Το «παρών» σε όποιες εξελίξεις πυροδοτήσει μια ενδεχόμενη αποεπένδυση των διεθνών funds που έχουν μπει στον κλάδο υγείας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, εξαγοράζοντας κλινικές, δηλώνει ότι θα δώσει η διοίκηση του ομίλου Ιατρικού Αθηνών, σημειώνοντας ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός κινείται σε δύο άξονες. Ο ένας αφορά την επέκταση μέσω εξαγορών –αν και εφόσον υπάρξουν οι σωστές επενδυτικές ευκαιρίες– και ο άλλος είναι μέσω οργανικής ανάπτυξης, με την αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης που διαθέτει ο όμιλος στην Παιανία.
Δεδομένου ότι οι μεγάλες κινήσεις που έχουν γίνει από τα ισχυρά funds του εξωτερικού στον κλάδο υγείας της χώρας μας κλείνουν πενταετία το 2023, διάστημα που ως επί το πλείστον είθισται να είναι ο χρονικός ορίζοντας που ωριμάζουν αυτές οι επενδύσεις και ενδέχεται να υπάρξει αποεπένδυση, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών θα ενδιαφερθεί να μπει στη «μάχη» διεκδίκησης, αν κριθεί ότι οι τιμές είναι συμφέρουσες.
Καθώς το κόστος χρήματος ανεβαίνει, δυσκολεύει η κατάσταση και για τα funds, μιας και ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων που έχουν κάνει στον κλάδο υγείας στην Ελλάδα προέρχεται από δανεισμό από ελληνικές τράπεζες. Έτσι, η αίσθηση ανθρώπων του κλάδου είναι πως μέσα στο 2023 θα έχουμε εξελίξεις με πιθανές κινήσεις αποεπένδυσης.
Αν η διοίκηση του Ιατρικού Αθηνών κρίνει ότι δεν συμφέρει να μπει στον «χορό» διεκδίκησης έτοιμων κλινικών, αν απαιτηθούν δηλαδή σημαντικά premium, τότε θα μπει μπροστά ο δεύτερος στρατηγικός άξονας, που είναι η οργανική ανάπτυξη του ομίλου μέσω της αξιοποίησης της έκτασης στην Παιανία. Εκεί, ο όμιλος μελετά μια μεγάλη επένδυση που θα φτάσει τα 150- 180 εκατ. ευρώ, με τη δημιουργία μεγάλου, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, πάρκου υγείας, με πολλαπλές κλινικές, μονάδες ευεξίας, γήπεδα και ένα «πάντρεμα» του τομέα υγείας με τις νέες τάσεις της εποχής.
Η έκταση βρίσκεται σε προνομιακό σημείο στην Παιανία, δίπλα στην Αττική Οδό και όχι μακριά από το αεροδρόμιο, ενώ εδρεύει σε μια περιοχή – όπως η Ανατολική Αττική – που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη και έτσι θα συνεχίσει. Απόφαση δεν έχει παρθεί καθώς τα πάντα είναι ρευστά ενώ αναμένονται εξελίξεις στον κλάδο μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια, που μπορούν να πυροδοτήσουν ένα νέο κύκλο ανακατατάξεων.
Επενδύσεις 25 εκατ. έως τον Ιούνιο του ‘23
Ξέχωρα από τις στρατηγικές κινήσεις επέκτασης, ο όμιλος ήδη αναπτύσσεται οργανικά μέσω της ενίσχυσης του Διαβαλκανικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Ο όμιλος Ιατρικό, βλέποντας τεράστια ανάπτυξη της πόλης που έχει γίνει επίκεντρο μεγάλων επενδύσεων διεθνών ομίλων τεχνολογίας και ισχυρό διαμετακομιστικό κέντρο, σχεδιάζει νέα κτηριακή επέκταση του Διαβαλκανικού Κέντρου που θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023.
Θα προσθέσει 100 νέες κλίνες στο Διαβαλκανικό, το οποίο έχει κλείσει 22 χρόνια λειτουργίας και σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιατρικού βρίσκεται στην κορυφή κερδοφορίας αλλά και πληρότητας σε όλη τη Θεσσαλονίκη, ενώ συγκεντρώνει και πολύ υψηλού επιπέδου επιστήμονες που επιστρέφουν στη χώρα από το εξωτερικό.
Το Ιατρικό Αθηνών υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 25 εκατ. ευρώ το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο του ‘22 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023 με το πέρας των εργασιών επέκτασης στο Διαβαλκανικό. Το ήμισυ εξ αυτών, ήτοι 12 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπεράτωση και τον εξοπλισμό της νέας μονάδας, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν επενδύσεις επέκτασης στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, καθώς και την εξαγορά τεσσάρων υπερσύγχρονων μαγνητικών τομογράφων.
Ο όμιλος επενδύει σημαντικά κεφάλαια στην επανέλκυση Ελλήνων επιστημόνων μεγάλου κύρους ξανά στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στο brain gain, ενώ έως τώρα έχουν επιστρέψει πάνω από σαράντα τέτοια στελέχη κορυφής, που έχουν αναλάβει θέσεις «κλειδιά» στο σύστημα υγείας του ομίλου. Συνάμα, σημαντικές επενδύσεις γίνονται και στις νέες τεχνολογίες, όπως είναι η ρομποτική μονάδα «Προμηθέας» που εγκαινίασε προ διμήνου και κόστισε πάνω από 2 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο για την πρόληψη του διαβητικού ποδιού που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και φιλοδοξεί να «σώσει» πολλούς ασθενείς από τον ακρωτηριασμό των άκρων, όπως εφαρμόζεται έως σήμερα από τη συνήθη ιατρική πρακτική.
Ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών προ τριετίας εγκαινίασε τη στρατηγική συνεργασία με το διεθνή κολοσσό General Electric και τη θυγατρική του GE Healthcare, με την οποία σχεδιάζουν και διαμορφώνουν από κοινού υπηρεσίες όπως ο Προμηθέας, που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, νέο πιστοποιημένο Ρομποτικό Υβριδικό Χειρουργείο νέας γενιάς Discovery IGS 740 της GΕ Healthcare.
Μέσω αυτής της συνεργασίας, το Ιατρικό Αθηνών είναι πλέον ένα από τρία κέντρα εκπαίδευσης στην Ευρώπη, στον τομέα της Ρομποτικής.
Αναφορικά με την τρέχουσα χρήση, ο όμιλος προσπαθεί να βρει άμυνες και αναχώματα στα ενεργειακά κόστη, στην αύξηση του κόστους προσωπικού και σε όλες τις άλλες ανατιμήσεις, προσπαθώντας να κρατήσει μεγέθη ανάλογα με την περυσινή χρονιά η οποία ήταν πολύ καλή για την εταιρεία.
Ποιος είναι ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών
Αυτή τη στιγμή ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών απασχολεί 3.000 εργαζόμενους, ενώ συνεργάζεται με επιπλέον 3.000 ιατρούς περιοδικά. Διατηρεί εφτά σύγχρονα νοσοκομεία με συνολική δυναμική 1.200 νοσηλευτικών κλινών, εκ των οποίων τα έξι βρίσκονται στην Αττική. Σε επίπεδο δυναμικής, ο όμιλος αριθμοί ετησίως πάνω από 80.000 εισαγωγές, 62.000 χειρουργικές επεμβάσεις, 45.000 συνεδρίες αιμοκάθαρσης, 20.000 προληπτικούς ελέγχους (check-up) και 600.000 εξωτερικούς ασθενείς.
Συνάμα, δέχεται σε ετήσια βάση 8.500 ασθενείς από το εξωτερικό, συνολικά από 54 χώρες, ενώ διατηρεί τρία διαγνωστικά κέντρα στη Ρουμανία μέσω της 100% θυγατρικής Medsana. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1984 από τον κ. Γιώργο Αποστολόπουλο, ενώ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1991.
Λίγο πάνω από το 40% των μετοχών ελέγχει η οικογένεια Αποστολόπουλου, ενώ ένα περίπου αντίστοιχο ποσοστό ελέγχει από το 2007 η Asklepios Kliniken GmbH, που διαθέτει πάνω από 140 νοσοκομειακές μονάδες ανά τον κόσμο. Ο δανεισμός της εταιρείας ανέρχεται στα 110 εκατ. ευρώ.