ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Στράτος Πρωτοψάλτης ομιλία
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Πρωτοψάλτης: Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο για την ευλογιά αιγοπροβάτων

Ο γγ Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπύρος Πρωτοψάλτης, τόνισε ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά αιγοπροβάτων στην ΕΕ και ζήτησε αυστηρή τήρηση μέτρων βιοασφάλειας και ελέγχων.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση του νοσήματος στη χώρα είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στα επιστημονικά δεδομένα και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Όπως τόνισε, ο ΕΟΦ ενημέρωσε εγγράφως το υπουργείο, κατόπιν σχετικού ερωτήματος, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμο και αδειοδοτημένο εμβόλιο για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης, έχει συσταθεί Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης και Ελέγχου της Ευλογιάς. Η επιτροπή θα παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα παρέχει τεκμηριωμένες εισηγήσεις για μέτρα αντιμετώπισης.

Ο κ. Πρωτοψάλτης υπογράμμισε τη σημασία της αυστηρής τήρησης των απαγορεύσεων μετακινήσεων, των μέτρων βιοασφάλειας και των ελέγχων, ώστε να περιοριστεί η διασπορά της νόσου και να προστατευθεί η ελληνική κτηνοτροφία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Αρβανίτης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρβανίτης: Επί παραβάσει η Ελλάδα για την ενσωμάτωση της οδηγίας για αμίαντο

Ο Κώστας Αρβανίτης σχολιάζει την έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ελλάδας από την Κομισιόν, λόγω της ύπαρξης αμιάντου σε δημόσια κτίρια και τονίζει την ανάγκη άμεσων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Στόχος η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ως το 2027

Ο Γ. Γεραπετρίτης επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία Σερβίας και Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας τη στρατηγική σχέση με τη Σερβία και τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη ΝΑ Ευρώπη.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Φύλαξη συνόρων και επιστροφές στο επίκεντρο της ΕΕ

Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μετανάστευσης της ΕΕ στη Λευκωσία, η Ελλάδα τόνισε την ανάγκη φύλαξης των συνόρων, επίσπευσης των ασύλων και αύξησης επιστροφών, με έμφαση σε μετρήσιμα αποτελέσματα από το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ισχύ το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Σε ισχύ τέθηκε από 12 Ιουνίου το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, με την Ελλάδα να προσαρμόζει το πλαίσιο της σε διαδικασίες screening, επίσπευση ασύλου και δημιουργία "return hubs" για επιστροφές μεταναστών.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση στην Κομισιόν για τις επιπτώσεις των αναθεωρήσεων του «Ελλάδα 2.0»

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, υπέβαλε ερώτηση στην Κομισιόν για τις αλλεπάλληλες αλλαγές στο «Ελλάδα 2.0», επισημαίνοντας πως αρκετά αρχικά έργα, όπως υποδομές και καινοτομία, τροποποιήθηκαν ή απεντάχθηκαν.