ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: ΔΕΗ

Οι «κρυμμένες» αξίες στο deal της ΔΕΗ και το άλμα κερδών στα 1,2 δισ.

Για ιστορική στιγμή στον μετασχηματισμό της ΔΕΗ έκανε λόγο ο Γ. Στάσσης. Η εξαγορά της Enel Ρουμανίας θα φέρει πρόσθετα λειτουργικά κέρδη 300 εκατ. Με έκπτωση 12% η αγορά του δικτύου, έρχονται έργα ΑΠΕ 5,4GW.

Μια ιστορική στιγμή για το μετασχηματισμό της ΔΕΗ χαρακτήρισε την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Εnel στη Ρουμανία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τη συμφωνία των δύο πλευρών.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν πολλοί ξένοι αναλυτές, μεταξύ των οποίων και Ρουμάνοι, οι οποίοι ήθελαν να μάθουν για τις προθέσεις του νέου ιδιοκτήτη. Ο κ. Στάσσης, πριν αρχίσουν οι ερωτήσεις, διευκρίνισε πως το προσωπικό της Enel στη Ρουμανία θα διατηρηθεί στο σύνολό του.

Όπως ειπώθηκε, η  εξαγορά είναι κομβικής σημασίας για τη ΔΕΗ, καθώς από ένα ρυθμισμένο περιβάλλον στην ελληνική αγορά, όπου πρέπει να μειώσει πελάτες, θα έχει τη δυνατότητα να τους αναπληρώσει χωρίς περιορισμούς, από μια άλλη αγορά, διπλάσια σε πληθυσμό από την Ελλάδα και με ισχυρές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα, εξασφαλίζεται περαιτέρω η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Ρουμανία.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η απόκτηση του τομέα ΑΠΕ της Enel φέρνει πιο κοντά τον στόχο της ΔΕΗ να διαθέτει το 2026 εγκατεστημένη ισχύ 5 GW. Η Enel Green Power εκμεταλλεύεται 534MW σε ΑΠΕ, με pipeline 5,4GW έργων ΑΠΕ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Mάλιστα 300MW είναι σε στάδιο κατασκευής και θα «ηλεκτριστούν» σύντομα.

Η ΔΕΗ αναμένει ετήσια EBITDA 300 εκατ. ευρώ από την Εnel. Πέρυσι, λόγω της έκτακτης φορολογίας στις ΑΠΕ, η Enel στη Ρουμανία είχε ζημιογόνα αποτελέσματα, αλλά όπως αναφέρουν από τη ΔΕΗ ήταν εφάπαξ καταβολή.

Το θετικό για τη ΔΕΗ είναι ότι αγόρασε τα πάγια του δικτύου με 12% discount, κάτι που θα «κεφαλαιοποιηθεί» όταν έρθει η στιγμή, στο τέλος του 2023, για να καθοριστεί το ρυθμιζόμενο έσοδο του δικτύου (WACC) που αποτελεί το 50% των EBITDA της Enel. 

Όπως τόνισε η διοίκηση, το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ρουμανίας δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από το αντίστοιχο ελληνικό και εκτιμούν ένα WACC κοντά στο 6,5%.

Η ΔΕΗ, στην ενημέρωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της για τη συμφωνία, αναφέρει πως το 2022 είχε EBITDA 900 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 1,4 δισ. ευρώ, σημαντικά μειωμένο λόγω των χαμηλότερων δαπανών για κεφάλαια κίνησης εξαιτίας της πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου. 

Μαζί με την Εnel, τα ενοποιημένα EBITDA θα ανέλθουν στα 1,2 δισ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός περίπου στα 3 δισ. ευρώ (1,4 δισ της ΔΕΗ, 640 εκατ. ο δανεισμός της Enel και άλλα 800 εκατ. ευρώ ο δανεισμός που άντλησε η ΔΕΗ για να εξαγοράσει την Εnel). Και με αυτά τα δεδομένα η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA διαμορφώνεται στο χαμηλό 2,4.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί είναι ρεαλιστικός ο στόχος της ΔΕΗ για EBITDA 2,3 δισ. ευρώ το 2026

Η ΔΕΗ έχει πλέον ώριμα έργα σε ΑΠΕ σε αντίθεση με το παρελθόν, ενώ τα δίκτυα από τη Ρουμανία θα συνεισφέρουν σχεδόν το 20% των λειτουργικών κερδών. Διακόσιοι επενδυτές στο Λονδίνο για το νέο business plan.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πατάει γκάζι» η ΔΕΗ στις ανανεώσιμες με νέα μεγάλη εξαγορά στη Ρουμανία

Το νέο deal φτάνει τα 700 εκατ. και ενισχύει αποφασιστικά το διεθνές «πράσινο» αποτύπωμα της εταιρείας. Με ρευστότητα ύψους 4,7 δισ. ευρώ σχεδιάζει νέες μεγάλες επενδύσεις το 2024 - 2026.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ισχυρές επιδόσεις στο α’ εξάμηνο, «πιάνει» τα 1,8 δισ. EBITDA το 2024

Γ. Στάσσης: «Για το σύνολο του έτους, είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας για προσαρμοσμένο EBITDA». Στο +57% τα EBITDA, υπερδιπλασιασμός επενδύσεων με έμφαση τις ΑΠΕ και μείωση CO2 παρουσίασε η εταιρία στο α’ εξάμηνο.