Συμφωνία συνεργασίας στο κρίσιμο πεδίο της επαλήθευσης γεγονότων (Fact Checking) στον χώρο της υγείας συνήψαν το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.
Η συνεργασία αφορά ένα αναδυόμενο πεδίο έρευνας γύρω από τη διακίνηση κατασκευασμένων, ψευδών ειδήσεων (fake news) και παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο, που δυσχεραίνουν ή απειλούν την ικανότητα ιατρών και ασθενών να λαμβάνουν αποφάσεις, αλλά και των παρόχων υγειονομικών υπηρεσιών να εκτελούν πρωτόκολλα και πολιτικές υγείας.
«Σε αυτή την κατεύθυνση, το έργο θα αναπτύξει συλλογή ευφυών ψηφιακών εργαλείων, τα οποία υπόσχονται να μετρούν την πιστότητα των πληροφοριών και των πηγών τους στο διαδίκτυο, αλλά και να παρέχουν αντίστοιχες, έγκυρες πληροφορίες ως "αντίδοτο" στην παραπληροφόρηση. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να ενισχυθεί η κατανόηση εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων χρηστών των πληροφοριών για θέματα υγείας, η καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών γύρω από την υγεία τους και, τελικά, η ενδυνάμωσή τους» υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του CDI.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτή τη συνεργασία μας με το CDI, σε ένα θέμα που είναι στο κέντρο της ερευνητικής μας δραστηριότητας, αυτό της δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας της πληροφορίας, που διακινείται σε online δίκτυα. Ειδικά, όταν αυτή η πληροφορία αφορά θέματα υγείας, η επαλήθευση της είναι κρίσιμη ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή. Στo πλαίσιo του έργου, η ομάδα μας θα αναπτύξει μια σειρά από καινοτόμα εργαλεία για το χαρακτηρισμό της εγκυρότητας των αναρτήσεων και τη στοχευμένη διάδοση έγκυρης πληροφορίας» δήλωσε η Ευαγγελία Πιτουρά, καθηγήτρια του Τμήματος και διευθύντρια του Εργαστηρίου Κατανεμημένης Διαχείρισης και Επεξεργασίας Δεδομένων (ΕΚΔΕΔ) και επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος.
Κατά τον Παναγιώτη Τσαπάρα, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος, μέλος του εργαστηρίου ΕΚΔΕΔ και αναπληρωτή επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος, «η πρόσφατη πανδημία κατέδειξε το εύρος και το βάθος του προβλήματος της διαδικτυακής παραπληροφόρησης σε ιατρικά θέματα και τους κινδύνους που ενέχει για τη δημόσια υγεία. Με μεγάλο ενθουσιασμό ξεκινάμε τη συνεργασία με το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής διάδοσης ψευδών ιατρικών ειδήσεων, ένα πρόβλημα που είναι στην αιχμή της έρευνας και τεχνολογίας και αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Στόχος μας είναι να παρέχουμε τα απαραίτητα εργαλεία σε ασθενείς και ιατρικό προσωπικό για να παρακολουθούν, να φιλτράρουν και να αντικρούουν ψευδείς ειδήσεις. Θα χρησιμοποιήσουμε τεχνολογίες Επιστήμης Δεδομένων και Μηχανικής Μάθησης για να παράγουμε λύσεις που είναι καινοτόμες επιστημονικά και αποτελεσματικές στην πράξη».
Ο Νίκο Γκαριμπόλντι (Nico Gariboldi), επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, δήλωσε: «το 2022 κάναμε την αρχή, χτίζοντας το πλαίσιο συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα και το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Παραμένοντας προσηλωμένοι στο σκοπό μας να καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ψηφιακές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στο χώρο της ψηφιακής υγείας».