ΓΔ: 1393.75 -0.28% Τζίρος: 31.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:34:30 DATA
Φωτο: Shutterstock

Γιατί παραμένει 15ος πιο ακριβός δρόμος στον κόσμο η οδός Ερμού

Μικρή προσφορά ποιοτικών ακινήτων και κατανάλωση που ενισχύεται από τη φοροδιαφυγή κρατούν την οδό Ερμού σταθερά στις υψηλότερες θέσεις των ακριβών δρόμων παγκοσμίως με ενοίκιο 3.480 ευρώ/τ.μ.

Το μαύρο χρήμα και ο τουρισμός κρατάνε την Ερμού ψηλά στην κατάταξη με τις ακριβότερες εμπορικές  περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Η έρευνα της Cushman & Wakefield αναδεικνύει την στρέβλωση που υπάρχει στην ελληνική αγορά λιανικής και ακινήτων, καθώς η παραοικονομία ενισχύει σημαντικά το αδύναμο καταναλωτικό προφίλ του Έλληνα.

Σύμφωνα με την 33η έκδοση του Main Streets Across the World της Cushman & Wakefield, η Ερμού βρίσκεται στην 15η θέση της λίστας με τους ακριβότερους δρόμους στον κόσμο, στην ίδια θέση που βρισκόταν και πέρυσι.

Σημειώνεται ότι ο ακριβότερος δρόμος του κόσμου αναδεικνύεται η 5η Λεωφόρος στη Νέα Υόρκη και μετά ακολουθεί η Via Montenapoleone, ο γνωστός εμπορικός δρόμος του Μιλάνου, ενώ ο «χρυσός» δρόμος Tsim Sha Tsui από το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Στην Αθήνα, τα ετήσια ενοίκια που καταβάλλονται στην Ερμού ανέρχονται στα 3.480 ευρώ/τ.μ. και ξεπερνούν το κόστος μίσθωσης που απαιτείται σε εμπορικούς περιοχές που βρίσκονται σε πλουσιότερα κράτη της Ευρώπης.

Στην καρδιά του Δουβλίνου το αντίστοιχο ενοίκιο ανέρχεται στα 3.024 ευρώ ανα τ.μ. (Grafton street) και στο Άμστερνταμ 2.800 ευρώ ανα τ.μ. (P.C. Hooftstraat).

Κύκλοι της αγοράς αποδίδουν τα ασυνήθιστα υψηλά ενοίκια της Ερμού στη χαμηλή προσφορά των ακινήτων υψηλών προδιαγραφών.

Ωστόσο, με μια ματιά στην ευρύτερη ελληνική πραγματικότητα φαίνονται κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συντηρούν τα υπέρογκα ενοίκια.

Απρόσμενα ισχυρή η κατανάλωση

Η υψηλή θέση της Ερμού προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς τη διαφορά ανάμεσα στους μισθούς που χωρίζει την Ελλάδα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι μισθοί στην Ιρλανδία και την Ολλανδία ξεπερνούν τους ελληνικούς μισθούς μέχρι και 280%.

Στοιχεία από το numbeo,com, δείχνουν ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός (μετά από φόρους) στο Δουβλίνο ανέρχεται στα 3.124 ευρώ και στα 3.761 στο Άμστερνταμ, την ώρα που στην Αθήνα δεν ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ.
 
Στην Ελλάδα, όμως, ενισχύεται το πορτοφόλι των νοικοκυριών από την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ΄ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες.

Πρόσφατα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών ζωγραφίζουν μια εικόνα όπου αυτά τα οποία δηλώνονται κάθε χρόνο στην εφορία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Το 2022, οι καταναλωτικές δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών εκτοξεύτηκαν στα 154,1 δισ. ευρώ, την ώρα που τα δηλωθέντα εισοδήματα πέρυσι στην εφορία ήταν 84,2 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας πρόσφατα το θέμα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε ότι παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων, δείχνοντας ότι ακόμα περισσότερο μαύρο χρήμα κυκλοφορεί στη χώρα.

Στην Ελλάδα, η παραοικονομία αντιστοιχεί περίπου στο 30% του ΑΕΠ, στην ουσία ανεβάζοντας την οικονομία σε μια ανώτερη κατηγορία, ενώ στην Ιρλανδία και την Ολλανδία κυμαίνεται στο 10-12%.

Ο τουρισμός

Η ισχυρή θέση της χώρας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, επίσης, ενισχύει το λιανικό εμπόριο της χώρας, συμβάλλοντας στην αύξηση των μισθώσεων.

Ένα στα δύο καταστήματα που λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό, σε μια τάση που ενισχύεται, όπως υποστηρίζει μια πρόσφατη έρευνα από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών (ΕΣΑ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Με τίτλο «Οι χρήσεις γης στην εμπορική "καρδιά" της Αθήνας», η έρευνα αναφέρει ότι από το σύνολο των 2.426 καταστημάτων και ξενοδοχείων του κέντρου τα 1.321, ήτοι το 52,3% έχουν σχέση με τον τουρισμό. Τα εμπορικά καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα καφέ κυριαρχούν στους δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το γεγονός ότι τα κλειστά μαγαζιά όπου γίνονται εργασίες, προορίζονται για το κλάδο της φιλοξενίας.

«Η κατηγορία κλειστά/κενά/αδιάθετα αντιπροσωπεύει το 22,9% του συνόλου. Σε σημαντικό μέρος τους γίνονται εργασίες ανακαίνισης ή μετατροπής σε  τουριστικά καταλύματα. Εδώ επίσης ανήκουν καταστήματα που ανήκουν σε μεγάλες ιδιοκτησίες και κτήρια αναμένουν τις αποφάσεις των επενδυτών», προσθέτει ο ΕΣΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ώθηση από τις μειώσεις επιτοκίων στον τομέα των εμπορικών ακινήτων

Το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι επενδύσεις σε γραφεία ανήλθαν στα 278 εκατ. ευρώ και η αγορά κινείται μόνο από εγχώριους παίκτες. Μεγαλύτερη συναλλαγή η πώληση του ιστορικού κτιρίου στην Κοραή 4.
The Ellinikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυρετός» για νέα γραφεία στο Ελληνικό, «στήνεται» οικονομικό κέντρο

Η περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης δίπλα στο μεγάλο έργο αστικής ανάπλασης προσελκύει αγοραστές οικοπέδων για νέα συγκροτήματα γραφείων. Αύξηση της τάξεως του 20% στα μισθώματα γραφείων «βλέπει» η αγορά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Θεσσαλονίκη περνάει την Αθήνα στην κούρσα τιμών των ακινήτων

Το γ’ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των οικιστικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 15.4% έναντι αύξησης 14,6% στη Αθήνα. Ποια πλεονεκτήματα έχει η συμπρωτεύουσα ως προορισμός επενδύσεων σε κατοικίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβάζει τα ακίνητα στα νότια προάστια ο νέος ποδηλατόδρομος των 12 χλμ.

Για τις 15 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός από την Περιφέρεια Αττική για την κατασκευή του έργου, το οποίο θα διασχίζει 6 παραθαλάσσιους δήμους, με συνολικό προϋπολογισμό 23,7 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα εμπορικά κέντρα μετασχηματίζονται και επιστρέφουν στο ραντάρ των επενδυτών

Έχοντας αντιμετωπίσει την πρόκληση της πανδημίας και της «έκρηξης» του ηλεκτρονικού εμπορίου τα mall νέας γενιάς μεταμορφώνονται και προσελκύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρεί το ενδιαφέρον ξένων για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα

Κλονίζεται η οικονομία της Γερμανίας και οι αγοραστές από την κεντρική Ευρώπη αναβάλλουν την αγορά δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα. Οι κατασκευαστές απαντούν με «κρυφές» μειώσεις τιμών στην Αττική.