσεται στην πρώτη τετράδα του κλάδου παγκοσμίως.
Σήμερα, το ανεκτέλεστο στον κλάδο των καλωδίων ανέρχεται στα 1,35 δισ ευρώ και η χρονική έκταση υλοποίησής του φτάνει έως το τέλος του 2024.Ο τζίρος της Ελληνικά Καλώδια το 2022 ανήλθε στα 964 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA στα 108 εκατ. ευρώ.
Ο άλλος τομέας της Cenergy είναι οι σωλήνες χάλυβα με τα Σωληνουργεία Κορίνθου. Συνολικά, η Cenergy που ανήκει στον όμιλο Viohalco πραγματοποίησε το 2022 πωλήσεις 1,43 δισ. ευρώ και κέρδη EBITDA 137 εκατ. ευρώ.