Ο σχεδιασμός των Ολλανδών της Reggeborgh να απεμπλακούν από την κατασκευαστική δραστηριότητα της Ελλάκτωρ ήταν κοινό μυστικό και είχε περιγραφεί σε ανύποπτο χρόνο από το Business Daily. Μάλιστα θετικός προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και ο έτερος μεγαλομέτοχος της Ελλάκτωρ, η οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ δέχτηκαν τρεις προτάσεις για την Άκτωρ, αλλά έχουν προφορική πλέον συμφωνία με την κυπριακή Wade Adams και τον κ. Δημήτρη Κούτρα. Για αυτό το λόγο αρχίζουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μαζί τους με στόχο να καταλήξουν σύντομα σε οριστική συμφωνία.
Αναμένονται άμεσα σχετικές ανακοινώσεις. Η συμφωνία, που αν οριστικοποιηθεί θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον κλάδο αφού την Άκτωρ την αναλαμβάνουν στρατηγικοί επενδυτές με εμπειρία στον χώρο και οικονομικά ισχυροί.
Οι ανταγωνιστές του σχήματος Wade Adams και Δ. Κούτρα για την Άκτωρ ήταν δύο μεγάλοι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην τελική επιλογή των Ολλανδών δεν έπαιξε ρόλο τόσο το τίμημα, όσο οι προοπτικές συνεργασίας της Ελλάκτωρ με την Άκτωρ υπό τη νέα της ιδιοκτησία.
Η Ελλάκτωρ, η οποία διατηρεί δραστηριότητες στις παραχωρήσεις και το real estate και εκεί θα επικεντρωθεί στο μέλλον, χρειάζεται μια κατασκευαστική εταιρεία για συνεργάτη. Οι παραχωρήσεις της Ελλάκτωρ, όπως για παράδειγμα η Αττική Οδός, απαιτούν τη συνδρομή μιας τεχνικής εταιρείας για τη συντήρηση του δρόμου, ενώ ο επενδυτικός βραχίοντας της Ελλάκτωρ στο real estate, η Reds, έχει μπροστά της μεγάλα κατασκευαστικά projects που θα ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ όπως το Κτήμα Καμπά, η αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου και η εκμετάλλευση της Μαρίνας Αλίμου.
Αυτά τα έργα θα τα εκτελούσε η Άκτωρ. Τώρα που θα πωληθεί η Άκτωρ, οι Ολλανδοί επιθυμούσαν να εξασφαλίσουν μια προνομιακή συνεργασία με τους νέους ιδιοκτήτες προς όφελος και των δύο πλευρών. Φαίνεται λοιπών πως οι όροι της συνεργασίας αυτής «κλείδωσαν» και έδωσαν το προβάδισμα στην «κούρσα» για τον έλεγχο της Άκτωρ στο σχήμα Wade Adams και Δ. Κούτρα.
Οι Ολλανδοί, με την αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ στην Άκτωρ κατάφεραν να εξυγιάνουν την εταιρεία που αποτελούσε τα τελευταία χρόνια «βαρίδι» για τον όμιλο με τα ζημιογόνα αποτελέσματα που κατέγραφε κάθε χρόνο. Ήδη, στο 9μηνο του 2022 η εταιρεία είχε σχεδόν μηδενίσει τις λειτουργικές της ζημίες.
Επιθυμούσαν όμως να απεμπλακούν γιατί οι κατασκευές είναι μια δραστηριότητα που φέρνει κέρδη με κόπο, την ίδια ώρα που εύκολα μπορεί να προκαλέσει ζημιές. Αρκεί μόνο μια καθυστέρηση σε ένα έργο από εξωγενή παράγοντα για να καταστήσει ανενεργά τα εργοτάξια και όλος ο σχεδιασμός να πάει πίσω. Τώρα μάλιστα με τα αυξημένα κόστη λόγω των ανατιμήσεων των υλικών, η εξίσωση γίνεται ακόμη πιο δύσκολή.
Με την επικείμενη πώληση της Άκτωρ οι Ολλανδοί εισπράττουν ένα ικανοποιητικό τίμημα και σε συνδυασμό με το μηδενικό δανεισμό μετά την πώληση της Άνεμος σχεδιάζουν την Ελλάκτωρ της επόμενης μέρας. Με δραστηριότητες στις παραχωρήσεις μέσω της Άκτωρ Παραχωρήσεις, η οποία θα αλλάξει όνομα, στο περιβάλλον μέσω της Ηλέκτωρ και στο real estate με τη Reds.
Kερδοφόρες δραστηριότητες με προοπτικές, ιδίως όταν η μητρική εταιρεία διαθέτει έναν υγιή ισολογισμό με μεγάλες δυνατότητες μόχλευσης. Βεβαίως, από τις παραχωρήσεις της Ελλάκτωρ, η πιο κερδοφόρος είναι η Αττική Οδός με 120 εκατ. ευρώ EBITDA τον χρόνο και η η Ελλάκτωρ μαζί με την Avax που σήμερα είναι οι παραχωρησιούχοι θα πρέπει να δώσουν σκληρή μάχη για να κερδίσουν την ανανέωση της παραχώρησης στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που είναι σε εξέλιξη. Η υφιστάμενη σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο του 2024.
Ο κυπριακός όμιλος των 500 εκατ. και η επιστροφή Κούτρα
Από την άλλη πλευρά, η κυπριακή Wade Adams είναι ένας ισχυρός κατασκευαστικός όμιλος με δραστηριότητα κυρίως στη Μέση Ανατολή και τζίρο 500 εκατ. ευρώ. Επικεφαλής του ομίλου είναι ο κ. Κύπρος Τσέντας. Εδώ και χρόνια η Wade Adams έψαχνε τρόπο να εισέλθει στην ελληνική αγορά. Είχε μάλιστα κάνει κρούση στην παλαιά διοίκηση της Intrakat να αγοράσει τον ενεργειακό της τομέα, ενώ μαζί με την Intrakat διεκδίκησαν έργα υποδομής στο Ελληνικό. Από τότε τους γνωρίζει ο Δ. Κούτρας και αποφάσισαν να διεκδικήσουν από κοινού την Ακτωρ.
Μετοχικά οι Κύπριοι θα έχουν τη μερίδα του λέοντος και ο κ. Κούτρας θα ασκεί το management. Στόχος του να καταστήσει κερδοφόρα τα έργα που έχει αναλάβει η Άκτωρ τα οποία δεν είναι και λίγα αφού το ανεκτέλεστο της εταιρείας φτάνει τα 2,7 δισ. ευρώ. Είναι πολύ πιθανό, οι νέοι μέτοχοι γνωρίζοντας άριστα τις ιδιαιτερότητες του κλάδου να ενισχύσουν με νέα κεφάλαια την Ακτωρ λόγω των αυξημένων αναγκών εκτέλεσης των έργων.
Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από όταν ο Δ. Κούτρας αποχώρησε από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ, χάνοντας τη μάχη για τον έλεγχο του ομίλου από την οικογένεια Καλλιτσάντση. Επανέρχεται τώρα για να αναλάβει την Άκτωρ την οποία πρωτοδιοίκησε σε ηλικία 35 ετών. Λείπει πέντε χρόνια αλλά όπως λένε παράγοντες του χώρου που γνωρίζουν καλά τα πράγματα, θα βρεθεί σε ένα γνώριμο περιβάλλον αφού σε νευραλγικές θέσεις της τεχνικής εταιρείας βρίσκονται παλαιοί του συνεργάτες.
Υπενθυμίζεται πως το σχήμα Wade Adams και Δ. Κούτρα έχει έρθει πολύ κοντά σε συμφωνία για να εξαγοράσει τη Δομική Κρήτης. Ενόψει όμως του μεγάλου deal της Ακτωρ οι διαδικασίες έχουν «παγώσει».
Σημειώνεται πως οι φήμες για τις εξελίξεις στην Ελλάκτωρ «πυροδότησαν» αγορές στη μετοχή, η οποία καταγράφει κέρδη 25% από την αρχή του έτους, γεγονός που η δείχνει πως η επενδυτική κοινότητα αξιολογεί θετικά την απεμπλοκή του ομίλου από τις κατασκευές.