Η φορολογία 33% στα κέρδη των διυλιστηρίων «είναι μια λανθασμένη πρόταση της Κομισιόν που δεν έχει, τολμώ να πω, ηθική βάση». Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης στο περιθώριο της εκδήλωσης για την αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας και της ονομασίας του ομίλου σε HelleniQ Energy, επιβεβαιώνοντας την έντονη διαφωνία του κορυφαίου ομίλου καυσίμων της χώρας με τις προτάσεις των Βρυξελλών.
Όπως δήλωσε ο κ. Σιάμισιης, «υπάρχει πρόβλημα με τους καταναλωτές που πληρώνουν ακριβά ρεύμα και φυσικό αέριο αλλά αυτό δεν οφείλεται στο πετρέλαιο. Βεβαίως, είμαστε μια εταιρεία με καλά κέρδη φέτος και ενδεχομένως και του χρόνου και πρέπει να συμβάλουμε και εμείς στην ανακούφιση των πληττόμενων νοικοκυριών. Δεν μπορούμε να μην αφουγκραζόμαστε την κοινωνία. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να συμβάλλουμε με ένα ποσό που θα μας ζητηθεί στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιδοτήσει μέρος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης».
Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους για τους οποίους θεωρεί λανθασμένη την πρόταση της Κομισιόν:
- «Πρώτον, είναι 33% συν τον εθνικό φόρο εισοδήματος, οπότε μιλάμε για μια φορολόγηση άνω του 50%. Δεύτερον, αφορά στα δημοσιευμένα κέρδη, δηλαδή προσμετρά και τα λογιστικά κέρδη από την αποτίμηση των αποθεμάτων. Αποθέματα που με υποχρεώνει το κράτος να διατηρώ. Τρίτον, θέτει ως βάση τη μέση κερδοφορία της περιόδου 2019-2021 και αν υπάρχει αύξηση μεγαλύτερη του 20% σε σχέση με τα κέρδη του 2022 το πλεονάζον ποσό θα φορολογείται με 33%. Όμως, μιλάμε για χρονιές Covid με την κατανάλωση καυσίμων να βρίσκεται στο ναδίρ. Επίσης, τη χρονιά του 2020 λόγω και της αρνητικής αποτίμησης των αποθεμάτων βγάλαμε ζημιές 580 εκατ. ευρώ. Τότε δεν ήρθε κανείς να μας πει αν έχουμε λεφτά να προμηθευτούμε πετρέλαιο ή πως θα καλύψουμε τα δάνειά μας».
Ο μέσος όρος των κερδών προ φόρων της τριετίας 2019-2021 λόγω των ζημιών του 2020 διαμορφώνεται στα 32 εκατ. ευρώ, οπότε ο όμιλος ΕΛΠΕ με προσδοκώμενα κέρδη προ φόρων για το 2022 κοντά στα 2 δισ. ευρώ έχει ένα πλεονάζον ποσό στα 1,96 δισ που αν φορολογηθεί με 33% βγάζει ένα αστρονομικό νούμερο κοντά στα 650 εκατ. ευρώ.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως ο κ. Σιάμισιης θεωρεί αυτονότητο πως δεν θα φορολογηθούν τα κέρδη που προήλθαν από τις εξαγωγές-περίπου το 60% των εσόδων του ομίλου- οπότε η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη αλλά και πάλι σημαντική. Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της Κομισιόν για τη φορολόγηση θα τεθεί σε ψηφοφορία στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στο τέλος του μήνα.
Κοινή γραμμή με τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια για να μην εγκριθεί ο φόρος
Όπως επισήμανε ο κ. Σιάμισιης, «θα πολεμήσουμε μαζί με τη Fuels Europe, τον σύνδεσμο των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, να μην περάσει αυτή η διάταξη την οποία θεωρούμε εξοντωτική και άδικη. Αν με φορολογήσεις μου σταματάς τις επενδύσεις και τα μερίδια αγοράς που έχω κερδίσει στο εξωτερικό. Τα ΕΛΠΕ αντιπροσωπεύουν το 12% των ελληνικών εξαγωγών».
Ερωτώμενος ο κ. Σιάμισιης για το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τον όμιλο να μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, τόνισε ότι «μια εταιρεία σαν τα ΕΛΠΕ που είναι δομική για την ελληνική οικονομία, αφού προμηθεύει καύσιμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κανονικά θα πρέπει να εξαιρεθεί από ένα τέτοιο μέτρο που θα επιφέρει μείωση της παραγωγής».
Των δηλώσεων Σιάμισιη είχε προηγηθεί εκδήλωση για την αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας της εταιρείας με τη νέα της ονομασία HelleniQ Energy.
Το... έξυπνο πέρασμα του ομίλου στην πράσινη εποχή
«Θέλαμε να διατηρήσουμε το Hellenic στον τίτλο και με το iQ στην κατάληξη επιδιώκουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η μετάβασή μας στη νέα εποχή θα γίνει με ευφυή τρόπο», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.
Όπως επισήμανε, «σε ένα κόσμο που αλλάζει με τον εξηλεκτρισμό, την κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης από το 2030, τη μείωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα και τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών CO2, έπρεπε και εμείς να αλλάξουμε. Επενδύουμε στις ΑΠΕ έχοντας 340MW σε λειτουργία με στόχο 1GW έως το 2026. Επενδύουμε επίσης σε υπεράκτια αιολικά. Ψάχνουμε κυρίως για φυσικό αέριο στα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης και δεσμευόμαστε για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 50%. Το 50% δεν θα έρθει βεβαίως από τη μείωση κατά 50% των εκπομπών του διυλιστηρίου γιατί έτσι δεν θα είχαμε παραγωγή. Το 50% θα έρθει συνδυαστικά: 30% από τη μείωση των εκπομπών του διυλιστηρίου και κατά 20% από τις ΑΠΕ. Παράλληλα, αποεπενδύσαμε από τα δίκτυα (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ Υποδομών) αντλώντας περί τα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά επιστραφήκαν στους μετόχους και τα υπόλοιπα μισά χρηματοδότησαν και χρηματοδοτούν τις επενδύσεις μας στις ΑΠΕ».
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Σιάμισιης προανήγγειλε δύο εξαγορές στον χώρο των ΑΠΕ που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.
Μετά την αλλαγή της δομής του ομίλου που είχε προηγηθεί το 2021 και τη νέα εταιρική ταυτότητα, ο όμιλος της ΗelleniQ Energy αποτελείται από τη holding εταιρεία, η οποία έχει από κάτω τις δραστηριότητες των διυλιστηρίων, την εμπορία με την ΕΚΟ, τις διεθνείς δραστηριότητες, την ΕΛΠΕ Upstream για τις δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τις ΑΠΕ, την Εlpedison (50%) και τη συμμετοχή στη ΔΕΠΑ Εμπορίας (35%).