ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Motor Oil: Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ για ενεργειακή μετάβαση, με ορίζοντα το 2030

Κάτω από αυτή την «ομπρέλα» βρίσκονται οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, στρατηγικής σημασίας για τον όμιλο, τα πετροχημικά προϊόντα, το φυσικό αέριο, τα βιοκαύσιμα, το υδρογόνο και σαφώς η απανθρακοποίηση.

Με ορίζοντα το 2030, η Motor Oil προχωράει στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό επισημάνθηκε από την διοίκηση της εταιρείας, στο πλαίσιο της σημερινής προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα του Γ' τριμήνου 2022, σχετικά με την στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση του ομίλου.

Στην «στρατηγική - στόχοι 2030» που είναι διαθέσιμη στην εταιρική ιστοσελίδα, αναφέρεται ότι o όμιλος δεσμεύεται για στρατηγικές επενδύσεις σε δύο άξονες:

  • Πρώτον, ο όμιλος θα επενδύσει για την ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση  περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ. Κάτω από αυτή την ομπρέλα βρίσκονται οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, στρατηγικής σημασίας για τον όμιλο, τα πετροχημικά προϊόντα, το φυσικό αέριο, τα βιοκαύσιμα, το υδρογόνο και σαφώς η απανθρακοποίηση
  • Δεύτερον, ο όμιλος σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών και της ανθεκτικότητάς του, όπως επί παραδείγματι, για τη συντήρηση των εγκαταστάσεών του, τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας με έμφαση στα logistics, την ψηφιοποίηση, την αποδοτικότητα και για έργα HSSE - σε έργα, δηλαδή, που ενισχύουν την ασφάλεια των υποδομών και των εργαζομένων. Σημειώνεται δε, πως στο διυλιστήριο του ομίλου, ένα  από τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη, γίνονται σημαντικά έργα για τη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης.

Οι 4 πυλώνες για μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας

Η διοίκηση του ομίλου σημειώνει ότι έχει υιοθετήσει ένα  επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης, που υποστηρίζει την στροφή σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, δημιουργώντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με βιωσιμότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια, με περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση, συμβάλλοντας παράλληλα σημαντικά και στο ΑΕΠ της χώρας.

Το πλάνο μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον βασίζεται σε τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η νεοσύστατη θυγατρική εταιρεία MORE, αναπτύσσεται δυναμικά, με επενδύσεις και έργα μεγάλης αξίας και κομβικής σημασίας. Ταυτόχρονα, προχωρά στρατηγικά και επεκτείνει τις μονάδες παραγωγής και τις υπηρεσίες της για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον. Ήδη μέσα σε τέσσερα χρόνια ο όμιλος διαθέτει δυναμικότητα περίπου 800 MW . Σημειώνεται ότι μετά την συμφωνία με τον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ, βρίσκεται πιο κοντά στον επόμενο στόχο του για εγκατεστημένη ισχύ περίπου 1GW, η οποία θα είναι ικανή να τροφοδοτήσει με πράσινη ενέργεια περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά. Παράλληλα, η MORE θα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ισχύος άνω των 2,2 GW. Σε βάθος δεκαετίας η MORE στοχεύει σε μεγιστοποίηση της αξίας και περαιτέρω επέκτασης στοχεύοντας σε εγκατεστημένη ισχύ 2GW έως το 2030.

Ο δεύτερος πυλώνας, αφορά στο δίκτυο ηλεκτροκίνησης, incharge. Ο όμιλος συνεχίζει να επενδύει στην κινητικότητα (E-Mobility) αναπτύσσοντας στρατηγικές συνεργασίες και εξοπλίζοντας συνεχώς τα πρατήριά του με σημεία φόρτισης. Μάλιστα, έως το 2023 αναμένονται 1.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και εγκατάσταση ταχυφορτιστών. Έως το 2030, ο στόχος είναι να φτάσει τα 4.000 σημεία φόρτισης. Με μερίδιο αγοράς πάνω από 30% η Μotor Oil, μέσα από τα εμπορικά σήματα Coral και Avin (σε Ελλάδα, Β. Μακεδονία, Σερβία, Κροατία και Κύπρο) σκοπεύει να αναπτύξει ελκυστικούς προορισμούς πελατών σε όλο το δίκτυο λιανικής, διευκολύνοντας τη διείσδυση της ηλεκτρονικής κινητικότητας στη ζωή των πολιτών.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά την κυκλική οικονομία και τα ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις και στους δύο αυτούς τομείς. Ενδεικτικά αναφέρονται, η εξαγορά της Verd, η κοινοπραξία με την ΔΕΗ για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, η κατασκευή, σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, του Αεριοστροβιλικού Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή και η εξαγορά της Thalis στον τομέα διαχείρισης στέρεων υλικών και αποβλήτων, επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων, στην εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας και χρήση ΑΠΕ στις υποδομές.

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά στη βελτίωση της προσαρμοστικότητας και της βιωσιμότητας του διυλιστηρίου της Μotor Oil.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή του συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας και συντόμως ξεκινάει η επένδυση σε νέα μονάδα προπυλενίου. Παράλληλα συνεχίζονται οι επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και την βελτιστοποίηση των υποδομών στο διυλιστήριο.

Οι στόχοι

Οι φιλόδοξοι λειτουργικοί, αλλά και οικονομικοί στόχοι ορίζονται ως εξής:

  • 30% μείωση των εκπομπών CO2 (Scope 1, 2) έως το 2030
  • Καθαρές μηδενικές εκπομπές (Scope 1, 2, 3) μέχρι το 2050
  • Στρατηγικές επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση ύψους 2,5 δισ. ευρώ έως το 2030
  • Πάνω από 40% του ομιλικού EBITDA θα προέρχεται από δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα
  • Λειτουργική ισχύς από ΑΠΕ πάνω από 2,0 GW έως το 2030
  • Περισσότερα από 4.000 σημεία φόρτισης έως το 2030. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Χωρίς δικαίωμα στο προμέρισμα 0,40 ευρώ από Δευτέρα 18/12

Το ποσό προσωρινού μερίσματος χρήση 2023 που θα καταβληθεί ανά μετοχή θα προσαυξηθεί αναλογικά με το ποσό του μερίσματος που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές που κατέχει η εταιρεία οι οποίες δεν δικαιούνται προσωρινού μερίσματος.
Tzannetakis-Petros-Motor-Oil
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τζαννετάκης: Το επενδυτικό πλάνο της Motor Oil αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ

Ο αναπληρωτής CEO του ομίλου αναφέρθηκε στη συμφωνία χρηματοδότησης 40 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ανάπτυξη δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών υδρογόνου.