ΓΔ: 1399.66 0.65% Τζίρος: 127.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
minion
Το κτήριο του ΜΙΝΙΟΝ το 2016. Πηγή: ΑΠΕ.

ΜΙΝΙΟΝ: Ένα χρυσό ακίνητο στο... λαβύρινθο της Folli Follie

Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει μεταβίβαση του ΜΙΝΙΟΝ σε νέα εταιρεία που θα ελέγχεται από τους πιστωτές της Folli Follie, αλλά ο δρόμος για την αξιοποίησή του παραμένει μακρύς.

Στο λαβύρινθο της διαδικασίας εξυγίανσης της Folli Follie παραμένει χαμένο το ιστορικό πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ, καθώς παραμένει αβέβαιο αν και πότε θα περιέλθει σε νέα εταιρεία που θα ελέγχουν οι πιστωτές του ομίλου, ώστε να ανοίξει και ο δρόμος για την αξιοποίησή του, σε μια περίοδο έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος για επαγγελματικά ακίνητα και ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie, που είναι άγνωστο αν και πότε θα εγκριθεί από το δικαστήριο, τα δύο ακίνητα που συνθέτουν το ΜΙΝΙΟΝ προβλέπεται ότι θα περάσουν από τη θυγατρική Folli Follie Holding σε νέα εταιρεία (AssetsCo) με την ακίνητη περιουσία του ομίλου, η οποία θα περιέλθει στους πιστωτές. Αν αυτό συμβεί, θεωρητικά θα ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση ή την πώληση του ιστορικού ακινήτου, όμως τα νομικά εμπόδια είναι πολλά και η τελική έκβαση του εγχειρήματος παραμένει αβέβαιη.

Σημειώνεται ότι το κτήριο του ΜΙΝΙΟΝ, που βρίσκεται στην κατάληξη της οδού 28ης Οκτωβρίου προς την Ομόνοια, έχει αποτιμηθεί από την Deloitte στα 25 εκατομμύρια ευρώ. Πολλοί στην αγορά ακινήτων εκτιμούν ότι το ΜΙΝΙΟΝ έχει όλες τις προϋποθέσεις να μετατραπεί σε ξενοδοχείο ή κτήριο γραφείων και να αυξηθεί κατακόρυφα η αξία του.

Στο κέντρο της Αθήνας και δη στην περιοχή της Ομόνοιας επικρατεί φρενίτιδα επενδύσεων με τη δημιουργία boutique ξενοδοχείων να ανακοινώνονται συνεχώς και σημαντικές επενδύσεις στο χώρο των ακινήτων, ενώ στα αζήτητα μένει το πλέον εμβληματικό κτίριο της περιοχής που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή και αποτέλεσε το στολίδι της περιοχής για δεκαετίας με πανευρωπαϊκή αναγνώριση.

Η αξιοποίηση του κτηρίου του ΜΙΝΙΟΝ σαν ξενοδοχείο, σε περίπτωση που αγοραστεί δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς τηρεί τις προδιαγραφές. Για την ιστορία, στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί για την αγορά του ΜΙΝΙΟΝ μεγάλη ξένη αλυσίδα πώλησης αθλητικών ειδών, ενώ η Folli Follie είχε αναγγείλει τη λειτουργία δικού της πολυκαταστήματος από το 2009, αλλά το σχέδιο ακυρώθηκε λόγω της κρίσης.

Το πρώτο πολυκατάστημα της Ελλάδας

Το ΜΙΝΙΟΝ, ήταν το πρώτο πολυκατάστημα στην Ελλάδα και στην εποχή του, το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και το ενδέκατο στην Ευρώπη, που βρισκόταν στην καρδιά της πρωτεύουσας και συγκέντρωνε την προτίμηση των καταναλωτών ανά την Ελλάδα. Εδώ και 21 χρόνια, όμως, είναι ένα σκελετωμένο κτίριο, για το οποίο έχουν συζητηθεί πολλά σχέδια ανακαίνισης, τα οποία έχουν μείνει στα χαρτιά.

Η ρότα της ιστορίας μετά τα πρώτα επιτυχημένα χρόνια, που η επίσκεψη σε αυτό σε έκανε να νιώθεις πως έκανες άλμα στο μέλλον, άλλαξε για αυτό το κτήριο μετά την πυρκαγιά της 19ης Δεκεμβρίου του 1980. Όλες οι προσπάθειες ανάκαμψης αρχικά και ανακαίνισης στην συνέχεια από τους μετέπειτα ιδιοκτήτες μετά τον δημιουργό του Γιάννη Γεωργακά στοίχειωσαν.

Να θυμίσουμε ότι το ΜΙΝΙΟΝ ήταν το κατάστημα που έφερε την έννοια του shopping στην Ελλάδα,  Δημιουργός του ήταν ο επιχειρηματίας, Γιάννης Γεωργακάς. Το ΜΙΝΙΟΝ άνοιξε το 1944 ως περίπτερο, ωστόσο στην δεκαετία του 50 επεκτάθηκε σταδιακά φθάνοντας να είναι το μεγαλύτερο κατάστημα της Αθήνας, απολαμβάνοντας σημαντική κερδοφορία στη δεκαετία του ’70, όταν πλέον είχε μετατραπεί σε ένα τεράστιο σύγχρονο πολυκατάστημα, «το μεγαλύτερο μεγάλο», όπως ανέφερε η σχετική διαφήμισή του.

Πρόκειται για το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις, κατήργησε τα παζάρια, θέτοντας καθορισμένες τιμές, καθιέρωσε τη διαφήμιση στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, εγκατέστησε κυλιόμενες σκάλες, χρησιμοποίησε Η/Υ, εισήγαγε τη λίστα αγορών και τη λίστα γάμου, και εκτός απ’ όλα τα προαναφερόμενα λειτούργησε στις εγκαταστάσεις του κομμωτήριο, μπαρ, ακόμα και ταξιδιωτικό γραφείο. Στην εποχή ακμής του απασχολούσε 1.000 υπαλλήλους και διέθετε πάνω από 120.000 διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων.

Η καταστροφική πυρκαγιά

Η ανέλιξη σταμάτησε βίαια, παραμονές Χριστουγέννων του 1980. Τρεις ώρες μετά τα μεσάνυχτα, το ξημέρωμα της 19ης Δεκεμβρίου, ξεσπούν ταυτόχρονα μεγάλες πυρκαγιές στο ΜΙΝΙΟΝ και τον Κατράντζο. Πρώτα ακούγονται εκρήξεις και τα πολυκαταστήματα τυλίγονται στις φλόγες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όπως περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες.

Από το ΜΙΝΙΟΝ απομένει μόνο ο σκελετός του κτιρίου. Η πυροσβεστική υπολογίζει ότι οι ζημίες ανέρχονται στα δύο δισ. δραχμές. Σε άλλα τόσα υπολογίζει μόνο το εμπόρευμα που χάθηκε ο Γιάννης Γεωργακάς, δηλώνοντας παράλληλα ότι το κατάστημα ήταν ασφαλισμένο μόνο για 200 εκατομμύρια δραχμές.

Το νέο ΜΙΝΙΟΝ θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του σε χρόνο ρεκόρ. Τίποτα όμως δεν είναι όπως πριν. Το 1983 περνάει στα χέρια τού κράτους, αφού εντάχθηκε στις λεγόμενες «προβληματικές επιχειρήσεις». Αδυνατώντας να ανταγωνιστεί τα πιο φθηνά καταστήματα και έχοντας να αντιμετωπίσει μια σειρά από δυσμενείς καταστάσεις, όπως προβλήματα ρευστότητας, κακές σχέσεις με προμηθευτές, αλλά και την αποκάλυψη κυκλώματος εκβιασμών, που λειτουργούσε στον ημιώροφο του κτιρίου, το θρυλικό κατάστημα βάζει οριστικά λουκέτο τον Ιανουάριο του 1998.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εμπορικά κέντρα στη δίνη της πανδημίας: Τι αλλάζει στα επενδυτικά σχέδια

Οι βαριές απώλειες των εμπορικών κέντρων από το παρατεταμένο lockdown και οι προβληματισμοί για τις επενδύσεις σε χρήσεις που μπορεί να επηρεαστούν και στο μέλλον από περιοριστικά μέτρα. Ποιες είναι μεγαλύτερες επενδύσεις που «τρέχουν».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρον εξαγοράς για τη Folli Follie, ενώ δίνει μάχη επιβίωσης

Το ενδιαφέρον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την έκβαση της υπόθεσης των περιουσιακών στοιχείων του πολύπαθου ομίλου. Η αποτίμηση του εκτοξεύεται αν αποδεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία 33 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Trade Estates: Στα 300 εκατ. ευρώ φτάνει η εσωτερική λογιστική αξία

Η εικόνα του χαρτοφυλακίου ακινήτων του Ομίλου σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο την 31η.12.2023, περιλαμβάνει δεκατρία ακίνητα με συνολική αξία αποτίμησης της εύλογης αξίας αυτών που ανέρχεται στα 484 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ώθηση στα κέρδη του Ομίλου Φουρλή από την ανάπτυξη της Trade Estates

Η εξαγορά του Smart Park ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής ακινήτων και τη συνολική κερδοφορία του ομίλου. Με διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων το τελευταίο δίμηνο του έτους για τον όμιλο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lamda Development: Η κυριαρχία στα εμπορικά κέντρα και ο στόχος μεγάλου IPO

Με την εξαγορά του εκπτωτικού χωριού Mc Arthur Glenn στα Σπάτα η εταιρία ενισχύει αποφασιστικά το χαρτοφυλάκιο εμπορικών κέντρων. Το 2023 αναμένεται η εισαγωγή στο ΧΑ της θυγατρικής της Lamda Malls.