«Η ευρεία προϊόντική γκάμα υψηλής προστιθέμενης αξίας και οι πολλοί γεωγραφικοί προορισμοί στους οποίους απευθυνόμαστε μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 2023 που εντοπίζονται στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης και στην άνοδο των επιτοκίων, που ενδεχομένως να επηρεάσει τις παραγγελίες των πελατών μας». Αυτό τόνισε η διοικητική ομάδα της ElvalHalcor κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Όπως δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της ElvalHalcor κ. Σπ. Κοκκόλης, «το 2022 ήταν μια εντυπωσιακή χρονιά με έντονα ισχυρή ζήτηση και αυξημένες τιμές μετάλλων. Θα είναι δύσκολο να πιαστούν οι περσινές επιδόσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάμε καλά».
Οι δύο γενικοί διευθυντές -ο κ. Ν. Καραμπατέας στον κλάδο αλομινίου και ο κ. Π. Λώλος στον κλάδο χαλκού- τόνισαν πως ο όμιλος είναι σωστά τοποθετημένος και μακροπρόθεσμα θα εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ζήτηση που θα προκύψει, καθώς θεωρούν πως η ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης το 2023 θα είναι συγκυριακή.
Όπως εξήγησαν, τόσο το αλουμίνιο, όσο και ο χαλκός ανακυκλώνονται χωρίς να πληγεί η ποιότητά τους, η ηλεκτροκίνηση απαιτεί μεγαλύτερη χρήση σε αλουμίνιο και χαλκό, ενώ και τα πράσινα κτίρια απαιτούν για την κατασκευή τους τα δύο μέταλλα. Ειδικά για την ηλεκτροκίνηση, αναφέρθηκε πως ένα όχημα χρειάζεται τώρα 75 κιλά χαλκού έναντι 25 κιλών παλαιότερα, ενώ το αλουμίνιο χρησιμοποιείται και στις μπαταρίες. Ταυτόχρονα, η εκτεταμένη χρήση του αλουμινίου μειώνει και το βάρος των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων που είναι βαρύτερα από τα αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες.
Γενικότερα, η διοικητική ομάδα του ομίλου στάθηκε στις επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και στους δύο τομείς δραστηριότητας, δίνοντας στον ελληνικό όμιλο «προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού».
Για την Elval, ο κ. Καραμπατέας επισήμανε πως μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών η παραγωγική δυναμικότητα ξεπέρασε το 2022 τους 400.000 τόνους και σύντομα θα ξεπεράσει τους 525.000 τόνους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον όμιλο να αυξήσει τα μερίδια αγοράς αλλά και να μειώσει το κόστος παραγωγής.
Στη Halcor, ο κ. Λώλος αναφέρθηκε στην επένδυση ύψους 17 εκατ. ευρώ για τη διεύρυνση της παραγωγικής γκάμας και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας όπως τα προϊόντα ηλεκτρονικού τύπου που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία.
Συνολικά, ο όμιλος έχει έχει επενδύει την 4ετία 2019-2022 το ποσό των 600 εκατ. ευρώ και την τελευταία 10ετία πάνω από 900 εκατ. ευρώ. Φέτος, οι επενδύσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς το 2022 είχε επιταχυνθεί το επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στη μονάδα αλουμινίου των Οινοφύτων.
Ο όμιλος το 2022 κατέγραψε σημαντική αύξηση πωλήσεων κατά 28,8%, στα 3,714 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 2,883 δισ. ευρώ το 2021. Η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται στην άνοδο του όγκου πωλήσεων του κλάδου αλουμινίου, τις αυξημένες τιμές των μετάλλων, καθώς και τις βελτιωμένες τιμές κατεργασίας. Ο όγκος πωλήσεων παρουσίασε αύξηση κατά 5,2%, καθώς ο όμιλος εκμεταλλεύτηκε την ισχυρή ζήτηση στους τομείς που έχει επικεντρώσει τις επενδύσεις του, όπως ο κλάδος της συσκευασίας τροφίμων και αναψυκτικών και ο κλάδος των μεταφορών. Το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 62% στα 271 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 162 εκατ. ευρώ από 113 εκατ. ευρώ το 2021. Η διοίκηση έχει προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή, διπλάσιο σε σχέση με το 2021.
Ο δανεισμός αυξήθηκε λόγω αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, αλλά και των επενδύσεων για αύξηση παραγωγής. Παρόλα αυτά, βελτιώθηκε η σχέση καθαρού χρέους/EBITDA στις 3,5 φορές από 4,7 φορές. Το 79% του χρέους είναι μακροπρόθεσμο και το 48% κλειδωμένο με σταθερό επιτόκιο.